Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2020

Fujifilm X100v

Fujifilm si je v zadnjih letih nabral krog zelo zvestih uporabnikov, saj ponujajo dokaj samosvoje aparate. Ena izmed takih serij so aparati X100, prvega med njimi so začeli prodajati leta 2011, zdaj pa so predstavili zadnjega v seriji petih modelov, imenovanega X100v. Posebnost vseh teh aparatov je v kombinaciji fiksnega objektiva (torej brez zuma) in velikega tipala – ta po diagonali meri enako kot tipala v večini brezzrcalnih fotoaparatih in DSLR.

Pri oblikovanju so se držali klasičnih potez, s katerimi aparat spominja na stare analogne aparate z optičnim okularjem v zgornjem levem vogalu, predvsem na aparate tipa rangefinder (denimo Leice). Za kompaktni aparat, torej tak, kjer ne menjavamo objektivov, je razmeroma velik, približno primerljiv z brezzrcalnimi. Ohišje je zelo kakovostno, zgornja in spodnja stran sta iz aluminija, ovito je s kakovostno gumo. Če aparatu dodamo adapter za filtre ter filter objektiva, je tudi odporen na vremenske vplive. Kljub velikosti je zaradi majhnega objektiva dokaj nevpadljiv. Na zgornji strani sta dve funkcijski kolesci, eno za nastavitev časa in občutljivosti (za zadnje ga nekoliko privzdignemo, podobno kot smo nekaterim analognim aparatom dopovedali občutljivost vstavljenega filma), drugo za prilagoditev osvetlitve. Zaslonko upravljamo prek obroča okoli objektiva.

Vsekakor ne gre za vsestranski, fleksibilni aparat, temveč za idealnega spremljevalca navdihnjenih fotografskih sprehodov.

Aparat na zadnji strani nima več večsmerne tipke, njeno vlogo je prevzel zaslon, občutljiv na dotik. V levem vogalu je okular, ki je običajno optičen (s podatki, nanizanimi v robovih), a ima možnost elektronskega delovanja (konkretno uporablja zaslon OLED) – tak hibridni okular imajo vsi dosedanji modeli X100. Nadzor je dobro urejen, kot smo vajeni imamo tudi tu možnost ureditve svojega menija (My Menu).

Fiksni objektiv je glavna posebnost te linije aparatov – ponuja širok kot, goriščnica je namreč velikosti 23 milimetrov (izraženo v klasičnem formatu 35 mm). To je podobno, kot smo vajeni iz večine telefonov, v fotografskih krogih to velja za široki (ali celo ultraširoki) format. Izredno primeren je za poulično fotografijo, manj pa za portrete ali popotno fotografijo. Fiksni objektiv je obenem omejitev in čar tega aparata ter razlog, da gre za napravo, ki ima svoj krog navdušencev. V primerjavi s predhodnikom je objektiv še ostrejši, predvsem v vogalih in pri bolj odprtih zaslonkah. Največja zaslonka je sicer F2,0, kar v kombinaciji s širokim objektivom in z velikim tipalom pomeni, da se aparat presenetljivo dobro obnese v slabih svetlobnih pogojih. Velja omeniti, da Fujifilm prodaja tudi adapterje, s katerimi lahko pridemo do 35, 50 ali 70 milimetrov. Aparat ima vgrajen tudi sivinski filter, tokrat za do štiri zaslonke (pri predhodniku je šel do treh). V primerjavi s predhodnikom so predvsem v temnih pogojih izboljšali tudi hitrost samodejnega ostrenja.

Tipalo ponuja ločljivost 26 milijonov pik, je pa dobro znano že iz drugih Fujifilmovih aparatov. Barve so res odlične. Kot večkrat omenimo, velja to predvsem za privzete barve, ki jih Fuji ponuja kot simulacije svojih analognih filmov, kar opazimo predvsem pri privzetih nastavitvah JPEG. Šum je primerljiv s predhodnikom (modelom X100F), že tam ga je bilo dovolj malo, opazen postane šele nekje okoli ISO 6400 (občutljivost lahko programsko potisnemo do ISO 51200).

Novi Fujifilmov X100v ostaja specifičen, samosvoj aparat, ki ima zato tudi dokaj majhen presek potencialnih kupcev. Z omejitvijo pri goriščni razdalji nas prisili v drugačno razmišljanje med fotografiranjem. Vsekakor ne gre za vsestranski, fleksibilni aparat, temveč za idealnega spremljevalca navdihnjenih fotografskih sprehodov. Škoda, da je pri tem visoka cena, za katero bi v svetu brezzrcalnih aparatov (tudi Fujijevih) nabrali že kar nekaj opreme.

Fujifilm X100v

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 26 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 23 mm (ekvivalent 35 mm); svetlobna jakost 2,0; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7,4 m; ISO: samodejno ali ročno (160–12.800, programsko 80–51.200).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.500 EUR

Za: Kakovost fotografij in videa, upravljanje, barvni profili, zanimiva zasnova.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji