Objavljeno: 28.9.2005 12:40 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2005

Lahka Okna

Microsoft je v operacijski sistem Windows z vsako različico vgrajeval vse več namenskih programov - od spletnega brskalnika Internet Explorer prek poštnega odjemalca Outlook Express do predvajalnika večpredstavnih vsebin Media Player. Drugim izdelovalcem programske opreme to seveda ni bilo všeč, saj uporabniki Oken niso bili "prisiljeni" kupovati njihovih programov, ampak so lahko uporabili brezplačno Microsoftovo rešitev. Tako izkoriščanje monopola na trgu programske opreme so preganjali tudi pravosodni organi, a z omejenim uspehom. Microsoft se je posluževal trikov: na namizju in v menuju Start na primer ni bilo bližnjice do programa Media Player, čeprav je bil nameščen.

Avstralsko podjetje LitePC ponuja rešitev, ki bi jo moral zagotoviti Microsoft. Program XPLite zmore odstraniti posamezne dele okolja Windows z diska. Deluje v okoljih Windows XP in 2000. Brezplačna različica prikaže odstranljive dele Oken, plačljiva pa jih tudi odstrani.

XPLite podrobno prikaže vse dele Oken, ki jih je mogoče odstraniti.

Velikost programa je vsekakor v duhu njegovega imena - program obsega manj kot megabajt. Namestitev ni potrebna. Ko program zaženemo, se prikaže osnovno okno s petimi zavihki. V zgornjem desnem kotu je poleg gumbov za sprotno pomoč in konec dela še gumb s sličico zobatega kolesa. S klikom nanj spreminjamo maloštevilne nastavitve programa. Med drugim lahko izberemo podrobnejši prikaz za naprednega uporabnika ali običajni prikaz.

Začetni zaslon prikaže različico Oken v računalniku, program pa se temu ustrezno imenuje XPLite ali 2000Lite (seveda gre za enako izvršno datoteko). S pritiskom na gumb "Naprej" se preselimo v najpomembnejši zavihek - Add/Remove Components. Deli Oken so zbrani po skupinah (npr. pripomočki, komuniciranje in sporočanje, večpredstavnost, strežniške komponente). XPLite za vsako komponento pove, kakšno vlogo ima (s pritiskom na hiperpovezavo More information se preselimo na spletno stran podjetja, kjer zvemo še več podrobnosti o posameznem gradniku). Zvemo tudi, koliko prostora na disku bomo pridobili z odstranitvijo posamičnih delov Oken. V času diskov z zmogljivostjo 100 GB in več se zdi prihranek nekaj deset ali sto megabajtov zanemarljiv, vendar to ni vse. Tako očiščena Okna zasedejo tudi manj sistemskega pomnilnika, kar pripomore k hitrejšemu delovanju računalnika.

Ko pokukamo v srednji zavihek, zvemo, ali operacijski sistem v računalniku ščiti svoje lastne datoteke. Preverimo lahko, ali so katere od sistemskih datotek spremenjene ali zbrisane - pri tem XPLite uporabi kar Microsoftovo orodje System File Checker. Izvemo, koliko prostora na disku zasedajo datoteke, s katerimi razveljavimo opravljeno nadgradnjo Oken z dopolnitvami in popravki. Ker tega verjetno ne bomo nikoli storili, XPLite datoteke na našo željo pošlje v koš. Z XPLite lahko tudi namestimo dele Oken, ki jih potrebujemo, pa jih ni na disku. Seveda moramo imeti pri roki CD-ROM z Okni.

Pri odstranjevanju okenskih sestavin je potreben kanček pazljivosti. To še posebej velja za napredne komponente in sistemske storitve. Ko program opravi z odstranjevanjem, moramo računalnik vnovič zagnati. Za vsak primer so odstranjene datoteke shranjene na disku in če se kaj zalomi, ob naprednem zagonu (tipka F8) enostavno izberemo možnost Zadnja dobra konfiguracija. V nasprotnem primeru po uspešnem zagonu XPLite te datoteke dokončno zbriše.

XPLite

Kaj: Program, s katerim se znebimo nezaželenih komponent Oken.

Izdeluje: LitePC, www.litepc.com.

Cena: 40 dolarjev.

Za: Pohitri delovanje sistema.

Proti: Možnost okvare sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji