Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor November 2014 | Teme: android

Lizika na Petici

Google je oktobra končno predstavil nove naprave s svežo različico Androida 5, uradno imenovano tudi Lizika (Lollipop). Na novi napravi Nexus 6 in Nexus 9 moramo še čakati, je pa že na voljo sistemski posnetek za napravi Nexus 5 in Nexus 7 (2013), predvsem v pomoč razvijalcem, a uporaben tudi za druge.

Android 5 za oba lanska Nexusa (na voljo tu: developer.android.com/preview) je še vedno označen kot predogled, čeprav je takoj po zagonu očitno, da gre za praktično končano prenovo, saj je snovno oblikovanje (material design) opazno v celotnem sistemu – od uvodnega določanja nastavitev do drobnih animacij, posejanih vsepovsod.

Uporabniški vmesnik je po novem bolj »ploščat«.

Uporabniški vmesnik je po novem bolj »ploščat«.

Prioriteto obvestil je mogoče nastavljati tudi iz obvestila, ki se prikaže ob spreminjanju glasnosti.

Prioriteto obvestil je mogoče nastavljati tudi iz obvestila, ki se prikaže ob spreminjanju glasnosti.

Ko bomo komu posodili svoj telefon, ga bomo premaknili v uporabniško ime Guest. Da ne bo imel možnosti brskanja po telefonu.

Ko bomo komu posodili svoj telefon, ga bomo premaknili v uporabniško ime Guest. Da ne bo imel možnosti brskanja po telefonu.

Po začetni prijavi in vnosu Googlovega računa naj bi se vse nastavitve prenesle iz oblaka, a to na naši napravi žal ni delovalo. Na srečo so hekerji že poskrbeli za korenski dostop, tako da pomaga tudi Titanium Backup (potrebujemo njegovo čisto svežo, preizkusno različico). Sicer Lizika ponuja še hiter prenos nastavitev iz druge naprave, če ta podpira NFC, zgolj z dotikom.

Lizika je tudi telefonom omogočila večuporabniško delovanje (to imajo tablice že od različice 4.2). Privzeto že imamo dodaten račun za gosta, tako da lahko telefon posodimo brez bojazni, da bi nam kdo brskal po zasebnih podrobnostih. Še več – omogočeno je tudi zaklepanje uporabnika v eno aplikacijo (Screen Pinning). Storitev moramo najprej omogočiti v nastavitvah varnosti, zatem pa lahko na seznamu nazadnje pognanih aplikacij opazimo tudi simbol žebljička, s katerim izbrani program »pripnemo« na zaslon in uporabniku onemogočimo delo z drugimi, dokler pripenjanja ne opustimo. Zelo priročno za občasno posojanje telefona igričarsko navdahnjeni mladeži.

Najbolj korenito je prenovljen sistem obvestil. Veliko lahko postorimo že iz zaklenjenega zaslona, če si tako uredimo nastavitve. Zaklenjeni zaslon ob polnjenju sporoča preostali čas, potreben do polne baterije. Če vrstico stanja z osveženimi ikonami povlečemo navzdol, nas zdaj pričaka še več bližnjic, npr. vklop svetilke ali izklop lokacijskih storitev. Nekatere delujejo neposredno na zaklenjenem zaslonu, druge zahtevajo odklepanje, če smo ga pred tem omogočili. Nastaviti je mogoče tudi, da se sicer zaklenjena naprava samodejno odklene, ko smo povezani z izbrano bluetooth povezavo (npr. pametno uro ali v avtomobilu) ali če napravo odložimo na določeno značko NFC. Šifriranje naprave na predogledu privzeto še ni vključeno, po napovedih naj bi v končni različici bilo.

Po novem lahko na zaslon »pripnemo« aplikacijo, iz katere uporabnik (otrok?) ne more, če mu tega ne dovolimo.

Po novem lahko na zaslon »pripnemo« aplikacijo, iz katere uporabnik (otrok?) ne more, če mu tega ne dovolimo.

V Liziki se skriva tudi klon igrice Flappy Bird. Nekdo je imel očitno preveč časa ;)

V Liziki se skriva tudi klon igrice Flappy Bird. Nekdo je imel očitno preveč časa ;)

Nastavitve obvestil so korenito dodelane in zdaj dodajajo še prekinitve (interruptions). Prekinitve so obvestila o novih klicih, sporočilih in drugi dogodki, na katere nas naprava opozarja. Lahko se odločimo, katere prekinitve imajo prednost in tudi naš čas počitka, ko nas bodo zmotile zgolj prioritetne (npr. ponoči le klici znanih ljudi). Prioriteto obvestil je mogoče nastavljati tudi iz obvestila, ki se prikaže ob spreminjanju glasnosti. Telefon je zdaj končno mogoče preurediti v napravo, ki tudi klice obravnava kot drugorazredne dogodke, tako da nas ne mečejo več iz igric ;-). Praktično vsa obvestila so zdaj še zgovornejša in pogosto interaktivna (npr. ob sparitvi bluetooth nas obvestilo opozori o izbiri pametnega odklepanja). Google obljublja, da so obvestila tudi bolj pametno urejena.

Kot je v navadi, je do nastavitev za razvijalce mogoče priti z vztrajnim tapkanjem oznake jedra. Uredili so tudi skrito animacijo. S tapkanjem oznake različice Androida se čez ozadje izriše velika lizika. Dolgi pritisk nanjo pa razkrije novost – klon igrice Flappy Bird, kjer zelenega robotka peljemo med velikanskimi lizikami, igranje pa je še težje kot pri slavnem vzorniku.

Novi android naj bi bil dokončan novembra. Na voljo bo za sodobne naprave Nexus (4, 5, 6, 7, 9 in 10) in »določene« naprave Google Play. Glede na to, da bo objavljena tudi izvirna koda, ki je bila na zaznavni dieti in ne zahteva ravno razkošne strojne opreme, bo za večino sodobnejših naprav gotovo na voljo vsaj kakšna alternativna možnost, temelječa na Liziki.

Android 5.0

Kje: developer.android.com/preview (zaenkrat samo za Nexus 5 in 7)

Cena: Brezplačno.

✓    Odzivnost, videz.

✗    Nekaj malenkosti še manjka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji