Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2002

Najboljše igre za Palm

Ročni računalniki in še posebej Palmi so bili od vsega začetka zamišljeni kot poslovno orodje, s katerim si zaposleni poslovneži urejajo koledar, zbirko stikov, zapiske in podobno. Toda tudi poslovneži se igrajo, zato so igre (tudi) na ročnih računalnikih zelo priljubljene. Izbrali smo tiste, ki se po tehnični plati najbolj odlikujejo.

Zap!2000 (za Palm 505 in Prism je Zap!2016)

Tehnično najboljša igra je vsekakor Zap!2000 ali Zap!2016 (ta je namenjena Palmom s 16-bitnimi barvami - m505, m515, Handspring Visor Prism). V klasični "streljanki" moramo vesoljsko ladjo prepeljati mimo množice streljajočih vesoljcev, pošasti, asteroidov in se hkrati umikati ostrim zidovom. Brez procesorskega pospeševalnika (Afterburner itd.) je vse to za ubogi procesor Palma preveč, z njim pa je gibanje presenetljivo mehko in zvezno, igra pa zelo igralna. Le različica s 16-bitnimi barvami (kjer je grafika res izjemna) je kljub Afteburnerju nekoliko slabo odzivna.

Zap!2000 in Zap!2016

Velikost: 375 KB.

Izdeluje: Astraware, www.astraware.com.

Cena: 15 dolarjev.

Za: Odlična grafika in igralnost. Veliko vedno težjih stopenj.

Proti: Brez procesorskega pospeševalnika precej počasna. Zasede veliko pomnilnika.

Billiards

Težko je verjeti, da lahko med najboljše igre sodi tako statična igra, kot je biljard. Pa vendar, Billiards je vredna vsakega dolarja, ki ga avtorji zahtevajo zanjo. Odlična grafika, mehko gibanje odbitih krogel in realizem, ki ga leta nazaj ni bilo videti niti na osebnih računalnikih. Nastaviti je mogoče celo "trdost" mize in odbojnih blazinic na njej. In zvok, ki je na Palmih enak staremu pecejevskemu brenčaču, je odlično izkoriščen, odboji krogel pa dobro slišni.

Billiards 3.0

Velikost: 291 KB.

Izdeluje: Megasoft2000, www.megasoft2000.com.

Cena: 20 dolarjev.

Za: Odlična grafika in igralnost.

Proti: Zasede veliko pomnilnika.

Aball

Klasično izbijanje opek ali Breakout, bi rekli. Pa vendar veliko več kot to. Zelo mehka grafika (celo vrteče se tridimenzionalne kocke), hitra akcija in množica različnih predmetov, ki se izluščijo iz razbitih opek in nam dodajajo ali odvzemajo različne zmogljivosti. Odbojni "lopar" se lahko zmanjša, poveča, postane lepljiv, se oboroži s strojnico in še marsikaj. Predvsem navdušuje množica različnih in vedno težjih stopenj, kar zagotavlja, da se igre ne naveličamo prehitro. Še več, lahko jo igramo v paru prek infrardeče povezave!

Aball Color 1.01 (in različica Grayscale)

Velikost: 596 KB (418 KB na črno-belih Palmih).

Izdeluje: Iambic, www.iambic.com.

Cena: 15 dolarjev.

Za: Odlična grafika in igralnost. Veliko stopenj in najrazličnejših predmetov, ki jih lovimo in z njimi dobimo ali izgubimo zmogljivosti.

Proti: Zasede veliko pomnilnika.

Lemings

Leta 1991 predstavljena igrica je hitro osvojila srca "pecejevcev", zdajšnja različica pa ji je povsem zvesta. Množico neumnih lemingov, ki znajo v bistvu le hoditi, moramo spremeniti v koristne delavce, ki kopljejo, plezajo in še kako drugače ustvarjajo pogoje za pobeg lemingov iz votline. Grafika je drobna, vendar zelo dobra, premikanje zaslona levo/desno pa mehko in zvezno. Zabava tudi enolična, a vendar ustrezna glasba.

Lemmings

Velikost: 146 KB.

Izdeluje: Ardiri, www.ardiri.com.

Cena: 15 dolarjev.

Za: Kopija igre Lemmings. Dobra grafika, mehko gibanje.

Proti: Nekoliko težavna za začetno privajanje.

Simcity

Prva in za marsikoga najboljša simulacijska igra. Na osebnih računalnikih je doživela že mnogo različic, nazadnje tudi tridimenzionalnih. Palm s svojim šibkim procesorjem zmore le prvo izmed njih, a to zelo dobro. Cilj je zgraditi mesto, civilizacijo, če hočete, in jo vzdrževati pri življenju. Mesto potrebuje tovarne, parke, ceste, elektriko in drugo, mi pa moramo vse to postaviti ali enostavno narisati. In sproti opazovati, kako bo naše "mesto" preživelo. Težava je pravzaprav le v majhnem zaslonu Palma, ki postane še posebej nepregleden, če je sivinski.

Simcity

Velikost: 347 KB.

Izdeluje: Atelier, www.ateliersoftware.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Mati vseh današnjih simulacijskih iger.

Proti: Palmovski zaslon je za resno igranje simulacije te vrste premajhen. Še posebej sivinski.

Galax

Današnji ročni računalniki zlahka preigravajo igre, ki so jih pred desetletji mleli velikanski igralni avtomati. Celo Palmi. Galax je natančna predelava klasične igre Galaxian, ki je v avtomatih kraljevala v sedemdesetih. Hitri smrtonosni ptiči napadajo našo ladjo, ki je oborožena s posamičnimi naboji, gibljemo pa se lahko le levo in desno. Grafika je zelo dobra, gibanje pa mehko in tudi pri več letečih ptičih popolnoma mehko. Igra je nalezljiva, še bolj pa bila, če bi se igralno polje sčasoma kaj spreminjalo. Tako pa je vse skupaj le vedno hitrejše.

Galax 2.2b

Velikost: 46 KB.

Izdeluje: Tim Smith, www.pilotfan.com.

Cena: 15 dolarjev.

Za: Odlična kopija legendarne igre Galaxian. Hitra in dinamična. Ne zasede skoraj nič pomnilnika.

Proti: Premalo stopenj, zato sčasoma postane monotona.

Froggy

Enako, kar smo zapisali za Galax, velja tudi za Froggy (pa še avtor je isti) - odličen posnetek igre iz igralnih avtomatov. Žabico moramo spraviti najprej čez prometno cesto, nato pa še čez plavajoče hlode. Hitro gibanje in zelo lepa grafika igralca hitro pritegneta. Škoda le, da igri manjkajo dodatne ovire, ki smo jih uživali na avtomatih - bobri, kače, plavajoči krokodili. Brez tega igra hitro postne enolična.

Froggy 2.2b

Velikost: 68 KB.

Izdeluje: Tim Smith, www.pilotfan.com.

Cena: 15 dolarjev.

Za: Odlična kopija legendarne igre Frogger. Hitra in dinamična. Ne zasede skoraj nič pomnilnika.

Proti: Premalo stopenj, zato sčasoma postane monotona.

Vse opisane programe najlaže najdete na spletni strani www.palmgear.com.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji