Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Maj 2011 | Teme: android

Mobilni panda

Firefox je priljubljen spletni brskalnik, ki temelji na lastnih pogonih za upodabljanje HTML in hitro izvajanje javascripta, ki jih je v odprti kodi razvila organizacija Mozilla. Te pogone so prenesli tudi v mobilna okolja in nedavno se je rodil Firefox for Mobile.

Pri sodobnih mobilnih napravah je kakovosten spletni brskalnik del vgrajene sistemske programske opreme, zato se postavlja vprašanje, zakaj sploh uporabiti alternativo? Opera na primer ponuja hitrejši in cenejši prenos podatkov s posebnimi posredniškimi strežniki, Firefox pa tudi v mobilni različici želi izstopati predvsem z dodatki.

Tudi dodatki danes niso več kakšna posebnost pri spletnih brskalnikih, res pa jih mobilne različice dobivajo kasneje, kot bolj razvite in zmogljive namizne inačice. Firefox je tu posebnež, saj je precej dodatkov združljivih tudi z mobilno različico. Prednost Firefoxa je namreč lastni pogon za HTML in javascript, ki ga izkoriščajo tudi dodatki, le nekateri vsebujejo še gradnike, prevedene v strojno kodo, ki jih je treba posebej prilagoditi še mobilnim napravam.

Firefox for Mobile (F4M), ki je nastajal pod kodnim imenom Fennec, si z namizno različico deli posodobljeni pogon za upodabljanje Gecko 2. Na voljo je za sistema Maemo (oz. MeeGo) in Android 2.0 ter kasnejše, pri čemer pa zahteva dovolj sodoben procesor. Izvirni Motorolin Droid, eden (nekoč) najbolj priljubljenih modelov z Androidom, F4M ne more poganjati. Namestitev za Android je gromozanska, na meji tistega, kar tržnica programov še sprejme, saj obsega skoraj 14 MB. To je posledica rabe lastnih pogonov, saj večina drugih alternativ za spletno brskanje uporablja sistemski WebKit.

F4M navdušuje ravno z dodatki. Takoj si lahko namestimo priljubljene preobleke Personas, zaustavimo prenos oglasov, selektivno nadziramo skriptno kodo ali usklajujemo vsebino z namiznim bratom. Prav usklajevanje (nekoč dodatka Weave in Sync, zdaj sestavni del F4M) je bistvena prednost brskalnika v primerjavi s konkurenco. Z namizjem zna uskladiti praktično vse, zaznamke, gesla, zgodovino, odprte zavihke, žal pa ne tudi dodatkov. Tako lahko zelo enostavno na mobilniku nadaljujemo sejo, začeto na namizju, skupaj z vsemi odprtimi zavihki.

Uporabniški vmesnik F4M prinaša svež pristop. Na začetku nas pričaka posebna stran, ki ponuja bližnjice do zadnje obiskane strani, odpiranje usklajenih zavihkov z drugih naprav, seznam dodatkov, če smo namestili dodatek Personas, tudi bližnjico do preoblek. Na vrhu kraljuje univerzalna vnosna vrstica, ki omogoča preiskovanje in vnos naslovov URL. Poleg je velika ikona obiskanega spletišča, ki je tudi bližnjica do varnostnih informacij o njem, ponuja pa tudi iskanje po strani, shranjevanje v PDF, prikaz bolj berljive različice ter stanje dodatkov, kot je npr. Adblock Plus. Aktiviranje univerzalne vnosne vrstice (AwesomeBar) prikaže poseben vmesnik z bližnjicami do zaznamkov, zgodovine in odprtih stani z usklajene namizne različice. Odprto stran lahko s kretnjo odrinemo proti desni in razkrije se upravnik odprtih zavihkov. Odrivanje na levo razkrije dodajanje zaznamka, pomik po zgodovini in dostop do nastavitev. Te so izvedene kot spletna stran s svojevrstnimi gradniki (navdih zanje je dal iPhone).

Slabosti? F4M ne podpira dodatka Flash in ni jasno, ali ga sploh kdaj bo. Zagon brskalnika je daljši, saj ne uporablja sistemskih knjižnic, tudi nadgradnja in nameščanje dodatkov terja dolg vnovični zagon. F4M porabi kar občutno količino na mobilnikih vedno omejenega pomnilnika RAM. Če ga imamo dovolj, bo brskalnik deloval gladko in hitro, pri gneči v pomnilniku pa lahko postane zelo počasen. To je pač davek za lastne pogone. Program je brezplačen in ga velja preizkusiti. Če močno potrebujmo usklajevanje z namizjem in imamo dovolj sodoben mobilnik, zna biti F4M resna alternativa sistemskemu brskalniku.

Firefox for Mobile

Spletni brskalnik za mobilne naprave.

Izdeluje: Mozilla, www.mozilla.org.

Operacijski sistem: Android, Maemo/MeeGo.

Za: Dodatki, usklajevanje.

Proti: Zahteva zmogljivo napravo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji