Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad W700 2752-6PG

Tudi po IBMovi prodaji blagovne znamke kitajskemu podjetju Lenovo ostajajo prenosniki ThinkPad sinonim za vrhunsko izdelavo in svojevrstno zadržanost pri uvajanju tehnoloških novosti. Prenosniki družine ThinkPad W700 odstopajo od slednjega. Na to kaže že njihova velikost, saj je 17-palčna diagonala zaslona največja med ThinkPadi.

Lenovo ThinkPad W700 2752-6PG

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 166.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 136.

Trajanje delovanja: 2 uri 6 minut.

Zgradba in oprema: 9,5.

Velikost in teža: 6,5.

Mere: 41 × 31 × 4,1 cm, 4,2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Extreme, 2,53 GHz, 4 GB RAM, 2 × 200 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 17,1-palčni, 1920 × 1200 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista (Windows XP Professional).

Cena: 5.000 EUR. Manj opremljeni modelli se začnejo pri 3.000 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, DISS, www.diss.si, Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Zmogljivost, vrhunska opremljenost, tipkovnica.

Proti: Mere. Teža in velikost pretvornika za električno napajanje.

Druge, skorajda revolucionarne novosti so v ohišje integrirana grafična tablica, dva digitalna izhoda za video, vgrajena dva diska in krmilnik RAID, možnost barvne kalibracije zaslona ter dodatni zaslon pri modelu W700 ds. Če k temu dodamo še štirijedrni procesor Core 2 Extreme, lahko brez pretiravanja rečemo, da takega prenosnika še ni bilo na trgu.

Prenosnik je zelo velik, saj meri v širino več kot 40 cm. Zaslon ločljivosti 1920 × 1200 pik meri po diagonali 17,1 palca, k običajni tipkovnici pa so načrtovalci lahko mirne duše dodali še številski del.

Vgrajeni procesor je eden prvih v prenosnikih, ki ima kar štiri jedra. Pri delu si pomaga s 4 GB pomnilnika DDR3. Tudi grafični podsistem je navit do skrajnosti, kartica nVIDIA Quadro FX 3700M s kar 1 GB grafičnega pomnilnika razodeva, da je W700 vrhunska grafična delovna postaja. O tem priča tudi rezultat pri preizkusu s programom 3DMark 2001 (37757 točk v okolju Windows XP oziroma 35525 točk v okolju Vista). Tudi drugo hitrostni rezultati so z naskokom pristali na vrhu naše lestvice.

Prenosnik premore dva hitra diska (7200 vrtljajev na minuto), ki zmoreta vsak po 200 GB. Za varnost podatkov poskrbi njuna povezava v polje RAID 0, po želji pa lahko polje razvežemo in diska uporabljamo na običajen (združljivostni) način. Za shranjevanje podatkov lahko uporabimo enoto blu-ray, ki zna modre ploščke tudi zapisovati.

Za takega dirkača se spodobi, da je bogato opremljen z vmesniki. Pet priključkov USB dela družbo vmesnikom firewire, VGA, DVI in Display Port (vmesnik za video in zvok, ki tekmuje z bolj znanim in razširjenim vmesnikom HDMI). Seveda ne manjkajo nepogrešljiva ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth, vgrajenega modema pa večina kupcev najbrž ne bo nikoli uporabila. Za nameček sta tu še bralnik pomnilniških kartic in spletna kamera nad zaslonom. Kdor v tem naboru vmesnikov kaj pogreša, ima na voljo dve reži za razširitvene kartice, po eno za PC Card in Express Card.

Tipkovnica je natančno taka, kot je od člana družine ThinkPad pričakujemo, in ponuja odličen občutek pri tipkanju. Kazalček lahko krmilimo s sledilno ploščico ali krmilno paličko. Vsaka naprava ima par pripadajočih tipk. Ob tej obilici prostora je zraven tipkovnice vgrajena sorazmerno velika grafična tablica, po kateri lahko s priloženim peresom pišemo prostoročne zapiske ali pa skiciramo svoje ideje. Ob tablici najdemo še bralnik prstnih odtisov za varno prijavo v sistem ter posebno tipalo, ki je namenjeno za barvno kalibriranje zaslona. To naredimo s posebnim programom HueyPro. Postopek je enostaven, zaženemo program, zapremo pokrov prenosnika in počakamo, da program s piskanjem opozori, da je kalibracija končana.

Elektronsko pisalo vgrajene Wacom tablice

W700 ni prenosnik, ki bi ga prav pogosto prenašali, kljub temu pa ima vgrajen nadpovprečno zmogljiv akumulator (7800 mAh). Kaj več kot dobri dve uri delovanja mu ob tako požrešnih porabnikih (zaslon, dva diska) ni uspelo zagotoviti. Omenimo še, da je pretvornik za električno napajanje silno velik in tehta skoraj kilogram.

W700 je priloženo obilo programske opreme. Okolje Vista Ultimate lahko po želji zamenjamo z Windows XP, vendar tega izjemoma ne priporočamo, saj so rezultati hitrostnih preizkusov z Visto - presenetljivo - precej višji kakor v okolju XP. Vzrok bi utegnil biti v Vistinem boljšem izrabljanju štirijedrnega procesorja. Poleg operacijskega sistema so priloženi še ThinkVantage Productivity Center ter varnostni paket podjetja McAfee, VirusScan Plus.

Seveda imajo vsi ti strojni in programski priboljški tudi svojo ceno, ki je zaradi blagovne znamke najbrž še dodatno zasoljena. Vendar je prenosnik namenjen za profesionalno rabo in se bo nakup ob polni izkoriščenosti skoraj gotovo izplačal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji