Objavljeno: 11.6.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2019

Glasba brez iTunes

Uporabniki pametnih telefonov brez logotipa ugriznjenega jabolka že od nekdaj nejeverno poslušamo lastnike Applovih naprav in se čudimo mukam, ki jih trpijo med nalaganjem glasbe na ljubega pametnjakoviča. Vzrok za njihove težave je zgolj eden, sliši pa na ime iTunes. V Cupertinu so zloglasni program v zadnjih letih sicer izboljšali, a preprostost še vedno ni beseda, ki bi jo Applov skupek kode poznal.

Applov telefon iPhone je užitek uporabljati, ima vrsto zmožnosti, ki so bolje izvedene kot pri tekmecih. Nalaganje glasbe na mobilno napravo pa ni ena izmed njih. Če želimo izbrano pesem prenesti na telefon iPhone, je edina prava pot uporaba programa iTunes. Vsaj tako pravijo v Cupertinu. Medtem ko je iTunes dober za vodenje domače glasbene zbirke in nakup glasbe v digitalni obliki, je za prenos posameznih pesmi z računalnika na telefon na voljo precej boljših alternativ.

iTunes

Applov program iTunes je za prenašanje glasbe z računalnika na telefon preveč okoren in zmeden, da bi bil prva izbira lastnikov telefona iPhone.

Prva postaja slehernega glasbenega navdušenca s telefonom iPhone je vseeno program iTunes. Prenos glasbe z računalnika na telefon iPhone s programom iTunes poteka tako, da obe napravi najprej povežemo s kablom, nakar se nameščeni Applov program zažene samodejno. V levem zgornjem kotu nato preverimo, ali je trenutno prikazana knjižnica Music, ter zbirki dodamo pesmi po izboru s File / Add to Library. Na žalost s tem še nismo končali. Prestavimo se na zavihek Library, izberemo ikono s telefonom, opcijo Music ter gumb Sync. Da vse našteto komaj polovimo v zmedenem uporabniškem vmesniku, je še najmanjša težava. Vedeti moramo, da sinhronizacija vso glasbo, ki je predhodno na telefonu, izbriše. Prav tako podpira prenos samo določene oblike zapisa, na primer mp3, tako da je treba drugače shranjeno glasbo najprej pretvoriti v ustrezen format. Zaradi tovrstnih nerodnosti skoraj vsak uporabnik telefona iPhone, ki je hkrati tudi ljubitelj glasbe in ima zajetno zbirko pesmi na domačem računalniku, prej ali slej začne iskati boljši način.

Dropbox

Najočitnejša pot nalaganja glasbe na telefon iPhone brez programa iTunes se skriva v oblačnih storitvah. Oblačna shramba Dropbox uporabnikom, na primer, ponuja 2 GB brezplačnega prostora ter plačljiva paketa z 1 ali 2 TB prostora za glasbeno zbirko in druge podatke. Po prijavi na oblačno storitev priporočamo namestitev namenskega odjemalca na računalnik, ki bo olajšal urejanje zbirke v oblaku. Ko na računalniku z nameščenim odjemalcem določimo z oblakom sinhronizirani imenik, prenesemo vanj želeno glasbo. Dropbox podpira zapis glasbe v oblikah mp3, aiff, m4a in wav.

Brezplačna naročnina na oblak Dropbox uporabniku nudi 2 GB prostora za nalaganje lastne glasbe in drugih datotek.

V naslednjem koraku na tržnici App Store poiščemo aplikacijo Dropbox in jo namestimo na telefon iPhone. Po vpisu najdemo imenik z glasbo in izberemo poljubno pesem. S klikom jo ob vzpostavljeni povezavi z internetom lahko nemudoma poslušamo. Če želimo v njej uživati tudi brez povezave s spletom, jo na mobilno napravo prenesemo z izbiro treh pik in ukaza Make Available Offline. Dobra lastnost poslušanja glasbe prek aplikacije Dropbox je v nadaljevanju predvajanja ob menjavi aplikacije. Medtem ko, na primer, YouTube postane nem, ko preklopimo telefon na drugo nameščeno aplikacijo, glasba iz Dropboxa nikoli ne zapusti zvočnikov.

Google Play Music

Glasbo na Googlovo storitev Play Music med drugim nalagamo prek vtičnika za brskalnik Chrome.

Google Play Music je ena boljših oblačnih glasbenih storitev, ki uporabnikom med drugim omogoča, da v oblak prenesejo 50.000 lastnih skladb. Uporabnik Googlovega glasbenega oblaka lahko brezplačno prenese svojo glasbo v oblak, jo posluša na številnih napravah in pretočno predvaja celotno Googlovo zbirko z nekaj vmesnimi oglasi. Za predvajanje lastnih skladb na telefonu iPhone je treba na računalnik najprej namestiti program Google Play Music Manager, v katerega se prijavimo z Googlovim računom. V naslednjem koraku v oblak prenesemo želene pesmi, do katerih bomo kasneje dostopali z različnimi napravami, tudi s telefonom iPhone. Podobno funkcionalnost nam omogoča istoimenski vtičnik za brskalnik Chrome. Ko je glasba prenesena v Googlov oblak na tržnici App Store, poiščemo program Google Play Music, ga namestimo in se vpišemo z ustreznimi pooblastili.

Lastne pesmi s storitve Google Play Music na telefonu poslušamo z istoimensko aplikacijo, ki jo najdemo na tržnici App Store.

Storitev Google Play Music deluje podobno kot iTunes, v osnovi gre za trgovino z glasbo, kjer so nakupi nemudoma dodani zbirki glasbe posameznika, omogočen je tudi prenos pesmi v obliki mp3 na računalnik ali telefon. Ena izmed možnosti je mesečna naročnina, ki omogoča oboje, tako poslušanje prek interneta kot prenos na izbrano napravo, a je predvajanje prenesenih skladb mogoče le z aktivnim naročniškim razmerjem.

CopyTrans Manager

CopyTrans Manager je dostojna alternativa programu iTunes, namenjena uporabnikom računalnikov z operacijskim sistemom Windows.

Uporabniki računalnikov z operacijskim sistemom Windows imajo za prenos glasbe na telefon iPhone na voljo dostojno in brezplačno alternativo v programu CopyTrans Manager. Program v celoti nadomesti aplikacijo iTunes, omogoča tudi prenos zbirke iz Applovega programa v lastni predvajalnik, kar je dobrodošlo za uporabnike, ki si lastijo glasbo v iTunes in je ne želijo izgubiti z uporabo druge rešitve. Opozoriti velja, da CopyTrans Manager za delo potrebuje vsaj Applove gonilnike, če že ne nameščenega programa iTunes.

AnyTrans

Najboljša alternativa programu iTunes po mnenju številnih uporabnikov je program AnyTrans razvijalcev iMobie. Odlikuje ga preprostost, hitrost in učinkovit uporabniški vmesnik, ki je skorajda v vsakem pogledu boljši od Applovega programa. AnyTrans v osnovi deluje kot iTunes, skrbi za kopiranje, prenašanje in sinhronizacijo vsebine na mobilno napravo z operacijskim sistemom iOS, a naboru zmožnosti doda vrsto funkcionalnosti, med katerimi ne manjkajo upravitelj nameščenih aplikacij, datotečni raziskovalec, delo z oblakom iCloud in seveda prenos glasbe ter drugih datotek z računalnika na telefon iPhone in v obratni smeri ter med dvema napravama z iOS.

AnyTrans prepriča na področju, kjer se Apple trudi že od vsega začetka. Sicer je iTunes iz leta v leto boljši pri služenju uporabnikom, a ga programski pripomoček podjetja iMobie vseeno prekaša na celi črti. Osrednje pravilo slehernega uporabniškega vmesnika je preprost dostop do funkcionalnosti programa in v AnyTransu res ni težko poiskati vsega, kar nas zanima. Glasbo z računalnika prenesemo z izbiro opcije Add Content / Add computer content to iPhone, kjer izberemo datoteko z diska in jo prenesemo v predlagani program. Sistem lokacijo na cilju predlaga samodejno, v primeru glasbe je to aplikacija Apple Music. Po želji lahko mesto izberemo sami.

Poleg prenašanja glasbe ima AnyTrans v rokavu še precej drugih adutov, med njimi sta uporaba telefona iPhone kot USB-ključka ter urejanje mobilnega vmesnika na daljavo.

AnyTrans na željo uporabnika igra vlogo dežurnega upravitelja datotek, spremeni telefon iPhone v USB-ključek, sinhronizira (posamično ali skupinsko) vsebino z oblakom iCloud in skrbi za izdelavo varnostnih kopij telefona. Zadnje sicer učinkovito izvaja tudi program iTunes, kjer pa uporabnik nikoli ne ve natančno, kaj vse je shranjeno v varnostni kopiji. V aplikaciji AnyTrans je omogočen natančen pogled v vsebino varnostne kopije, tako da po želji iz nje povlečemo posamezno besedilno sporočilo, zapisek v programu Notes ali katero drugo, z določenim programom povezano datoteko. Vse naštete dobrote niso zastonj, saj AnyTrans olajša uporabnika za 50 evrskih bankovcev, na katere pa hitro pozabimo med odstranjevanjem programa iTunes, ki ga ne bomo nikoli več potrebovali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji