Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor December 2008

Lisica na Minskem polju

Organizacija Mozilla je oktobra predstavila razvojno različico spletnega brskalnika s kodnim imenom Minefield (v dobesednem prevodu minsko polje).

Minefield (Firefox 3.1)

Kaj: Spletni brskalnik.

Izdeluje: www.mozilla.org/projects/minefield.

Za: Hitro nalaganje spletnih strani, hitra interpretacija javascriptnih ukazov.

Proti: Zelo počasen prvi (t. i. hladni) zagon, visoka poraba sistemskih sredstev.

V izjavi za javnost podjetje trdi, da bo bodoči Firefox 3.1 (kot se bo Minefield preimenoval ob koncu razvoja) za okrog 10 % hitrejši od trenutnega hitrostnega rekorderja, brskalnika Google Chrome. Obljube razvijalcev smo želeli preveriti tudi sami, zato smo beta različico brskalnika Minefield postavili na hitro preizkušnjo.

Hitrost izvajanja javascriptnih ukazov smo izmerili v SunSpider JavaScript Benchmarku (http://www2.webkit.org/perf/sunspider-0.9/sunspider.html), ki ga odlikuje uravnoteženost različnih preizkusov in visoka stopnja zanesljivosti. Nesporni zmagovalec je prav brskalnik Minefield, ki je za dobrih 25 % porazil Googlov Chrome in za slabih 80 % svojega predhodnika, Firefox 3.0. Za primerjavo: Internet Explorer 7 je enake javascriptne ukaze izvajal kar 12-krat počasneje!

Grafikon prikazuje razmerja med meritvami hitrosti, ker se posamezne meritve razlikujejo od zmogljivosti računalnika.

Kako pa se brskalnik obnaša v praksi? Izbrali smo deset različnih spletnih strani (forum, iskalnik, Gmail, portal ipd.) in izmerili skupni čas nalaganja vseh strani v posameznem brskalniku ob različnih urah dneva. Preizkus je le potrdil prejšnje meritve: pri nalaganju različnih spletnih strani se Minefield brez težav lahko meri z Google Chrome in je večinoma celo malenkost hitrejši. Na naše presenečenje to velja tudi za Googlove storitve (npr. Googlov iskalnik, Gmail, Calendar), čeprav je preizkus V8 Benchmark (http://code.google.com/apis/v8/run.html), ki meri hitrost Googlovega odprtokodnega javascriptnega pogona, brskalniku Minefield pripisal kar 12-krat nižjo zmogljivost od Googlovega Chrome.

Oblikovno Minefield ni doživel bistvene prenove, pa tudi večina dodatkov (še?) ni združljiva z novo različico. Popolno razočaranje smo doživeli pri meritvi prvega zagona programa, ki je na ravni tistega iz prejšnje različice (beri: skrajno počasen), osnovno okno programa brez kakršnihkoli dodatkov pa še vedno zasede dobrih 40 Mb delovnega pomnilnika.

Videti je, da razvijalci svoje napovedi o hitrosti izpolnjujejo, a največje napake predhodnika ostajajo. Morda pa preveč pričakujemo od izdelka, ki bo nosil ime Firefox 3.1. Spomnite se le dveh različic MS Windows, ki sta nosili enaki številčni oznaki in sta spremenili zgodovino računalništva za vedno. Je to le naključje?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji