Objavljeno: 27.2.2007 03:04 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark X1270

Lexmark je pri tiskalnikih vsekakor boljši med laserskimi modeli kot brizgalnimi. Zato pa je ponudba slednjih cenovno nadvse ugodna.

Lexmarx X1270 je najosnovnejši model večnamenske naprave. Ima značilno Lexmarkovo lično obliko in je nekoliko večji od konkurentov. V sebi skriva optični bralnik, ki premore ločljivost 600 x 1200 pik na palec, in tiskalnik z barvno in črno kartušo. Namesto črne kartuše lahko po želji vstavimo (in dokupimo) tudi barvno kartušo. Nizka cena te večnamenske naprave pride do izraza tudi tako, da X1270 ne more biti samostojen, brez računalnika. Čeprav je na sami napravi gumb za barvno oz. črno-belo fotokopiranje, to deluje le, če je povezan na računalnik. Neugodna rešitev, vsaj v primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki.

Optični bralnik svojo nalogo opravlja zadovoljivo, tudi hitrost zajema slike je povprečna. Priložen je program za prepoznavanje besedila OCR, ki svojo nalogo sicer opravlja odlično, a brez šumnikov. Tudi črno-belo fotokopiranje je solidno, kakovost kopije je povsem zadovoljiva, pa tudi čas njene izdelave, saj za pet fotokopij porabi le tri minute in pol. Drugače pa je pri barvnem fotokopiranju, saj bo X1270 za pet fotokopij porabil dobrih šestnajst minut in pol. No, kakovost barvne kopije je zadovoljiva, vendar z dokaj motečim rumenim ozadjem (pri kopiranju revialne strani).

Črno-belo tiskanje je razmeroma hitro. Za pet strani dolg dokument tiskalnik porabi minuto in devetintrideset sekund; to je npr. precej hitreje od Epsonovih konkurentov. Za tiskanje devet strani dolgega poročila porabi slabe tri minute in pol, kar je tudi nekje v hitrostnem povprečju. Veliko veliko več časa pa si vzame za tiskanje na poseben, svetleč papir. Medtem ko cenovno primerljivi konkurenti za najboljše tiskanje vektorske sike na poseben papir porabijo tudi samo štiri minute, si X1270 vzame kar slabe pol ure!

Glede na to, da mu gre tiskanje besedilnih strani razmeroma hitro, smo bili razočarani nad kakovostjo odtisa. Nekatere vrstice v besedilu so močneje poudarjene, črke so na trenutke meglene in na določenih mestih zamaknjene. Kljub čiščenju in menjavanju kartuš in seveda večkratnem nastavljanju glav te pomanjkljivosti nismo mogli odpraviti. Nekoliko bolje se (kakovostno) izkaže pri tiskanju fotografij na poseben papir, vendar je raster kar precej viden, pa tudi barvni prehodi niso tako mehki, kot bi lahko bili.

Glede na zmogljivost in kakovost konkurenčnih tiskalnikov Lexmark X1270 rešuje zgolj zelo ugodna cena.

Lexmark X1270

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Cena: 19.100 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: Nismo je še izmerili.

Izmerjena cena barvne strani: Nismo je še izmerili.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za:. Cena tiskalnika.

Proti: Kakovost, hitrost odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji