Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2020

Nikon D6

Nikonov novi DLSR najvišjega razreda, model D6, odkrito meri na profesionalne fotografe, sploh s področja profesionalnih športov, in na agencije. Gre za izredno drag aparat, ki pa prinaša presenetljivo malo novosti v primerjavi s svojim predhodnikom, modelom D5.

Če začnemo kar z ohišjem – to je skoraj enako ohišju dobrih štiri let starega modela D5. V času našega preizkusa nam je znanec, sicer profesionalni fotograf, pomotoma skoraj zaplenil novega D6, saj je bil prepričan, da je v roke prijel svojega D5. A to niti ni slabo – profesionalni uporabniki ne potrebujejo in si tudi ne želijo prevelikih sprememb na ohišjih. Tipke in kolesca so na točno istih mestih, kot so jih že vajeni.

Ohišje je sicer res kakovostno, aparat je odporen na prah in vremenske vplive in daje občutek, da bi lahko deloval tudi kot topo orožje. Posledica tega je tudi velika teža, saj tehta ohišje (skupaj z baterijo) skoraj kilogram in pol. Novost je le podpora novim hitrim podatkovnim karticam CFExpress – aparat ima dve reži, podpira pa tudi kartice XQD, ki jih je uporabljal model D5.

Naslednji element, ki se v tem času ni spremenil, je tipalo. Ostajajo pri tipalu klasične diagonale 35 milimetrov z ločljivostjo dobrih 20 milijonov pik. Odločitev je spet racionalna, saj gre za znano tipalo, ki so ga dosedanji uporabniki že vajeni, aparat pa je zaradi njega tudi toliko bolj zanesljiv. Hkrati je (podatkovna) velikost fotografij manjša, kot bi bila pri tipalih višjih ločljivostih, kar pohitri prenos – to je koristno za velike medijske hiše zaradi čim hitrejšega delovnega procesa. Nastaviti je mogoče, da poleg fotografije RAW shrani še dve fotografiji JPEG pri različnih nastavitvah, denimo manjšo in večjo.

A vseeno menimo, da gre za korak nazaj v primerjavi s tekmeci – že Nikonovi aparati, denimo brezzrcalni Z6, ponujajo boljši dinamični razpon in manj šuma pri določenih občutljivostih ISO (po preizkusih DXOMark). Razlike so v praksi seveda majhne, a vseeno je čudno, da so v aparat vgradili tako staro tipalo.

Pri Nikonu se hvalijo z novim sistemom samodejnega ostrenja, ki je še hitrejši kot prej, predvsem ponuja še boljše sledenje. To lahko potrdimo – gre za enega najhitrejših sistemov, kar smo jih do zdaj preizkusili. Nenavadno pa je, da so točke ostrenja bolj skoncentrirane na sredini, kot so bile pri prejšnjem modelu. Hkrati jih je manj kot prej (105 namesto 151). Res pa je, da vse zaznavajo v obe smeri, torej tako vertikalno kot horizontalno (pri D5 je bilo takih 99, ostalih 52 točk pa je delovalo le v eno smer).

Vgradili so nov procesor, ki poskrbi za hitrejše delovanje aparata, dvignili so tudi hitrost zaporednih posnetkov – s prejšnjih 12 slik na sekundo na 14. To bo koristno za športne fotografe, a velja omeniti, da je nasprotni tabor, torej Canon, pri novem EOS 1D Mark 3 prišel že do 20 slik na sekundo (pri tako rekoč enaki ločljivosti), še hitrejši pa so brezzrcalni modeli.

Med drugimi lastnostmi, ki kažejo na namembnost tega modela, je klasični omrežni vmesnik, torej tak, kot ga poznamo iz računalnikov. Ta je namenjen čim hitrejšemu prenosu fotografij v uredništvo ali pa pri fotografiranju v studiu. Vgrajene so tudi brezžične povezave Wi-Fi (s podporo standardu 802.11ac), bluetooth in GPS.

Novi D6 je odličen aparat, ki meri na izredno ozek segment trga. Ponuja res vrhunsko kakovost izdelave in hitro ostrenje, a je bil po našem mnenju njegov razvoj preveč zadržan, sploh glede na enormno ceno – za samo ohišje je treba odšteti dobrih sedem tisočakov. Ob dejstvu, da letos odpade večina večjih športnih dogodkov, denimo olimpijske igre, si težko predstavljamo, da bo prodajno dosegel želene rezultate.

Nikon D6

Kaj: zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 5.568 × 3.712.

Tipalo: Efektivno 20,7 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 23,9 mm, CMOS.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 7.299 EUR (ohišje)

Za: Kakovost ohišja, upravljanje, hitrost samodejnega ostrenja.

Proti: Cena, velikost in teža, premalo novosti v primerjavi z D5.

Citat: Novi D6 je odličen aparat, ki meri na izredno ozek segment trga.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji