Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Oktober 2023

Nekoliko drugačen 3D

V preteklem desetletju so 3D-tiskalniki za domačo rabo naredili soliden tehnološki preskok. Ko smo pred desetimi leti preizkušali enega prvih takšnih, smo ga prejeli še v obliki seta za sestavljanje (s kar 700 deli). To je bil eden takratnih načinov proizvajalcev, da so dosegli dovolj nizko ceno za domačo delavnico. Dandanes so 3D-tiskalniki že dovršeni izdelki, s katerimi lahko začnemo delati takoj, ko jih vzamemo iz embalaže.

Tudi tehnologija 3D-tiska je napredovala, klasični tiskalniki z materialom v obliki vlaken so postali natančnejši in cenejši (kar je skoraj izpodrinilo domače sestavljavce), napredovali so materiali, namesto klasičnega PLA in nekaterih osnovnih vrst plastike smo dobili tudi zahtevnejše in celo kompozitne materiale (na primer mešanice z lesom in podobno). V zadnjih letih pa so se za domačo rabo uveljavili tudi 3D-tiskalniki, ki uporabljajo stereolitografsko tehniko. Pri tem je material v obliki tekočine, večinoma epoksidne smole (angl. resin), ki se strdi po obsevanju z ultravijoličnim (UV) laserjem. V zadnjih časih UV-laser nadomešča DLP-projekcija ali, kot pri našem preizkusu, visokoločljivi LCD-zaslon. Takšni tiskalniki potrebujejo bistveno manj mehanskih delov, hkrati pa omogočajo tudi večjo natančnost.

Podjetje Elegoo je še eno od razmeroma mladih kitajskih podjetij, ki je sklenilo, da bo svoje izdelke ponudilo na svetovnem trgu in pri tem konkuriralo predvsem s kakovostjo in morda ne toliko z najnižjo ceno. Preizkušeni tiskalnik Saturn 3 12K je očitno tretja iteracija njihove serije 3D-tiskalnikov s smolo. Kakovost izdelave je razvidna že na prvi pogled, saj v oči najprej pade velik pokrov iz rdeče prosojne plastike, ki deluje nekoliko futuristično. V spodnjem delu ohišja je monokromatski LCD-zaslon, ki zmore ločljivost kar 11.520 × 5.120 pik oziroma 12K. Zaslon je velikosti 219 × 123 mm, kar pomeni, da tiskalnik omogoča tiskanje podrobnosti velikosti 20–25 μm. Za primerjavo, to je do desetkrat natančneje od klasičnih 3D-tiskalnikov. Vgrajena fresnelova leča omogoča, da je smer UV-svetlobe z valovno dolžino 405 nm uniformna v razmeroma kompaktnem ohišju. Hitrost grobega tiska je lahko do 70 mm/h, pri našem preizkusu višje kakovosti pa smo dosegli eno petino te vrednosti. Ena od pomanjkljivosti stereolitografskega 3D-tiska je (pre)dobro sprijemanje izdelka s podlago, ki nemalokrat zahteva kar precejšno silo v navezi z ustreznimi bolj ali manj ostrimi lopaticami. Elegoo se je tovrstnim poškodbam poskušal izogniti z uporabo kaljenega stekla, ki dosega trdoto devet po Mohsovi lestvici (enako kot safirno steklo).

Tiskalniki Elegoo Saturn za izdelavo rezinskega modela uporabljajo programsko opremo Voxeldance Tango in svoj format datoteke, ki pa naj bi bil po zagotovilih proizvajalca odprtokodni, hkrati pa naj bi bil združljiv tudi s podobnimi programi drugih proizvajalcev. Sam program Voxeldance Tango ni pretresljiva novost, omogoča pa seveda pretvorbo splošnega 3D-modela v rezine, ki jih nato tiskalnik osvetli na zaslonu. Program po potrebi doda podpore, da omogoča tisk previsnih detajlov.

Samo tiskanje je tako razmeroma nezahtevno: model prenesemo z USB-ključkom, poravnamo mizo, banjo napolnimo s smolo in začnemo tiskati. A kmalu naletimo na prvo nevšečnost – epoksidna smola nima ravno prijetnega vonja, zato pride pokrov še kako prav, tiskalniku pa je dodan tudi namenski filter, ki naj bi odstranil kar 95 odstotkov teh vonjav. Žal nam naš nos tega ni potrdil, saj je bilo mogoče vonj po smoli zaznati tudi ob tisku z uporabo filtra. Čeprav je tiskalnik opremljen s preprosto masko, pa si ne predstavljamo, da bi ždel z nami v pisarni. A žal to ni edini opravek s smolo. Zaradi osvetljevanja stekla s spodnje strani tiskalnik tiska tako, da izdelek počasi »vleče« iz banje s smolo, toda obsevanje z UV-svetlobo tiskalnika ni dovolj, da bi se vsa smola ustrezno strdila. Tako je treba po koncu tiska predmet najprej oprati s izopropilnim alkoholom, nato pa ga še dodatno utrditi z UV-svetlobo. Verjetno bi bila še najbolj pripravna ustrezna UV-celica, toda mi smo se zadovoljili s poletnim soncem. Če je nekaj ur dovolj za večino predmetov, pa nekateri, ki imajo veliko detajlov in s tem proste površine, zahtevajo res dolgo obsevanje. Proste površine na preizkušenem tiskalniku tiskanih predmetov so zaradi same natančnosti metode res popolne, brez vidnih stopničk, ki so značilne za klasičen 3D-tisk, a žal to pomeni, da moramo biti še toliko natančnejši pri odstranjevanju podpor.

Če smo pred desetimi leti še tuhtali, kdo bo – sploh zaradi takrat razmeroma kompleksnega postopka – lahko izkoristil potencial takšnih strojev, je danes, tudi zaradi poenostavitve tako strojne kot programske opreme, odgovor jasen. Takšne tiskalnike lahko uporabljajo kreativci vseh vrst, od domačih inženirjev do umetnikov. Na srečo pa tehnologija ponuja tudi izvrstno natančnost za razmeroma ugodno ceno, če nas ni strah, dobesedno, umazati si rok.

Elegoo Saturn 3 12K

stereolitografski 3D-tiskalnik

Kdo: Elegoo.com

Prodaja: www.panteh.eu

Cena: 400 EUR

Za: Zelo natančen tisk, lep videz.

Proti: Delo s smolo ni prijetno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji