Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2011

Nokia E6

Tokrat preizkušeni model sicer ni najnovejše, kar ponuja finska Nokia, a je vendarle zadnji izdani poslovni telefon. Umešča se med modela E5 in E7, čeprav je oblikovno precej bliže tistemu z nižjo številko. Bil je tudi prvi z "novim" operacijskim sistemom Symbian Anna.

Finci še vedno vztrajno polnijo police z napravami, ki poganjajo operacijski sistem Symbian, ter s tem poskušajo vzdrževati svoj tržni delež do prihoda prvih naprav z Windows Mobile.

Nokia E6 je tako po videzu kot po zmožnostih nekakšen logični naslednik E72. Na prednji strani se ponaša z zaslonom, občutljivim za dotik, ki premore ločljivost kar 326 pik na palec, toliko kot zloglasni Iphone, a z veliko manjšimi fizičnimi merami. Pod zaslonom je vrstica z značilnimi gumbi in eno večstransko tipko, še nižje pa polna qwertz tipkovnica. Številske tipke so povsem na sredini tipkovnice in so dostopne prek funkcijske tipke. Ob straneh najdemo tipke za upravljanje glasnosti in zaklep naprave, na gornji strani pa tipičen gumb za vklop in izklop, izhod za slušalke in odprtino za pomnilniško kartico, katere varovalni pokrovček je vse prej kot lahko odstranljiv. Na zadnji strani je fotoaparat s tipalom ločljivosti 8 milijonov pik in dvojno LED bliskavico, a žal brez namenskega gumba za upravljanje ob strani naprave. Aparat daje vtis kakovostne izdelave, zaobljene linije pa nekoliko zmoti območje kamere na zadnji strani, ki nekoliko izstopa. Precej izrazita je tudi večsmerna tipka na prednji strani.

Kot že omenjeno, model enako kot pred mesecem dni preizkušeni X7 poganja operacijski sistem Symbian Anna. Delovanje sistema je presenetljivo bolj tekoče kot pri X7, opazili nismo nikakršnih resnejših zatikanj, niti ob podajanju ukazov prek zaslona. Seveda je delo s polno tipkovnico še vedno precej udobnejše, predvsem pri vnašanju besedil, a se občasna kombinacija različnih načinov vnosa obnese solidno. Zaradi tipkovnice, ki zaseda polovico naprave, kljub temu trpi velikost zaslona, ki v samostojni izvedbi nikakor ne bi mogel zadovoljivo opravljati vnosnih nalog. Kakovost tipk je povprečna, želeli bi si nekoliko večji razmik med njimi ali rahlo bolj izrazite oblike, saj tisti z malo večjimi prsti z lahkoto zgrešijo želeni gumb.

V programski del se ne bi resneje spuščali, operacijski sistem smo že opisali pred mesecem dni, ko smo preizkušali X7. Symbian Anna, ki ga je v prihodnjih modelih že nadomestila različica Belle (ta bo kmalu na voljo tudi kot nadgradnja za E6), in ne prinaša revolucije za poznavalce tega operacijskega sistema. Še vedno pogrešamo enonivojski prikaz aplikacij na menuju, domač zaslon ponuja štiri nastavljive zaslone, na katere lahko razporedimo bližnjice do aplikacij ali spletnih storitev. Vgrajenega 8 GB pomnilnika poskrbi za dovolj prostora, procesor pa kljub podhranjenosti v primerjavi s konkurenco solidno opravlja svoje delo, če od njega le ne zahtevamo preveč. Vsekakor bo telefon precej bolj razburljiv, ko bomo na njem videli teči Symbian Belle, slednji prinaša posodobljen videz ikon in aplikacij, na prvi pogled pa precej spominja na Android.

Nokia pri večini svojih modelov vztraja pri kamerah ???

Model z imenom E6 vsekakor ni najboljše, kar zmorejo Finci, a glede na napravo, ki jo je prišel zamenjat, svoje delo opravi zadovoljivo. Zadnje mesece se sicer nekako ne moremo otresti občutka, da se Nokia trudi izvabiti še zadnje vzdihljaje iz starega operacijskega sistema. Nove modele niza kot po tekočem traku, v ozadju pa se bori s časom in konkurenco in poskuša zaobrniti svoj tržni delež z napovedanim prvim lastnim Windows Mobile telefonom. Resda jo naprave, kot je E6, držijo v stiku s kupci, a vidnih presežkov ne prinašajo. To ne nazadnje niti ni nepričakovano, saj se Nokia zadnja leta bolj kot nosilec novih tehnologij kaže kot okorel velikan, ki se trudi dohiteti hitro napredujočo konkurenco.

Nokia E6-00

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian Anna OS.

Pomnilnik: 8 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 640 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 7.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 450 EUR; Mobitel in Simobil: od 1 EUR naprej.

Za: Kakovostna izdelava, ločljivost zaslona.

Proti: Počasen procesor, ni namenskega gumba za fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji