Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2015

Francoski Google

Francoski spletni iskalnik Qwant obljublja nov način iskanja spletnih vsebin, poveličuje družabno povezanost, se diči z neverjetno pametjo in osvaja medije s preprostim dejstvom – da ni Google. Takšno je bilo stanje pred (dobrim) letom dni, ko se je Qwant prvič znašel na spletnih frekvencah. Je visoko zastavljene cilje do danes vsaj deloma izpolnil?

Razvrstitev zadetkov v vsebinske stolpce je praktično edina novost, s katero v resnici postreže spletni iskalnik Qwant.

Razvrstitev zadetkov v vsebinske stolpce je praktično edina novost, s katero v resnici postreže spletni iskalnik Qwant.

Francoski spletni iskalnik Qwant je pred letom in pol dvignil nemalo prahu. Francozi so si z njim zastavili precej visoke cilje, zato se je veliko govorilo, da se Googlu tresejo hlače. Ko je nekaj mesecev po beta različici iskalnika ugledala luč sveta tudi prava inačica čudežnega spletnega dečka, smo vsi po vrsti hitro uvideli, da iz obljubljene moke ne bo kruha.

Iskalnik Qwant v bistvu ni samostojen. Pri iskanju vnesenih besednih zvez se močno opira na druge iskalnike, največ pomoči dobi od Microsoftovega Binga. Čeprav se podjetje brani, da imajo svojega spletnega pajka, ki popisuje spletno vsebino, druga orodja pa naj bi uporabljali zgolj za organizacijo na lastno pest pridobljenega znanja, je vse skupaj precej dvomljivo. Visokoleteče obljube, ki so jih bili Francozi spočetka polnih ust, so trdo padle na tla. Po družabnih omrežjih zna iskati tudi Google, včasih celo bolje, čeprav zadetkov ne prikaže na način iskalnika Qwant. Za puhlico se je izkazala tudi napredna pamet Qnowledge Graph, ki v resnici ni drugega kot prikaz vnosa iz spletne enciklopedije Wikipedia.

V primeru Qwanta tudi po slabih dveh letih razvoja, ki drugega kot vtičnikov za priljubljene spletne brskalnike ni prinesel, gre še vedno zgolj za drugačno razvrščanje najdenih spletnih vsebin. Všečno, a vendarle ne prav uporabno. Večja družabna povezanost in tesnejše sodelovanje s priljubljenimi spletnimi storitvami ne presega Googlovega iskalnika. Tipkanje v Googlovo vnosno vrstico zato nedvomno ostaja najhitrejši način iskanja po spletu.

Qwant

Spletni iskalnik.

Prodaja: Qwant.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Privlačna razvrstitev zadetkov, družabna povezanost.

✗    Velike obljube, uporaba tujih iskalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji