Objavljeno: 26.6.2024 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Julij-avgust 2024 

Kako vedeti vse o vseh in vsem?

Kako spremljati otroka med prvimi koraki na internetu? Kako preprečiti brskanje po spletu in zasebne stike med delovnim časom? Kako odkriti nepooblaščeno uporabo računalnika ali pametnega telefona?

Najprej recimo bobu bob – Američani si zasebnost (na delovnem mestu) predstavljajo drugače, kot je to dovoljeno v Evropi. Tam lahko velika podjetja vohunsko programsko opremo uporabljajo tako, da centralno beležijo vse ključne podatke, ki jih na svojih službenih telefonih zajamejo in posedujejo zaposleni: stike, zgodovine klicev, obiske spletnih strani, pogovore, družbena omrežja. Dostopajo lahko do datotek, tudi tistih z večpredstavno vsebino, kot so videi, fotografije in posnetki pogovorov.

Nekatera podjetja v strahu, da bi zaposleni izdali kako poslovno skrivnost, s programskimi orodji celo dodatno sledijo tipkanju oziroma beležijo vsak pritisk na tipko in tudi vsebine pogovorov, v katerih iščejo značilne besede in stavke, ki jih ljudje navadno izrečejo med izdajanjem skrivnosti. Sumljiva besedila in pogovore posredujejo v pregled nadrejenim zaposlenega in/ali varnostnim strokovnjakom. Ti lahko po potrebi na daljavo sprožijo snemanje zvoka in/ali videa prek mikrofona in kamer pametne naprave brez vednosti ali posredovanja zaposlenega.

Vsi operacijski sistemi vodijo dnevnike dogodkov, ki so na voljo v okviru skrbniških orodij. Ti običajno ostanejo le v našem računalniku, razen če je vanj nameščena vohunska programska oprema, ki jih lahko bere in posreduje nepridipravom.

Nič od tega v Evropi ni dovoljeno oziroma je celo prepovedano, četudi gre za uporabo računalnikov in telefonov, ki so v lasti podjetja. In prav je tako. Vseeno pa si oglejmo, kaj vse je tehnično mogoče in kako.

Tako si preverjanje zvestobe med fantom in dekletom prestavljajo pri ponudniku vohunske programske opreme Hoverwatch.

Nadzor otrok

»Vohunsko programsko opremo« pa pogosto v poenostavljeni obliki, prek oblačnih storitev, uporabljamo tudi doma. Google Family Link lahko hitro in enostavno namestimo v vse naprave svojega otroka in ga spremljamo med gibanjem po mestu in/ali brskanjem po spletu. Obenem mu lahko omejimo ali prepovemo dostop do posameznih aplikacij ali vsebin. Kadar pametni telefon uporabljajo otroci, pride prav tudi določitev časovne omejitve dnevne uporabe pametnega in časa nedejavnosti, v katerem pametni telefon omogoča zgolj telefonske klice. Pomembna funkcionalnost je tudi geografska omejitev dostopa do internetnih vsebin ali uporabe storitev, denimo omejevanje prenosa podatkov v državah, kjer je to zelo drago.

Namestitev in delovanje

Programsko orodje za spremljanje česarkoli je mogoče v pametni telefon ali računalnik namestiti v nekaj minutah, pri čemer je navadno potreben fizični dostop do naprave. Namesto tega nekateri ponudniki vohunskih aplikacij predlagajo razne trike, kako z različnimi lažmi lastnika naprave ukaniti, da jo namesti sam ali dovoli namestitev aplikacije na daljavo. Nameščanje v operacijska sistema iOS in Android pogosto poteka prek potrditvenega sporočila, medtem ko za namestitev v klasični PC potrebujemo skrbniško geslo.

Vohunska aplikacija prevzame popoln nadzor nad pametnim telefonom ali računalnikom in omogoča celo nameščanje, zaganjanje in odstranjevanje vsakovrstne programske opreme ter tudi proženje in vklapljanje oziroma izklapljanje posameznih funkcionalnosti. Če želimo ugotoviti, kje se nadzorovana oseba nahaja, najprej omogočimo sledenje trenutni lokaciji (prek GPS) in posredovanje podatkov. Nato v svojem računalniku ali pametnem telefonu na zemljevidu (navadno ob pomoči Googlovih Zemljevidov) natančno vidimo trenutno lokacijo ter tudi kakšno pot je oseba prehodila ali prevozila do tam.

Pozor!

Pri vohunski programski opremi ne smemo pozabiti, da ima dostop do vseh zbranih podatkov tudi ponudnik storitve vohunjenja. Naj mu slepo zaupamo? Nevarno je tudi, ker se občutljivi podatki, sicer v kodirani obliki, pretakajo prek interneta. Kaj bi se zgodilo, če bi hekerju uspelo ukrasti dešifrirni ključ in se dokopati do vsebine?

Prav zato nekateri ponudniki vohunskih aplikacij omogočajo namestitev na lokalne strežnike delodajalca, vendar bo v tem primeru nujna njihova resna zaščita. Nenazadnje bodo na njih lahko tudi občutljiv osebni podatki zaposlenih!

Prek nadzorne plošče lahko starši na daljavo spremljajo vse, kar počne Bobby.

Pri uporabi storitve prestrezanja tipk se mora (ameriški) delodajalec zavedati tudi, da bo ob morebitni odtujitvi podatkov sam nosil odgovornost za morebitne vdore v zasebnost svojih zaposlenih, ki bi jih z morebitnim razkritjem na spletu lahko zagrešili hekerji. Pred nameščanjem kakršnekoli vohunske programske opreme mora torej tudi vohun vedeti, kdo vse bi še lahko imel dostop do zbranih podatkov in ali bi jih lahko kdo spremljal tudi brez njegove vednosti.

Od brezplačnih ...

Javno dostopnih kakovostnih brezplačnih rešitev za spremljanje pametnih telefonov in osebnih računalnikov ni prav veliko, morda tudi zato, ker so v večino telefonov že vgrajene. Apple ima Family Sharing, Google pa Family Link.

Google Family Link (familylink.google.com) lahko brezplačno uporabljajo vsi imetniki Googlovega računa, ki ga potrebujejo tudi za elektronsko pošto Gmail. Čeprav ima veliko manj naprednih funkcionalnosti od komercialnih rešitev in omogoča odstranitev otrokom, starejšim od 13 let (starš je o odstranitvi sicer takoj obveščen), je še vedno odlična »vohunska« aplikacija, ki ponudi veliko tistega, kar omogočajo plačljive rešitve: od sledenja trenutni geografski lokaciji in nameščanja aplikacij na daljavo do spremljanja obiskanih internetnih naslovov in omejevanja dostopa do spletnih vsebin in aplikacij.

Morda je še največja težava, da nadzor deluje le v operacijskem sistemu Android. Nadzorna aplikacija za starše je dostopna tudi prek spletnega strežnika oziroma iz vseh pametnih telefonov in osebnih računalnikov s spletnim brskalnikom Google Chrome ali z združljivim.

Google Family Link seveda ne omogoča »naprednega vohunjenja«, kot je spremljanje tipkanja ali snemanja telefonskih pogovorov in tipkarskih debat prek družabnih omrežij, ravno tako tudi ne branja elektronskih sporočil na daljavo.

... k profesionalnim

Poglejmo, katere so najboljše vohunske aplikacije za klasične PC, pametne telefone in Applove mace ter kaj zmorejo. Vse so robustne in uporabnikom učinkovito zakrivajo svoje delovanje, kakor tudi preprečujejo njihovo odstranitev.

FlexiSPY (flexispy.com) spada med najodličnejšo vohunsko programsko opremo z neprekosljivo globino zajemanja informacij in nadzora nad delom uporabnikov. S svojo prilagodljivostjo in širokim naborom funkcionalnosti lahko zadosti zahtevnim pogojem za resno vohunsko programsko opremo.

S FlexiSpyem lahko vohunite skoraj za vsakomer, vendar ne zastonj.

Med ključnimi zmogljivostmi je sledenje omrežnim povezavam, med katerim lahko shranjuje podatke o vzpostavljenih omrežnih povezavah do internetnih strežnikov in drugih računalnikov kakor tudi o dostopnih točkah Wi-Fi, če jih računalnik uporablja za dostop do interneta ali storitev v krajevnem omrežju.

Skrbnik informacijskega sistema lahko prek FlexiSPY nadzira uporabo aplikacij in na daljavo prepreči dostop do neprimernih ali njihovo nameščanje. Omogoča tudi zajemanje pritisnjenih tipk iz fizične ali virtualne tipkovnice, zato z lahkoto zajame tudi vsa pristopna gesla, ki jih uporabnik vtipka. Sledenje gibanju oziroma lokacijam GPS in shranjevanje njihove zgodovine nista pomembna le zato, da bi vedeli, kje se nadzorovana oseba trenutno nahaja, ampak ga lahko s pridom izkoristimo tudi v primerih kraje računalniške opreme, kar še posebej velja za službene pametne telefone.

Vklop mikrofona na daljavo omogoča delovanje pametnega telefona ali druge naprave kot prisluškovalne naprave. Obenem FlexiSPY omogoča tudi oddaljeni dostop do vseh večpredstavnih datotek, shranjenih na napravi, kot so fotografije, videi in posnetki zaslona. Spremljanje večje skupine nadzorovanih pametnih telefonov je mogoče prek nadzorne plošče, kjer za vsakogar vidimo vse – od zgodovine telefonskih klicev, zgodovine in vsebine sporočil SMS in MMS, uporabnikovega telefonskega imenika do stikov na družbenih omrežjih. Omogoča tudi geografsko omejevanje delovanja posameznih storitev, denimo ne dovoli snemanja v delovnih prostorih podjetja.

FlexiSpy ni poceni, saj bomo za različico Lite odšteli okoli 50 dolarjev mesečno, medtem ko stane različica Premium 79 dolarjev mesečno ali 179 letno. Z njo lahko spremljamo tudi dejavnosti uporabnikov v družbenih omrežjih, aplikacijo za pošiljanje in prejemanje sporočil, koledar dogodkov in oddaljeno dostopamo do datotečnega sistema.

Različica Extreme, ki stane 119 dolarjev mesečno ali 419 letno, k že omenjenim funkcionalnostim dodaja še snemanje in prestrezanje telefonskih klicev, snemanje zvoka iz okolice in snemanje klicev prek družabnih omrežij (npr. Viber).

Povejmo še, da sta na voljo tudi različici za PC in iPad, ki staneta 79 dolarjev mesečno ali 179 letno. Omogočata podobne funkcionalnosti kot različice Extreme za pametne telefone, razen tistih, ki so povezane s telefonskimi klici in pošiljanjem ter sprejemanjem sporočil SMS in MMS.

Zakaj ne bi za svoje najdražje ali sodelavce naročili pametnega telefona s prednameščenim FlexiSpyem? Vsaj tako si prijaznost predstavljajo pri proizvajalcu.

Kako se ubraniti?

Predvsem nikoli in nikdar nikomur ne posojajte svojega pametnega telefona in ne delite svojega pristopnega gesla do Googlovih ali drugih oblačnih storitev, s katerimi je povezan vaš pametni telefon ali druga naprava.

Nikar ne upoštevajte morebitnih navodil, da morate sprejeti sumljive esemese in jih potrditi (denimo od flexispy.com).

Če pametni telefon nima nameščene Googlove ali Applove spletne trgovine, je oddaljeno nameščanje kakršnekoli programske opreme vanj veliko težje, prav tako, če nimate Googlovega računa ali z njim ne povežete svoje pametne naprave.

Hoverwatch (hoverwatch.com) je odlična aplikacija za vohunjenje in ena redkih, ki ji lahko brezplačno uporabljamo v preizkusnem obdobju. Na voljo je tudi spletna predstavitev funkcionalnosti, ki si jo lahko ogledamo brez registracije. Med njimi še posebej izstopajo sledenje družbenih omrežij, sledenje lokacijam in samodejno fotografiranje uporabnika s prednjo kamero telefona. Tako je vselej jasno, kdo je uporabljal (denimo službeni) telefon. Posebnost je tudi sledenje telefonu ne glede na morebitno menjavo kartice SIM, saj aplikacija vsako menjavo registrira in nanjo opozori.

Kako namestiti Hoverwatch.

Omeniti velja tudi nadzor vsakovrstnih tipkanih sporočil ne glede na to, ali so poslana ali sprejeta prek SMS, MMS ali družbenih omrežij, možnost sledenja do petim napravam hkrati, spremljanje dogodkov na koledarju in seznama opravil, sledenje brskanju po internetu in prenos imenikov s kontaktnimi podatki. Seveda je mogoč tudi prenos datotek na daljavo, še posebej fotografij in videov iz galerije.

Hoverwatch nudi učinkovit pregled aktivnosti nadzorovanih uporabnikov, od seznamov nalog do sledenja spletnih aktivnostim itn. Posodobitve vohunske programske opreme so samodejne.

Na voljo so tri različice, od katerih bomo za Personal, ki lahko nadzoruje eno napravo, odšteli 29,95 evra mesečno, za Professional, ki podpira do pet naprav, 49,95 evra mesečno in za Business 149,95 evra.

iKeyMonitor (ikeymonitor.com) ne pozna šale, saj na prvo mesto postavlja diskretnost pri spremljanju nadzorovane osebe, ki za to ne sme izvedeti. »Primeren« je tako za spremljanje pametnih telefonov in računalnikov otrok kot tudi pametnih telefonov in računalnikov zaposlenih v podjetjih.

Poseben poudarek je namenjen gibanju znotraj dogovorjenih območij, pri čemer smo prek nadzorne aplikacije obveščeni vsakokrat, ko nadzorovana oseba zapusti vnaprej določeno geografsko območje, denimo šolo, v času, ko bi morala biti pri pouku.

Ena od posebnosti aplikacije je tudi sprotno izbiranje nastavitev delovanja, s čimer je mogoče stalno prilagajanje potrebam podjetja, ne da bi bil za to potreben fizični dostop do nadzorovane naprave.

Če z iKeyMonitorjem ne boste zadovoljni, lahko v 30 dneh po nakupu zahtevate vračilo licenčnine.

iKeyMonitor izpostavlja večjezičnost, kar je še posebej zanimivo za večnacionalna podjetja, pri prenosu zajetih podatkov prek interneta pa je poudarek na močnem kodiranju, s katerim so zaščiteni občutljivi in zaupni podatki. iKeyMonitor lahko uporabljamo v operacijskih sistemih Android, iOS in Windows. Med zanimivimi funkcijami sta tudi posredovanje žive slike zaslona in aktivacija mikrofona na daljavo.

Brezplačna je le različica, ki deluje prek spletnega oblaka in nudi osnovno funkcionalnost, dodatne storitve pa lahko zakupimo za 16,66 dolarja mesečno. Različica, ki jo namestimo v lastni strežnik ob pomoči Dockerja, stane 10 evrov mesečno na napravo, pri čemer je najmanjše število naprav 25, torej: od 250 dolarjev mesečno naprej.

Kako jo odkriti in odstraniti?

Tudi tehnično dobro podkovanim uporabnikom vohunske aplikacije ne bo lahko najti, saj se zna z različnimi imeni dobro skriti, obenem pa izklopi obveščanje prek sporočilnih oken. Najlažje jo je odkriti s specializiranimi programi, kot je Clario AnstSpy's Spyware detector, ki omogočajo globinsko skeniranje pametnega telefona, računalnika ali druge računalniške naprave. Najbolj skrite vohunske programske opreme razkrije šele t. i. globoki pregled ...

Pri odstranjevanju vohunske aplikacije moramo biti temeljiti. Navadno pomagata izdelava varnostne kopije vseh osebnih podatkov in ponovno nalaganje vse programske opreme. Tovrstno opravilo ni za vsakogar.

MoniMaster (monimaster.com) je ena od najbolj priljubljenih rešitev za starševski nadzor in sledenje pametnim telefonom zaposlenih. Menda jo uporablja več kot milijon in pol uporabnikov ter okoli 20.000 poslovnih partnerjev in je na voljo v več kot 150 državah po svetu.

Nabor funkcionalnosti si lahko ogledamo na demonstracijski spletni strani, kjer je na nadzorni plošči pregled fiktivnih nadzorovanih oseb, pri katerih lahko spremljamo praktično vse: od aktivnosti, trenutne lokacije GPS, tipkarskih pogovorov in klicev do fotografij, videov, zvoka z mikrofona in shranjenih dokumentov.

Dražje različice poleg tega omogočajo še pregled stikov, posnetke zaslona in samodejno opozarjanje na rabo besednih zvez, ki bi lahko pomenile nezvestobo zaposlenega do podjetja. Nastavljati je mogoče tudi časovne omejitve za uporabo določenih aplikacij in storitev. Aktivnosti nadzorovanih oseb in njihovo statistiko uporabe pametnega telefona in/ali računalnika ter posameznih aplikacij lahko spremljamo v obliki različnih grafičnih prikazov.

Pri MoniMasterju se radi pohvalijo s številkami, še posebej s številom zadovoljnih uporabnikov, ki naj bi jih bilo kar 1,5 milijona.

Licenčnina za enomesečno uporabo osnovne različice stane 39,99 dolarja, 59,99 za četrtletno in 109,99 za letno, medtem ko moramo za sledenje aplikaciji WhatsApp precej doplačati. Enomesečna uporaba MoniMaster Pro s podporo WhatsAppu stane kar 61,73 dolarja.

Spyrix (spyrix.com) je namenjen predvsem zaščiti osebnih računalnikov, ki poganjajo operacijske sisteme Windows, Mac OS ali Android. Medtem ko zastonjska različica omogoča zgolj zajemanje pritiskov na tipke, spremljanje uporabe aplikacij, delanje posnetkov zaslona in oddaljeno samoodstranitev, omogočajo plačljive različice Spyrix Personal Monitor, Spyrix Personal Spyrix Monitor Pro in Spyrix Employee Monitoring (za spremljanje del zaposlenih v podjetjih) tudi spremljanje dela uporabnika v živo, zajemanje žive slike s spletne kamere ali druge vgrajene kamere (npr. v pametnem telefonu). Na voljo sta tudi spremljanje komunikacij prek družabnih omrežjih ter oddaljeno spremljanje nadzorovanih osebe prek varnega internetnega računa.

Pri Spyrixu poudarjajo, kako dobro jim gre zajemanje tipk. To ne čudi, saj je vendar pri vsakem vohunjenju ključno. 

Letne licenčnine za uporabo omenjenih plačljivih različic so 79 dolarjev za en računalnik ali pametni telefon za Personal Monitor in 89 dolarjev za Personal Monitor PRO, za do tri računalnike 89 in 99, za do pet računalnikov pa 129 in 159 dolarjev. Spyrix Emplyee monitor stane 199 dolarjev za pet računalnikov, 359 dolarjev za 10 računalnikov in 659 USD za 20 računalnikov.

Kot dodatne storitve lahko pri vseh za 14 dolarjev na storitev na računalnik letno dokupimo še snemanje videa zaslona, snemanje videa s spletne kamere, snemanje pogovorov in celo prepoznavo obrazov.

Spyx (spyx.com) je vseobsegajoča aplikacija za nadzor pametnih telefonov z operacijskima sistemoma iOS in Android. Tudi to si lahko na demonstracijski spletni strani natančno ogledamo vse funkcionalnosti sistema. In seveda - čeprav nas gumb Try Now navaja k temu, da je na voljo tudi zastonjska različica, bi bilo bolj pošteno, če bi avtorji namesto tega napisali Buy Now.

Namesto omejenega nabora funkcij, ki ga poznamo iz Googlovega Family Linka, ponudi podobne funkcionalnosti kot vse zmogljivejše plačljive vohunske aplikacije.

Na spletni strani Spyx si lahko natančno ogledamo, kako je videti namizje za oddaljeni nadzor pametnih telefonov večje skupine ljudi.

Spremljamo, kopiramo in beremo lahko čisto vse, kar najdemo v pametnih telefonih: od besedilnih besedil, fotografij, videov do koledarjev, zapiskov, opomnikov in stikov. Omogoča tudi spremljanje omrežij Wi-Fi, ki jih pametni telefon zazna na svoji poti oziroma v katera se je prijavil. Poleg tega je mogoče na daljavo spremljati tudi porabo prenosa mobilnih podatkov in seveda geografsko lokacijo spremljane osebe.

Koliko nas to stane? Podrobne informacije o ceni dobimo šele, ko se prek svojega Googlovega računa prijavimo v Spyxov strežnik. V času nastajanja tega članka je enomesečna uporaba stala 49,98 dolarja, letna 139,98, letna za vso družino pa 349,98 dolarja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji