Objavljeno: 26.3.2008 13:40 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Marec 2008

Glasba prek modrega zoba

Francosko podjetje Parrot je znano po tem, da se vsak njihov izdelek z okolico sporazumeva prek vmesnika bluetooth. To drži tudi za njihova najnovejša zvočniška sistema.

Party in Boombox sta že na prvi pogled zelo različni napravi. A za začetek si oglejmo tisto, kar ju vendarle druži - vmesnik bluetooth. Postopek povezovanja je povsem enak pri obeh zvočnikih - pritisnemo tipko bluetooth, nato pa se nanjo povežemo z našim predvajalnikom, ki je lahko poljubna modrozoba naprava, sposobna predvajanja glasbe. Resnici na ljubo stvar ne deluje s prav vsemi napravami bluetooth, saj mora predvajalnik podpirati tako imenovani profil A2DP (podroben seznam združljivih naprav najdete na izdelovalčevi spletni strani). Nam je brez težav uspelo povezati ročni računalnik, prenosni računalnik in mobilni telefon. Izmerjena razdalja, na kateri je glasba še igrala brez prekinitev, je zelo blizu oglaševanim desetim metrom. Omenimo še, da je pri obeh modelih možen tudi priklop prek običajnega (žičnega) avdio vhoda.

Tu pa se podobnost med preizkušenima modeloma tudi konča. Manjši Party zmore le moč 2x3W, kar je razumljivo, saj ga napaja vgrajeni akumulator. Poleg gumbov za uravnavanje glasnosti najdemo tudi dva gumba, s katerima lahko vklopimo dva posebna učinka. Imenujeta se VS Bass ter Stereo Widening, že iz imen pa je možno sklepati o njunem delovanju. A ob vklopu je moč zaznati predvsem več šuma in slabšo kakovost zvoka. Prav tako nas Party razočara, ko z glasnostjo pridemo v zgornje frekvenčno področje, saj kakovost zvoka zelo upade. Ta prenosni zvočnik resda krasi lepa oblika, toda v svojem osnovnem poslanstvu se ne izkaže.

Zato nas je še toliko bolj prijetno presenetil večji Boombox. Čeprav ime nakazuje na prenosno napravo, ni tako, saj za delovanje potrebuje napajanje iz omrežja. Po zunanjosti prav nič ne zaostaja za Partyjem, saj ga brez težav postavimo na vidno mesto v sobi, po zmožnostih pa ga dodobra prekosi. Na sprednji strani je odstranljiva črna mrežica, pod katero se skrivajo dva visokotonska in en nizkotonski zvočnik. Na zgornji strani naprave najdemo še gumba za uravnavanje glasnosti, gumb za povezavo in indikator stanja povezave. Boombox ima poleg ojačevalca vgrajen tudi predvajalnik datotek MP3, kar pomeni, da lahko s priloženo programsko opremo predvajamo glasbo neposredno v napravi. To zmanjša količino podatkov, ki se prenašajo po zraku, in nekoliko razbremeni naš predvajalnik. Najpomembnejša pa je seveda kakovost zvoka. Ta ostaja dobra tudi pri višji glasnosti, izhodna moč 60 W pa bo zadovoljila večino uporabnikov.

Izdelek priporočamo predvsem tistim, ki svoje prenosne naprave uporabljajo kot predvajalnike glasbe, saj bodo doma lahko uživali v precej bolj kakovostnem zvoku. Prav pa lahko pride tudi v primeru, ko želimo glasbo iz računalnika predvajati v sosednji sobi.

Parrot Party

Kaj: Prenosni bluetooth zvočnik z ojačevalcem.

Izdeluje: Parrot, www.parrot.com.

Uvoznik: Aimhigh plus, www.parrot.si.

Cena: 99,99 EUR.

Za: Oblika, vmesnik bluetooth.

Proti: Kakovost zvoka.

Parrot Boombox

Kaj: Komplet bluetooth zvočnikov 2.1 z ojačevalcem.

Izdeluje: Parrot, www.parrot.com.

Uvoznik: Aimhigh plus, www.parrot.si.

Cena: 229,90 EUR.

Za: Vmesnik bluetooth, kakovost zvoka.

Proti: Cena.

Party razočara, ko z glasnostjo pridemo v zgornje frekvenčno območje, saj kakovost zvoka zelo upade.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji