Objavljeno: 25.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2021

Fujifilm X-E4

Fujifilm se je na področju brezzrcalnih aparatov s tipalom velikosti APS-C (torej s faktorjem goriščnice okoli 1,5) v zadnjem desetletju odlično znašel. Ponujajo širok nabor aparatov in objektivov, v tem času pa so si ustvarili renome proizvajalca, ki je nekoliko drugače od ostalih. Gre predvsem za njihovo filozofijo, ki ceni klasično fotografijo in se izraža v zanimivih barvnih profilih (ki se zgledujejo po klasičnih analognih filmih) ter v oblikovanju stare šole.

Oboje velja tudi za novi model X-E4. Ta meri na uporabnike, ki si želijo manjši in bolj kompaktni brezzrcalni aparat z izmenljivimi objektivi. Fujifilm ima v prodajnem programu sicer tudi še bolj vstopna modela X-A7 in X-A5, a se ju očitno opušča, saj ju, vsaj pri nas, nismo več našli. X-E4 je še najbolj primerljiv z modelom X-T30, tako po ceni kot po velikosti in zmogljivostih (enako tipalo), blizu pa je tudi model X-T200, vsaj po velikosti, ima pa malenkost slabše tipalo.

Glavni razliki sta, kot rečeno, manjša velikost in teža. Aparat je s tem še malenkost manj opazen, sploh če ga kombiniramo z majhnim, fiksnim objektivom. Vseeno pa je razlika v primerjavi z X-T30 dokaj majhna. Nima grbine, v kateri sta okular in bliskavica. Prvi je sicer prestavljen v vogal, bliskavice ni. Odstranili so tudi manjšo izboklino na zadnji strani, ob katero je bilo mogoče nasloniti palec. S tem so sicer res zmanjšali volumen aparata, a je tudi malenkost manj udoben za enoročno fotografiranje. Manjka tudi nekaj funkcijskih stikal in tipk po ohišju, je pa aparat kanček manjši, a tudi malo težji, od svojega predhodnika X-E3.

Aparat sicer ostaja pri Fujijevi logiki, ki posnema klasične, analogne aparate, a je upravljalna shema tu nekoliko bolj omejena. Na vrhu sta dve kolesci, prvo je za nastavitev časa, drugo za prilagoditev osvetlitve (tega, kar bi aparat sicer sam nastavil, torej od + do – tri zaslonke). Spredaj je še en funkcijski kolešček, ki ga lahko tudi pritisnemo za potrditev. Na voljo je še par funkcijskih tipk, ob njih pa tudi večsmerna paličica na zadnji strani ter zaslon, občutljiv na dotik. Manj zahtevnim uporabnikom bo vse to dovolj, v primerjavi z omenjenim X-T30 ali X-T200 pa smo vseeno pogrešali še kako stikalo ali kolesce – denimo stikalo za hiter preklop samodejnega ostrenja med enkratnim, stalnim ali ročnim ostrenjem.

X-E4 je soliden aparat, a se poraja vprašanje, komu je zares namenjen.

Kakovost fotografij in videa je sicer odlična, enaka kot pri dosedanjih aparatih tega proizvajalca. Že nekaj časa namreč uporabljajo enako tipalo s 26 milijoni pik. Ta ponudi odlično ostrino, dovolj malo šuma in dobre barve. Tudi video je dovolj dober, na voljo je vhod za zunanji mikrofon, prek vmesnika USB-C pa lahko z adapterjem priklopimo tudi slušalke. Škoda, da niso vgradili stabilizacije tipala kot pri modelu X-S10, a se zavedamo, da bi to vzelo nekaj prostora, hkrati bi dvignilo ceno aparata, ki meri na vstopni del trga.

X-E4 je soliden aparat, a se poraja vprašanje, komu je zares namenjen. Pri Fujiju oglašujejo predvsem to, da je najmanjši in najlažji aparat v liniji »X«. To je morda res, a je razlika v primerjavi z X-T200 ali X-T30 razmeroma majhna. K temu lahko prištejemo dejstvo, da je X-T30 trenutno celo rahlo cenejši od novinca, ponudi pa občutno boljšo upravljalno izkušnjo. Konkretno je cena X-E4 pri nas v času pisanja 899 evrov, X-T30 pa 849 evrov (samo za ohišje).

Še najboljša primerjava je s Fujijevim kompaktnim aparatom X100V. Gre za izredno priljubljen aparat s fiksnim objektivom (tako v smislu, da ne ponudi spremenljivih goriščnic – zuma, kot v smislu, da ga ne moremo zamenjati), ki je po velikosti presenetljivo blizu modelu X-E4. Ob tem je X100V občutno dražji. Ponudi sicer nekoliko boljše upravljanje in optični okular pa tudi faktor nečesa posebnega, a je X-E4 vseen zanimiva alternativa, sploh ker omogoča fleksibilnost menjave objektivov.

Fujifilm X-E4

Kaj: digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.240 × 4.160.

Tipalo: Efektivno 26 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor goriščnice 1,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 899 EUR (ohišje), 1.049 EUR (ohišje in objektiv XF 27mm WR)

Za: Kakovost fotografij in videa, velikost in teža, videz.

Proti: Cena v primerjavi s sorodnimi aparati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji