Objavljeno: 23.10.2005 21:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2004

Nadgradnja za Outlook in Palm

Program Beyond Contacts je namenjen tistim, ki uporabljajo Microsoftov Outlook in ročne računalnike Palm. Omogoča nekaj dodatnih funkcij, ima pa tudi pomanjkljivosti.

Osnovni namen, zaradi katerega si uporabniki kupimo ročni računalnik, je jasen - da bi si urejali delovni in prosti čas, se pravi za urejanje koledarja, opravil, imenika in zapiskov - takoj drugo po vrsti je igranje igric, kar dokazujejo seznami najbolj priljubljenih datotek na preizkusnih spletnih dverih, a to je že druga zgodba.

Ročni računalniki s PalmOS so dosegli tako priljubljenost prav z vgrajenimi programi za omenjena štiri opravila, saj so hitri, preprosti in učinkoviti. Microsoftu s svojimi približki enostavno ni uspelo doseči njihove uporabnosti (predvsem zaradi še nedavne počasnosti platforme PocketPC). Pa vendar vgrajeni programi za zahtevnejše uporabnike niso dovolj, zato je na trgu vzklilo mnogo dodatkov ali nadomestkov zanje. O njih smo že pisali, tokrat pa smo si ogledali še enega zmogljivega člana te družine - Beyond Contacts podjetja DataViz (ki je sicer znano kot izdelovalec odličnega pisarniškega paketa Documents to go). Namenjen je izključno uporabnikom, ki uporabljajo Microsoftov Outlook.

Dodana zmogljivost

Programe za Palm delimo na tiste, ki za svoje delo uporabljajo kar zbirko podatkov, ki jo sicer uporabljajo vgrajeni programi, in tiste, ki so jim dodane zmogljivosti, ki jih ta zbirka enostavno ne prenese. Slednji imajo svojo zbirko, kar pomeni, da imajo tudi poseben modul za sinhronizacijo (ki se namesti v Hotsync) in z njo v Palmu zasedajo dodaten prostor. To pa v današnjih časih, ko so tudi Palmi s pomnilnikom dovolj dobro opremljeni, ni več težava.

Beyond Contacts sodi med slednje, saj zna prikazovati in med seboj povezovati precej več kot vgrajeni programi. Že v začetku pade v oči lep in pregleden osnovni zaslon, ki nekoliko spominja na tistega, ki ga prikaže Microsoftov Outlook; na njem vidimo današnje koledarske zapiske, aktivne opravke in število neprebranih sporočil. Da, v sklopu Beyond Contacts je tudi program, ki se je nekoč imenoval Inbox to go in omogoča sinhronizacijo elektronske pošte ter tudi pripetih pisarniških datotek, če imamo nameščen program Documents to go.

Žal mu manjka kar nekaj funkcionalnosti, ki smo je vajeni iz velikih računalnikov. Za začetek že to, da bi bilo sporočilo moč znova označiti za neprebrano... Tudi usklajevalni modul zanj je precej neinteligenten. Kljub temu da smo nastavili, naj nam v Palm prenese le neprebrano pošto, se je program zapodil med obstoječih 22.000 elektronskih sporočil, dokler ga nismo po kaki uri silovitega "bremzanja" našega računalnika prekinili.

Popolnoma usklajeno

Že po prvi sinhronizaciji opazimo, da program uskladi celotno drevo v Outlooku. To pomeni, da lahko imamo več koledarjev, imenikov, opravkov ali zapiskov, tako kot jih imamo v velikem računalniku. Program po želji prikaže drevesno strukturo in preklapljanje "listov" je s tem zelo preprosto. Pregled nad dogajanjem je že zaradi lepšega uporabniškega vmesnika precej boljši, delo pa dodatno olajša tudi osnovna povezanost vgrajenih modulov. Tako lahko na koledarski zaznamek "prilepimo" sodelujoče iz imenika (kateregakoli) ali pa na opravke obesimo opozorila. Spremenjen je tudi del za delo z zaznamki, ki omogoča spreminjanje barve zaznamka (tako kakor v Outlooku) in prirejanje kontaktne osebe. Povezanost programov sicer ni niti približno taka, kot jo omogočajo najboljši na tem področju (Datebk 4 in 5), a za večino uporabnikov zadostuje; pa tudi zmede z množico ukazov in ikon zaradi tega ni.

Programu zamerimo pravzaprav le eno - ne podpira visoke ločljivosti, ki jo zmorejo vsi novejši Palmi. V nizki ločljivosti je pri tovrstnih programih enostavno prehitro gneča na zaslonu.

Beyond Cotacts uskladi celotno podatkovno drevo v Outlooku in v Palmu, zato lahko imamo več koledarjev, imenikov, opravkov ali zapiskov, tako kot jih imamo v namiznem računalniku.

Beyond Contacts 3.003

Kaj: Program, ki nadomesti vgrajene programe za osebno organizacijo.

Velikost: 185 KB in 162 KB za program za elektronsko pošto.

Izdeluje: Dataviz, www.dataviz.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Grafično lepo pregleden. Omogoča sinhronizacijo več koledarjev, imenikov itd. Osnovno povezovanje med programi dobro urejeno.

Proti: Ne podpira visoke ločljivosti, program za elektronsko pošto je preveč omejen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji