Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2019

Fujifilm XF10

Fujifilm je med proizvajalci fotoaparatov že leta malo drugačen, to kaže tudi preizkušeni XF10. Gre namreč za tako rekoč žepni aparat, ki združuje fiksni objektiv z izredno velikim tipalom. Ta kombinacija sicer ponuja vprašanje, komu je aparat sploh namenjen. Načelno meri na zahtevne uporabnike, ki cenijo sorazmerno veliko tipalo s kakovostnim, fiksnim objektivom, a si ne želijo dodatne velikosti brezzrcalnega aparata oziroma sistema. S tem pa se pač odpovedo dodatni fleksibilnosti, ki jo prinašajo sistemi z izmenljivimi objektivi. Na drugi strani pa imamo kopico aparatov s sicer nekoliko manjšimi tipali, a z objektivi, ki ponujajo vsaj nekaj zuma (denimo prejšnji mesec preizkušeni Panasonicov LX100 Mk. 2 s trikratnim zumom).

XF10 je torej namenjen specifičnim zahtevam, zato pričakujemo, da se bodo zanj odločili bolj kreativni uporabniki, za katere je omejitev fiksnega objektiva zanimiva, pa morda zahtevni fotografi, ki imajo sicer zmogljivejše aparate in sisteme, a si želijo zmogljivi aparat za vsakodnevno rabo.

Še ena zanimivost oziroma posebnost tega Fujifilmovega modela je v ohišju, na katerem je razmeroma malo funkcijskih tipk (vsaj v primerjavi z nekaterimi tekmeci), so pa tri funkcijska kolesca (dve na vrhu in eno okoli objektiva), ki jim lahko prek menijev uporabnik sam nastavi namembnost. Na vrhu je še kolesce za izbiro programa, zadaj pa večsmerna krmilna paličica, uporabna predvsem za sprehajanje po menijih.

Ohišje je sicer majhno in lahko (z baterijo tehta 279 gramov), manjše od ohišja spiritualnega predhodnika, dve leti starega modela X70. Pri tem so odstranili nagibni zaslon ter vmesnik hotshoe (aparat ima sicer v vogalu manjšo bliskavico), zaman bomo iskali tudi okular. Ohišje je sicer prijetne oblike in lepo stoji v roki, na voljo je v klasični črni barvi ter kombinaciji rjavega usnja (okoli držala) ter bronasto zlate (samo ohišje).

Najpomembnejši del aparata je seveda njegov fiksni objektiv. Prevedeno v klasični 35-milimetrski format ponuja goriščnico 28 milimetrov. To je tipični široki kot, kjer se začnejo praktično vsi kit objektivi iz DSLR.aparatov, nekoč pa tudi iz večine navadnih žepnih aparatov. Hkrati je po vidnem kotu primerljiv tudi z aparati iz večine pametnih telefonov. Ponuja tudi odlično svetlo zaslonko F2,8. Pri nekaterih tekmecih sicer dobimo tudi že svetlejše zaslonke (konkretno F2.0), a ima XF10 ob tem tudi izredno veliko tipalo. Objektiv je sicer zelo oster, v kombinaciji z velikim tipalom in s svetlo zaslonko lahko dobimo tudi prijetno zamegljeno ozadje.

Aparat uporablja tipalo velikosti APS-C, ki je enako veliko kot tipala pri večini DSLR, vsaj tistih v nižjem in srednjem zmogljivostnem rangu (tudi pri tokrat preizkušenem Fujifilmovem X-T3). Premore 24 milijonov pik in občutljivost od ISO 200 do ISO 12800. Kakovost fotografij je odlična (seveda je na voljo tudi zajem RAW), aparat sicer nima stabilizacije slike, a je zaradi razmeroma širokega kota niti ne potrebuje (koristen bi bil sicer pri zajemu videa, a je to pri tem modelu drugotnega pomena). Pohvalimo lahko tudi skoraj neslišen zaklop (pri tem moramo sicer v menijih ugasniti še vse umetne zvoke).

XF10 ima še kup koristnih funkcij, nam je med drugim tudi všeč simulacija analognih filmov. Zaslon je občutljiv na dotik, čeprav to ne deluje v menijih, a priznamo, da tega niti nismo pogrešali (je prej omenjena krmilna paličica dovolj hitra in natančna). Vgrajena je tudi povezava WiFi, prek katere lahko (s Fujifilmovo aplikacijo) prenašamo fotografije na telefon in na daljavo krmilimo fotoaparat.

Pod črto gre za odličen fotoaparat, ki pa meri na nekoliko ožji krog navdušencev. Zanj želijo petsto evrov, kar se sicer sliši veliko, a je glede na ponujeno povsem razumljivo.

Fujifilm XF10

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 24 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,6 m; ISO: samodejno ali ročno (200–12800, razširjeno do ISO 51200).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 499 EUR

Za: Svetlobna prepustnost objektiva, velikost tipala, kakovost fotografij in videa, podpora RAW, videz aparata.

Proti: Zaradi fiksnega objektiva namenjen specifičnim uporabnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji