Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij-avgust 2014

Ko mali nimajo vsega, kar imajo veliki

Ko mali nimajo vsega, kar imajo veliki

V junijski številki Monitorja sem pisal o pomembni odločitvi Sodišča evropske skupnosti, ki je celo mogočni Google prisililo k spoštovanju evropskega pojmovanja zasebnosti. Googlova uklonitev ne čudi, navsezadnje je EU največje gospodarstvo na svetu. Kaj pa se zgodi, če se čez krivice pritožijo tisti, ki niso tako veliki?

Po objavi omenjenega uvodnika sta se nam oglasila bralca, ki imata težave z velikim Googlom, in to točno na področju, ki se nam uporabnikom zdi odlično pokrito. Prvi je potožil, da se počuti »golega«, saj da je Google kar sam v njegovem imenu odprl osebni profil Google+, ki ga zdaj ne more prevzeti, upravljati in/ali zapreti. Izkazalo se je, da »osebni profil Google+« v resnici to ni, gre le za podatke o njegovem podjetju, s.p.ju, ki se pač glasi »Ime Priimek s.p.«. V resnici Googlov prikaz vseh pravnih podjetij, tudi na zemljevidu, ni nič nenavadnega, že zelo dolgo tako storitev pri nas ponujajo tudi najdi.si, Telekomov telefonski imenik in Pirs, če omenim le nekatere. Podatki o pravnih osebah so pač javni, verjetno je pa res malce zoprno, če je ime podjetja kar tvoje lastno ime, poleg katerega lahko vsak prebere tudi naslov in telefonsko številko.

Prav slednja je težava pri naslednjem bralcu, ki nas je poklical. Poleg njegovega podjetja, ki je vidno celo na Googlovem Cestnem pogledu (Street View), je namreč zapisana napačna telefonska številka. Še huje, to je telefonska številka njegove ostarele mame, ki je prav nič ne veselijo redni klici njegovih strank. Bralec pravi, da svoje telefonske številke nima objavljene nikjer, je ne oglašuje, tudi v spletu je ni, ker posluje s stalnimi, znanimi strankami, ki njegovo telefonsko številko pač že imajo. Google je torej s svojimi iskalnimi algoritmi očitno stuhtal nekaj približnega in napačnega. Težava je v tem, da je bralec že ničkolikokrat izpolnil obrazec za popravo napake, pa »mali Slovenec« v poplavi podobnih zahtevkov na Googlu očitno bolj ali manj nikoli ne pride na vrsto. Telefonske številke na Googlu, kamor bi običajen smrtnik osebno poklical in se pritožil, seveda tudi ni. Ko je poskušal klicati kar dublinsko evropsko centralo, pa so ga po hitrem postopku odslovili. To v resnici ne čudi. Napaka torej ostaja, pritoži se lahko očitno le še na sončno upravo.

Mimogrede, podobno izkušnjo sem imel pred kratkim tudi sam, ko sem z veseljem uporabil novo zmogljivost svojega telefona z Androidom – možnost neposrednega Googlovega iskanja telefonske številke. V telefon sem vtipkal naziv podjetja, ki sem ga želel poklicati, Google je avtomatsko našel telefonsko številko, telefon jo je poklical. Javilo pa se je v resnici konkurenčno podjetje, za katerega vem, da je v Ljubljani 50 metrov stran od »mojega«. Ups, še ena napaka v iskalnih algoritmih …

In, ko smo že pri velikih in majhnih – ste morda pomislili, kako so se na evropsko sodno odločitev odzvali pri največjem slovenskem iskalniku, Telekomovem najdi.si? Niso se. V odgovoru na novinarsko vprašanje so povedali, da imajo le malo primerov, ko bi kdo rad izbrisal kak iskalni rezultat, kadar pa se to zgodi, ga napotijo kar k tistemu, ki je informacijo zapisal že v izvirniku. Ne, o kakšnem posebnem googlovskem »obrazcu za pozabo« ne razmišljajo.

In zdaj nekaj popolnoma drugega, kot bi rekli Monty Python. Ali pa tudi ne. Ste morda tista generacija, ki je v svojih računalniških začetkih uporabljala ameriško tipkovnico in šumnike naravnost prezirala? Tudi sam sem bil med njimi in sem zato elektronska sporočila na BBSih pisal kar s CSZji. Verjamem, da danes takih CSZjevcev ni več veliko, navsezadnje nam ob vsakem računalniku prodajo tudi pravo slovensko tipkovnico, z razporedom QWERTZ in pravimi šumniki (nekateri sicer pravijo, da to ni »prava slovenska«, temveč »prava jugoslovanska« tipkovnica, in se trudijo s standardizacijo take, ki ne bi imela več črk Ć in Đ, a o tem sem že pisal). Dejstvo pa je, da je še vedno kar nekaj uporabnikov, ki hočejo imeti ameriški razpored QWERTY, posebne znake pa tam, »kjer so bili od vekomaj«. Da, programerji. Ti bi še vedno radi imeli možnost preklopa na »šumnično« tipkovnico. Zanje slovenski prodajalci prodajajo tipkovnice s t. i. »internacionalnim USA« razporedom tipk. Eden izmed bralcev nam je pravkar poslal fotografijo take Logitechove tipkovnice, ki je več kot očitno površno »natisnjena«. Manjkajo vsi znaki, dostopni z AltGr in številko, pa tudi AltGrji na tipkah W, Š, Đ, Ć, Ž in M. Osebno bi, recimo, pogosto pogrešal AltGr-3 (strešica) in AltGr-Đ (»pravi znak za krat«). Da o znaku za evro na tipki 5, ki je očitno napačen, in je tam očitno zaradi uporabnikov Macov, niti ne govorim. No, prodajalcu se tak razpored ne zdi prav nič nenavaden …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

francee | 25.6.2014 | 17:07

No, jaz pa moram Google pohvaliti za odzivnost. Šlo je za popravo na Google Maps; namreč že od nekdaj me navigacija - niti Garmin niti Google - ni pripeljala na naše dvorišče (seveda tudi koga drugega ne), pač pa me je usmerjala nekam proti sosedom. Potem mi je bilo nekega dne dovolj in sem izpolnil spletni obrazec in v dveh dneh so me obvestili, da je stvar urejena. Očitno so pogledali na Google Earth, kjer je lepo vidna pot (sicer ne javna) do nas, ki pa je v Google Maps niso imeli; in so jo vrisali, navigacija pa zdaj dela. Vsaj Googlova, Garnminove še nisem preskusil.

Matjaž Klančar | 30.6.2014 | 08:49

Zanimivo, hvala za tole!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji