Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2016

Nepopisan list z Windows

Nov računalnik pomeni hkrati nov začetek. Ni treba, da vanj namestimo natančno isti nabor programov, ki nam je delal družbo v starem. Priložnost zgrabimo z obema rokama in se odpravimo na digitalno pustolovščino, na kateri nam bodo delali družbo zgolj brezplačni programi.

Brez programov je računalnik praktično neuporaben. Ker so najbolj priljubljeni programski izdelki za računalnike z operacijskim sistemom Windows praviloma plačljivi, se uporabniki zatekajo k sivi strani računalništva – piratstvu. Čeprav se programska oprema iz leta v leto ceni, nas je gospodarska kriza naučila varčevati. Varčujmo legalno z brezplačnimi alternativami. Številni brezplačni izdelki so po zmožnostih enakovredni plačljivim.

Avtorji se brezplačnih aplikacij lotevajo, da bi vzbudili zanimanje za druge svoje izdelke, pritegnili donatorje ali oglaševalce. Tako služenje denarja od programerja zahteva potrpežljivost, zaslužek pa je odvisen od prepoznavnosti. Resda se dober glas širi v deveto vas in se informacije o kakovostnih izdelkih prenašajo od ust do ust, a ne škodi, če jim pomagamo tudi sami. Avtorjem v zameno za trud objavimo hvalnico v izbranem družabnem omrežju, o njihovih izdelkih obvestimo prijatelje po elektronski pošti ali jih predstavimo v članku o najboljših brezplačnih programih v operacijskem sistemu Windows. Mi smo se odločili za slednje.

Z Microsoftovim pripomočkom Wushowhide označimo posamezne sistemske zaplate za nezaželene, potem nam Windows z njimi ne sitnari več.

Sistem

Pregled začenjamo s sistemskimi orodji, pri katerih bomo namenoma izpustili pripomočke, namenjene zahtevnejšim uporabnikom. Ogledamo si programe, ki vsakomur olajšajo rabo računalnika z operacijskim sistemom Windows. Prvi je na vrsti pripomoček čudnega imena, Wushowhide. V Windows 10 je vgrajen sistem samodejnega posodabljanja, ki včasih pride prav, včasih pa ne. Brez namenskega strežnika za posodabljanje (Update server) smo obsojeni na vse posodobitve, ki nam jih nameni Microsoft. Četudi zaplato ročno odstranimo, se v sistem vrne ob naslednjem zagonu računalnika. Dokler pri posodobitvah ni težav, si z njimi ne belimo glave, a tu in tam z nadgradnjo dobimo škart programsko opremo, gonilnik, ki ne deluje, zaplato, ki se ne razume z enim od nameščenih programov, in podobno. Prisiljenega posodabljanja se znebimo z Microsoftovim pripomočkom Wushowhide, v Redmondu ožigosanega s kriptično oznako KB 307930, ki prečeše sistem in postreže s seznamom posodobitev, ki jih je moč skriti. Če zaplato na seznamu označimo, se ne bo namestila v sistem, dokler Microsoft ne izda popravljene različice.

Odvečnih programov, ki jih izdelovalci računalnikov prilagajo operacijskemu sistemu Windows, se najlaže znebimo z orodjem PC Decrapifier.

Nadaljujemo z odstranjevanjem programov. Izdelovalci računalnike večinoma opremijo s programsko opremo po lastnem izboru, pripomočki, ki jih redkokdo res uporablja. S priloženimi programi izdelovalci služijo denar, končnemu uporabniku so le v škodo. Dragocene sistemske vire sprostimo s pripomočkom PC Decrapifier, ki prečeše krajevni disk in prepozna nepotrebne programske izdelke ter se nam jih pomaga znebiti v enem zamahu. Uporabniški vmesnik je razdeljen na tri ločene zaslone, v prvem so stoodstotno nepotrebni programi, v drugem vprašljivi, v tretjem vsi drugi. Če smo v dvomih, se znebimo zgolj tistih s prvega seznama (Recommended).

Odstranjevanje programov je v operacijskem sistemu Windows 10 olajšano z zmožnostjo Start/Nastavitve/Sistem/Aplikacije in funkcije, ki deluje le za programe, prenesene s tržnice Windows Store. Druge nameščene programske izdelke iz sistema izbrišemo z uporabo Start/Nastavitve/Sistem/Aplikacije in funkcije/Sorodne nastavitve/Programi in funkcije. Na žalost za pobrisanimi programi ostane marsikaj. Smeti se znebimo z brezplačnim orodjem za odstranjevanje programov Revo Uninstaller. Med uporabo pripomoček spremlja postopek odstranjevanja nezaželenega programa ter locira odvečne datoteke in ključe v registru. Po koncu odstranjevanja programa sam pobriše še ostanke, ki jih je našel.

Legendarni program za vzdrževanje forme računalnika z operacijskim sistemom Windows,  CCleaner, je na voljo tudi v slovenščini.

Microsoft operacijskemu sistemu Windows 10 prilaga spletni brskalnik Edge. Brez težav opravi večino nalog, ki mu jih zada povprečen spletni pohajkovalec. Če si zaželimo rabo naprednejših funkcij, poiščemo alternativo. Prva izbira je Googlov Chrome. Gre za najbolj priljubljen spletni brskalnik na svetu. Uspeh je logičen. Ker zelo veliko ljudi uporablja Googlov iskalnik (in druge spletne storitve), se navdušujejo tudi nad brskalnim pripomočkom istih avtorjev. Chrome je hiter, zanesljiv in neverjetno razširljiv. Nenadkriljiv je na področju povezljivosti. Sinhronizacija zgodovine, seznama priljubljenih, dodatkov, odprtih zavihkov in še kaj razveseljujejo uporabnike širom različnih platform. Ker je najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem prav tako iz Googlovega hleva, je logično, da je naveza spletnih pripomočkov blagovne znamke Chrome močnejša od slehernega tekmeca, Brez slabosti seveda ne gre. Mednje štejemo zapletenost običajnih nastavitev, na primer spreminjanje domače spletne strani ter kopičenje procesov, ki otežijo zapiranje brskalnika, kadar ne gre vse po maslu. Dobri izbiri sta tudi Mozillin Firefox in norveška Opera.

Legendarni CCleaner razvijalske hiše Piriform sodi na seznam obvezne opreme slehernega tako domačega kot profesionalnega računalnikarja. Gre za čudodelno orožje, ki z brisanjem nepotrebnih piškotkov, nezaželenih datotek, potratne zgodovine in pospravljanjem registra operacijskega sistema Windows skrbi, da je PC vedno v dobri formi. Je neverjetno zmogljiv, priročen, ustrežljiv in, kar je še najpomembneje, brez dodatne uporabniške podpore ter nekaterih naprednejših funkcij popolnoma brezplačen pripomoček, ki ga v spletu poiščemo takoj po prvem zagonu novega sistema.

Med pomembnejša opravila v vsakem operacijskem sistemu sodi posodabljanje tako sistema kot aplikacij, nameščenih v njem. V operacijskem sistemu nam pomaga krpati programske vrzeli simpatičen mali pripomoček z imenom Secunia PSI. Osebni programski inšpektor (Personal Software Inspector) v ozadju spremlja delovanje programov ter išče morebitne posodobitve ter jih na željo uporabnika samodejno namesti. Če naleti na nepremostljivo oviro v obliki ročne nadgradnje, zaprosi uporabnika za posredovanje.

Microsoftov protivirusni program res ni lepotec, a je nadvse učinkovit in nikdar ne prosi za denar.

Protivirusni programi so stalni člani obvezne opreme vsakega računalnika. Čeprav med izbiro najdemo tudi spodobne brezplačne primerke, jih ne nameščamo oziroma jih, če smo jih že namestili ali so bili privzeto nameščeni v kupljenem računalniku, odstranimo s Start/Nastavitve/Sistem/Aplikacije in funkcije. Windows 10 ima namreč odličen zastonjski program za boj proti škodljivi kodi. Windows Defender ni med lepšimi protivirusniki, a se izkaže z zanesljivostjo. Gre za rahlo dolgočasen, enostaven in hiter program, ki nikoli ne zahteva nakupa. Dobra alternativa je Malwarebytes. Ker je namenjen ročnemu zaganjanju, dobro sodeluje z Windows Defenderjem in ga lahko uporabimo kot drugo mnenje. Presenečenje ob ulovu je zagotovljeno!

Med programi, ki jih Windows skorajda ne potrebuje, so izdelki za delo z arhivi. Raziskovalec zna namreč sam ekstrahirati datoteke iz večine arhivov. Žal ne podpira vedno bolj priljubljene oblike zapisa arhivskih datotek RAR, zato si omislimo brezplačni pripomoček 7-Zip. Gre za odprtokodni program, ki med drugim poskrbi tudi za zaščito arhivov z geslom ter zna ustvariti samodejno razširljive arhivske datoteke. Pogosti napadi na znane in priljubljene spletne storitve so v zadnjih letih pripomogli tudi k razmahu pripomočkov za shranjevanje najrazličnejših gesel in uporabniških imen. Različna in zahtevna gesla so v današnjem času nuja, zato na računalnik z operacijskim sistemom Windows nemudoma namestimo enega od boljših upraviteljev gesel. Namesto nas si dolge nize števk, črk in drugih znakov brezplačno zapomnijo Dashlane, LastPass in KeePass.

Odprtokodni program za delo z arhivi 7-Zip zna med drugim arhivske datoteke zaščititi z geslom.

Pisarna

Urejanje besedila je pri delu z računalnikom eno pogostejših opravil. Hitre popravke naredimo v sistemu priloženi Beležnici ali njeni izboljšani kopiji EditPad Lite. Gre za brezplačno različico urejevalnika besedila, ki pozna preklic zadnje akcije, podpira kodiranje Unicode, kopiranje, lepljenje, iskanje in zamenjave. Za večje obdelave besedila posežemo po namenski pisarniški zbirki in odraslem urejevalniku besedila.

Hiter vpogled ali urejanje preprostega besedila omogoča odlični EditPad Lite, ki je za osebno rabo popolnoma brezplačen.

OpenOffice.org (Apache OpenOffice) je že vrsto let najbolj priljubljena brezplačna alternativa Microsoftovi zbirki pisarniških programov. Sprva so jo prostovoljci razvijali pod okriljem podjetja Sun Microsystems, nato je njihovo podjetje kupil Oracle in odprto kodo zaprl. Projekt Oracle Open Office je neslavno propadel, zato je Oracle ime in programsko kodo prepustil organizaciji Apache. Medtem ljubitelji pisarniške zbirke OpenOffice.org niso sedeli križem rok in so splavili svoj projekt, LibreOffice. Tako imamo danes dve enakovredni pisarniški zbirki, ki brezplačno mešata štrene tako velikanu iz Redmonda kot tudi drugim plačljivim programom za urejanje besedil, preglednic in predstavitev. Velika prednost je tudi to, da sta Apache OpenOffice in LibreOffice na voljo praktično za vse bolj znane platforme in njihove različice in v številnih jezikih.

Duga alternativa je odlični kitajski klon Microsoftove Pisarne, ki sliši na ime Kingsoft Office. Gre za zvest posnetek najbolj priljubljenega pisarniškega paketa na svetu. Fotokopija uporabniškega vmesnika nakazuje osrednjo privlačnost Kingsoftove zbirke, Kingsoft Office brez težav odpira datoteke iz Microsoftove Pisarne. Združljivost je neprekosljiva in zlahka zasenči konkurenco v obliki OpenOffice/LibreOffice. Drugi kloni se v praksi ne izkažejo, Kingsoftov predstavnik pa je izjemen. Urejevalnik besedila Writer ima vse, od zavihkov za delo z različnimi dokumenti v istem pogovornem oknu do ukaznega traku po zgledu svojega vzornika. Writer uporabniku omogoča enostavno in učinkovito oblikovanje napisanih strani, preprosto določanje odstavkov z različnimi slogi, dodajanje grafičnih elementov in spreminjanje drugih značilnosti navideznega papirja. Ob prvem shranjevanju dokumenta Kingsoftov urejevalnik besedila naredi varnostno kopijo, ki poskrbi za rešilno bilko ob morebitni katastrofi. Med zmožnostmi so nas navdušila orodja za izdelavo kazala, opomb, opazk in drugih komentarjev za označevanje vsebine. Tako Writer kot druga orodja iz zbirke Kingsoft Office poznajo preobleke in so na voljo tudi v obliki mobilne aplikacije. Odlično kupčijo, ki jo predstavlja brezplačna različica, zasenči nekaj malenkosti. Največja med njimi je odsotnost slovenščine. Na srečo brezplačna različica sploh ni oskubljena, plačljiva/profesionalna različica celotnega paketa pa ponudbi doda zgolj delo z makroprogrami in obogatene predloge.

Dokumenti, s katerimi se pisarniške zbirke ne ukvarjajo pretirano, so zapisani v obliki PDF. Najbolj priljubljen program za branje dokumentov v obliki PDF je Adobe Reader, ki ga najdemo praktično v vsakem sistemu. Ker gre za potraten in neroden programski pripomoček, ki se nenehno posodablja, obenem pa je tarča spletnih teroristov, poiščemo ustrezen nadomestek. Najdemo ga v aplikaciji Sumatra PDF. Slednja sicer nima naprednejših zmožnosti večjih (in dražjih) aplikacij PDF, a se izkaže s hitrostjo in natančnostjo pri branju prenosljivih dokumentov (Portable Document Format).

Pri delu z računalnikom nemalokrat naletimo na potrebo po zajemu zaslonske slike. Operacijskemu sistemu Windows 10 je priloženo solidno Orodje za izrezovanje (Snipping Tool), ki med drugim zajema tudi z zakasnitvijo. Priloženi pripomoček nadgradimo z odprtokodnim programom ShareX. Gre za preprost, a nadvse zmogljiv program, ki ga uporabljamo s poljubno določeno kombinacijo tipk. Med akcijami so zajem pravokotnika, lastno določene nepravilne oblike aktivnega okna in celotnega zaslona. Dogajanje na zaslonu po želji tudi posnamemo. Slike lahko opremimo z napisi, kodami QR, vodnim žigom in fotografijami. Zajeti motivi se na vnaprej določeno lokacijo (Dropbox, Imgur …) shranjujejo samodejno.

Fotografija

Živimo v času digitalne fotografije, ko nam je fotoaparat s pametnim telefonom vedno na dosegu roke, zato večkrat potrebujemo program za obdelavo slik. Ker operacijskemu sistemu Windows priloženi Slikar ne dohaja več naših potreb, poiščemo pomoč drugje. Paint.NET sicer ne dohaja plačljivega in razvpitega Photoshopa, a kljub temu postreže z zmožnostmi, ki bodo zadovoljile večino uporabnikov. Med njimi najdemo celo delo s plastmi. Grafičnim profesionalcem, ki jim Paint.NET ne zadostuje in nimajo denarja za pripomoček podjetja Adobe, svetujemo uporabo GIMPa. Slednji ima strmo učno krivuljo, a vztrajnost nagradi s popolnoma brezplačnimi naprednimi funkcijami za najzahtevnejše.

Pregled fotografij in izvajanje drobnih popravkov že od nekdaj prepustimo odličnemu programu Irfan View.

Starosta brezplačnih programov, Irfan View, je v osnovi VLC za fotografije. Aplikacija za pregledovanje slik prebavi praktično katerikoli format slikovnega zapisa, od oblik JPG, PNG, PSD do formata RAW. Poleg vsestranske podpore ima precej priročnih zmožnosti, na primer obrezovanje slike, dodajanje vodnega žiga, spreminjanje velikosti, skupinsko obdelavo in podporo dodatkom, ki že tako funkcionalni nabor še oplemenitijo.

Večpredstavnost

Ljubitelji filmov ob prvem zagonu računalnika z najnovejšim Windowsom običajno naletijo na težavo. Windows 10 za razliko od operacijskega sistema Windows 7 nima vgrajene podpore za predvajanje medijev DVD. Če nimamo računalnika priznane znamke, ki sistemu včasih priloži namenski predvajalnik DVD, se moramo znajti po svoje. V veliki večini primerov nam pomaga vsestranski VLC Media Player, ki poleg DVDjev predvaja filme v skorajda vseh oblikah, prebavi glasbo, poddaje in z nekaj truda tudi blu-ray ploščke.

Izbira glasbenega predvajalnika je največkrat odvisna od izbrane glasbene naročnine (Apple, Google). Tudi večkrat osovraženi iTunes je dober izbor dežurnega programa za predvajanje glasbe.

Pri delu z računalnikom je dobrodošla glasbena podlaga. Izbira glasbenega odjemalca je dokaj odvisna od morebitne oblačne naročnine (Google Music, Apple Music), a z nekdaj osovraženim Applovim izdelkom iTunes ne moremo zgrešiti. Ponuja nam neprekosljiv nabor pesmi najrazličnejših glasbenih zvrsti, sinhronizacijo z drugimi predvajalnimi napravami in uvoz lastne muzikalične zbirke. Če imamo še pametni telefon iPhone, vprašanja o izbiri osrednjega glasbenega programa na računalniku praktično ni.

Pripomočki

Uporabo računalnika po svoje olajša f.lux. Čudovita majhna aplikacija se naseli v opozorilno središče sistema in prilagaja barvo zaslona času dneva. Ko zaide sonce, f.lux obarva zaslon z oranžnim odtenkom, da svetlobo z zaslona približa lučem v prostoru. In nasprotno, ko se zdani, se barva zaslona prilagodi dnevni svetlobi. Spočetka se zdi prilagajanje čudno. Ko se ga navadimo, začnemo ceniti njegove pozitivne učinke, manj utrujene oči in boljši spanec.

f.lux skrbi za naše oči in počutje ob (izdatnejši) uporabi računalnika.

Računalnikarji imamo pregovorno veliko prijateljev. Število je sorazmerno njihovim računalniškim težavam. Ker jim po telefonu na daljavo težko pomagamo, si omislimo program, ki zna vzpostaviti povezavo z drugo napravo in prevzeti nadzor nad njo. Eden najboljših programov za takšno podporo je TeamViewer, ki ga je treba le prenesti in pognati, ne da bi ga nameščali in se izpostavljali še dodatnim zapletom. Druga stran nam sporoči geslo za dostop do računalnika in hip zatem smo že varno povezani nanj. Polna različica programa je sicer plačljiva, a za občasno pomoč povsem zadostuje že brezplačna.

Igre

Program Steam zmogljiv PC pretvori v pravo igričarsko konzolo.

Računalniki PC so poleg konzol osrednje naprave, s katerimi se lahko zabavamo. Poleg filmov in glasbe ponujajo tudi nabor raznovrstnih iger. V pričujočem članku se ne bomo spuščali v velike brezplačne naslove, kakršna sta strateška League of Legends in kvartopirščina Hearthstone, temveč raje izpostavimo platformo številka ena – Steam. Trgovina podjetja Valve se je v letih obstoja razrasla v celovito rešitev za slehernega igričarja. Poleg iger ponuja spletno igranje, shranjevanje položaja v igrah, sledenje dosežkom, prenašanje igranja v živo in še kaj. S storitvijo Steam se močnejši računalniki v hipu prelevijo v igričarske stroje, ki jim stežka sledijo celo konzole.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji