Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2011

Je cesar gol ali ni?

Je cesar gol ali ni?

Nova Okna, Windows 8, žanjejo bolj ali manj same pohvalne besede in članke. Kot da bi nam bilo vsem malce nerodno na glas izreči: "Halo? Prosim? Ploščice namesto ikon? Res???"

Kot pišemo v tokratni naslovni temi, je novi Windows 8 drastično drugačen od zdaj že dodobra uveljavljenega Windows 7. Resda gre le za tehnični "predpregled" in je do končne različice še kar daleč, pa vendar kaže, da je to smer, v katero je Microsoft zakorakal pri polni zavesti. Da, v smer operacijskega sistema, ki poskuša opustiti uporabniški vmesnik z ikonami, ki smo ga vajeni zadnjih 25 let. V smer uporabniškega vmesnika, ki ga imajo danes telefoni z operacijskim sistemom Windows Phone 7. Tisti telefoni, ki se v resnici reeeeeees zelo slabo prodajajo, če smem pripomniti. No, počakajmo še na Nokiine nove telefone s tem sistemom, takrat bo dokončno jasno, ali so ploščice uporabniškega vmesnika Metro tiste, ki so vsega krive. Osebno menim, da je uporabniški vmesnik Windows telefonov sicer silno dodelan, a enostavno preveč sterilen. Ni seksi. Uporabnika ne vleče, da bi se z njim igral. Ja, uporabniki se s telefoni radi igramo, pa četudi imamo v rokah "poslovni" telefon (sploh pa od iPhona naprej meje med "poslovnimi telefoni" in "telefoni za doma" ni več).

Toda, prav, dejstvo je, da ima zdajšnji Windows 7 za tablice popolnoma neuporaben uporabniški vmesnik (to je hitro jasno vsakomur, ki je imel v rokah kakšno tako okensko tablico kot iPad), zato Microsoft za naskok na trg tablic potrebuje nekaj novega. Recimo tudi, da so ploščice (če ne veste, kako so videti, v Youtube vtipkajte "windows phone 7 tiles") primeren uporabniški vmesnik za naprave, ki premorejo zaslon, občutljiv za dotik. Za telefone in za tablice, torej. In recimo še, da se bodo ljudje počasi navadili programe iskati po barvnih besedilnih ploščicah, namesto po barvnih in zanimivih ikonah, čeprav dvomim, ker naši možgani enostavno ne delujejo tako. Toda, ali s(m)o res prepričani, da so ploščice primeren uporabniški vmesnik za strežnike?? Da, Windows 8 Server ima privzet "ploščičast" uporabniški vmesnik! Bomo imeli v strežniških omarah po novem zaslon(e), občutljiv(e) za dotik? Ali pa bomo raje namesto strežnikov uporabljali kupe tablic, ki bodo visele po stenah strežniške sobe?

Ne, menim, da je za računalnike popolnoma nesmiselno iskati nov uporabniški vmesnik, ki bi nadomestil vmesnik z ikonami, kot ga poznamo že od nastanka Macintosha (prav, Xerox Alta) naprej in ga uporabljamo v osebnih računalnikih, pa tudi strežnikih, če so ti okenski. "Ikonski" uporabniški vmesnik je morda komu že dolgočasen in nezanimiv, vendar je učinkovit, to je dejstvo. Starejši uporabniki bi dodali še "v kombinaciji s tipkovnico pa sploh". Si res želimo namiznega računalnika, kjer bi morali stegovati roko prek tipkovnice in s prsti premikati ploščice po zaslonu? Jaz ne. Kot sem nekje prebral - saj tudi izdelovalci avtomobilov že dolgo ne razmišljajo več o novih načinih upravljanja njihovih izdelkov. Razni "joysticki" in gumbi so že davno romali na smetišče zgodovine, avtomobile vozimo z volanom in stopalkami. Pika.

Zakaj torej Microsoft sploh poskuša izumiti nekaj novega? Lahko le špekuliram. Je to le pretiran odziv na govorice, da bo Apple nekoč/morda operacijski sistem MacOS v celoti nadomestil s tabličnim iOSom? In ker Microsoft pač od nekdaj kopira Apple, pravijo zlobneži ... Ali pa gre za pretiran odziv na podatke o prodajnih številkah tablic, ki že kar nekaj četrtletij rastejo v nebo. Medtem ko se številke prenosnih računalnikov ali kar računalnikov v celoti znižujejo, se letos celo drastično. So morda ugotovili, da trg (prenosnih) računalnikov umira in ga nadomešča trg tablic? Morda. Sam sicer menim, da je to popolna neumnost. Oba sistema, računalniki in tablice, imata svoj prostor pod soncem. Tablice niso računalniki in računalniki niso tablice.

Še vedno je seveda možnost, da se Microsoft le šali. Oziroma "sondira teren", kot se reče. In bo na koncu vendarle naredil dva ločena operacijska sistema - tistega s ploščicami za tablice (in telefone) in tistega brez njih. Težava je le v tem, da bi slednji v tem primeru deloval preveč "enak" temu, kar imamo zdaj, to pa se marketingu ne bo slišalo najbolje ...

Tudi izdelovalci avtomobilov že dolgo ne razmišljajo več o novih načinih upravljanja njihovih izdelkov. Razni gumbi in "joysticki" so že davno romali na smetišče zgodovine, avtomobile vozimo z volanom in stopalkami. Pika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji