Objavljeno: 21.9.2011 13:46 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Posebna 2011

Jaz in moj telefon Windows 7

Jaz in moj telefon Windows 7

Dragi moj telefon z najnovejšimi mobilnimi Okni, kaj naj povem o tebi? Najprej te bom ozmerjal s polizdelkom. Saj razumem, Apple in Google sta zavzela telefonski trg in nekaj je bilo treba narediti v največji naglici, a vseeno - primerjam te lahko edino z Windows 1.0. Začetek si, a ne prav uporaben. Hej, pa menda ne misliš, da bom hvalil tvoj operacijski sistem, ki ne omogoča niti zajema slike zaslona? Še huje - v katerem ni mogoče napisati programa, ki bi to počel, ker je hkrati vedno pognan le en uporabniški (torej nemicrosoftovski) program!

Saj vem, kmalu bo bolje. (Vsaj tako mi pravijo.) Windows Phone 7.5 "Mango" bo prinesel večopravilnost, podporo grafičnim procesorjem, programom bo omogočil dostop do strojne opreme in še in še. Povedano drugače, ko te bom nadgradil (obljubljajo namreč, da boš lahko poganjal tropsko sadje, čeprav boš zanj malce podhranjen in prepočasen), boš postal podoben Windows 95, prvim uporabnim Oknom za namizne računalnike.

Naj te potolažim - samo brez panike! Vse to je popolnoma nepomembno. Saj nisi telefon za geeke, ki imajo nameščenih toliko androidnih programov, da jih niti prešteti ne znajo več. Tudi nisi telefon za šminkerje, ki so zadovoljni le z jabolčnimi telefoni, in to tistimi bele barve. Ti si telefon za navadne ljudi, ki si bodo naložili nekaj programčkov in jih tudi uporabljali. (Pravzaprav bodo verjetno te programčke naložili njihovi sinovi in hčere, ko slučajno ne bodo streljali jeznih ptic na svojih androidnih in jabolčnih napravah.) Si tudi telefon za poslovneže, ki jih zanima elektronska pošta, pa morda še kakšen namensko razvit program. In navsezadnje si telefon zame, ki pametnih telefonov pravzaprav ne maram in sem te začel uporabljati le zaradi svojega dolgega jezika, pri tem pa mi pravzaprav silno ustreza, da mi Microsoft v svoji neskončni modrosti ne dovoli zapravljati denarja zate in se moram zadovoljiti z zastonjskimi programčki. Oziroma živim brez njih, saj jih v bistvu ne potrebujem.

Všeč mi je tvoja enostavnost in čist dizajn vmesnika. Všeč mi je, da imaš vse pomembne stvari že vgrajene. Outlook, Office in Zemljevidi so del tvoje narave, tistih nekaj manjkajočih malenkosti (recimo prikaz datotek PDF, ki jih Microsoft prav res ne more podpirati že v operacijskem sistemu, saj bi bilo to isto kot podpisati pogodbo s hudičem) sem pa že naložil. Pa še Facebook - pri katerem sem nedavno padel na finto in ga začel uporabljati (naš dragi vodja laboratorija Jure tako ostaja zadnji Slovenec, ki ni prijavljen v to družabno omrežje) - odlično podpiraš in lahko kjerkoli in kadarkoli spremljam najnovejše umotvore svojih prijateljev, njih pa osrečujem s svojimi.

Še nekaj mi je všeč pri tebi. Imaš edini operacijski sistem, za katerega bi se spravil napisati program, če bi ravno moral. Programiranje za telefone mi ne diši, a če bi bilo nujno (RES nujno), bi program za WP7 že spravil skupaj. Visual Studio + C#, to je okolje, v katerem je mogoče nekako delati. Java, ki poganja androide, mi že od vsega njenega začetka ni pretirano všeč, "objektivni" jabolčni C pa je tako štorasta zadeva, da je programirati v njem isto, kot pisati programe za ZX Spectrum. To sem pa že počel. Saj je bilo zabavno, a programiranje s tako primitivnimi orodji je šport za mlade.

Seveda imaš tudi pomanjkljivosti, kdo jih pa nima. Včasih si neverjetno štorast. (Halo, Microsoft, kateri genialec si je izmislil sistem za označevanje in kopiranje, ki nima možnosti brisanja označenega besedila z menujem? Saj vem, tipkovnica ima tipko za brisanje, a "pametna" tipkovnica včasih izgine ravno v nepravem trenutku.) Zaslon imaš premajhen, brez napajanja zdržiš komaj dober dan in edini brskalnik na tebi je Internet Explorer, ki za iskanje vedno uporablja neuporabni Bing. A spet se ne razburjaj preveč, saj tudi drugi nimajo boljših zaslonov (razen Samsungove Omnie 7; uf, kako je tisti zaslon dober!) in ne zdržijo nič dalj brez vtičnice, v IE pa se da vtipkati google.com.

Kljub temu pa ti nekaj resno in na moč zamerim. Vsakič, ko me kdo pokliče, preklinjam tistega, ki je modro ugotovil, da si na telefonu za 500 ojrotov uporabniki prav zagotovo ne bodo zaželeli uporabiti lastne melodije za zvonjenje, in je to možnost enostavno ukinil. V množici popolnoma bednih vgrajenih melodij pa ni niti ene (ponavljam - niti ene!), ki bi jo zaslišal in prepoznal prej kot po kakšni minuti telefonovega čivkanja. Katastrofa.

Čakam torej na čas, ko me bo osrečilo na začetku omenjeno tropsko sadje in se bodo Microsoftova telefonska polkna prelevila v okna z lepim okvirjem, ki jih bo užitek uporabljati. Do takrat pa mi boš zadoščal tudi ti.

Visual Studio + C#, to je okolje, v katerem je dejansko mogoče nekako delati. Java, ki poganja androide, mi že od vsega njenega začetka ni pretirano všeč, "objektivni" jabolčni C pa je tako štorasta zadeva, da je programirati v njem isto, kot pisati programe za ZX Spectrum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji