Objavljeno: 27.3.2012 | Avtor: Benjamin Martinčič | Monitor Marec 2012

Domača lekarna

Virusi, vohunska programska oprema in podobno zlo preži na uporabnike računalnikov na vsakem koraku. Največ seveda v spletu in družabnih omrežjih, pa tudi na okužbe s prenosnimi mediji (ključki USB) ne smemo pozabiti. Zato smo se v Monitorju spet odločili in preizkusili najnovejše in najboljše, kar izdelovalci protivirusne in protivohunske zaščite ponujajo za naše mlinčke. Na testu smo imeli 18 protivirusnih programov, ki smo jim brezpogojno zaupali naše računalnike. Ali smo se pri katerem prenaglili?

Takoj v začetku povejmo, da nismo preizkušali zanesljivosti protivirusnikov, torej njihove zmogljivosti, odkriti zlo zalego. Razlog je žal očiten - virusov, trojancev in podobnih programskih "izdelkov" je dandanes toliko in pojavljajo se tako hitro, da jim zelo težko sledijo tudi taki svetovni velikani, kot je npr. Microsoft. Resno preizkušanje z nekim paketom "virusov" bi bilo v vsakem primeru preizkušanje z nečim starim, cilj protivirusnika pa je najti kar najnovejše viruse. Paket virusov smo kljub temu pridobili in ugotavljali, ali protivirusniki najdejo vse viruse, ki so v njem, in na koncu vseeno presenečeni ugotovili, da je tretjina protivirusnikov na tem testu pokleknila - podtaknjeni virus so spregledali ...

Kljub temu smo, tako kot vsako leto, resno preizkušali le to, koliko posamezen izdelek obremenjuje računalnik. Vsak protivirusni program smo zato naložili na novo nameščen 32- in 64-bitni operacijski sistem Windows 7 Professional. Testni računalniki so bili posodobljeni z najnovejšimi popravki in gonilniki. Merili smo hitrost arhiviranja in dearhiviranja podatkov, kopiranje velikega števila majhnih datotek, kopiranje velikih datotek, iskanje virusov po diskih, obdelovanje in pretvorbo video posnetka ter porabo pomnilnika, procesorja in drugih sistemskih zmogljivosti. Ocenjevali smo hitrost, preprosto uporabo in, ne nazadnje, tudi ceno posameznega izdelka, saj ta največkrat odloči, kateri izdelek bo kupec odnesel s seboj domov.

Večina datotek, v katerih smo iskali viruse, je bila "kontejnerskih" - več nivojsko stisnjene zagonske datoteke, največkrat namestitvene, velika zbirka e-knjig v epub formatu (ta vsebuje nekaj htmlja, css in kako sliko) in, ne nazadnje, vedno smo preverili še sistemsko področje diska z datotekami sistema.

Med testom smo izklopili filter SmartScreen v Internet Explorerju, ki ščiti uporabnika pred nekaterimi stranmi z zlonamerno kodo, in storitev Windows Defender. Zanimivo, že privzete nastavitve okolja Windows 7 brez dodatnih protivirusnih programov so bile dovolj, da je sistem zaznal nekaj groženj iz interneta. Vsi protivirusni programi so bili nameščeni in zagnani s privzetimi nastavitvami in pred testom posodobljeni.

Avast! Free Antivirus

Avast je v svetu protivirusnih programov dejaven že od leta 1998. Na voljo je v zastonjski in plačljivi različici, med seboj se razlikujeta v uporabi možnosti zaganjanja programa iz zagonske vrstice ter uporabi tehnologij Sandbox in SafeZone, ki sumljive programe zaženeta v izoliranem koščku pomnilnika in preprečita, da bi okužili še kake druge trenutno delujoče programe in procese.

Avast se je na testu izkazal z majhno porabo sistemskih virov (50 MB pomnilnika), zelo hitro je preiskal diske s podatki, razmeroma malo je vplival na hitrost arhiviranja in dearhiviranja, precej upočasnil video pretvorbo. In popolnoma pokvaril splošno oceno, ko je spregledal trojanca, ki smo mu ga podtaknili v dvakrat zazipano datoteko.

Med iskanjem virusov Avast z privzetimi nastavitvami tudi ni znal odpreti kontejnerskih datotek, zato je tudi iskanje potekalo zelo hitro, če ga primerjamo z drugimi, ki so vsako datoteko odprli in vsebino v njej preiskali. Avast žal tudi ni zaznal testnega vzorca "malwara", ki smo mu ga podtaknili na internetno stran in ga je veselo zagnal in okužil računalnik. Prav tako je imel težave pri preprečevanju dostopa do virusa, ko smo do okužene internetne strani dostopali po varni povezavi SSL. Virus je v tem primeru odkril šele, ko smo ga shranili in poskušali zagnati.

Avast! Free Antivirus

Cena: Brezplačno za osebno uporabo.

Prodaja: Avast, www.avast.si

Za: Majhna poraba sistemskih virov.

Proti: Izpušča znane viruse, nezanesljiv.

AVG Anti-virus 2012

Tudi AVG je, tako kot Avast, plod vzhodnoevropskega znanja in je na voljo že od konca prejšnjega stoletja. Je brezplačen za domačo rabo, le po 60 dneh ga je treba registrirati. Registracija velja 14 mesecev, po preteku tega obdobja pa se lahko podaljša. Po namestitvi je potreben nov zagon računalnika.

Namestitvena programa sta dva - vsak za svojo različico procesorja (32- in 64-bitna). S privzetimi nastavitvami preverja posodobitve vsake štiri ure. Prijetno nas je presenetil pri obdelavi videa, saj je bil med najhitrejšimi na testu. Tudi pri kopiranju večjega števila malih datotek računalniku ni predstavljal prevelike ovire. Odpovedal je pri testnem vzorcu spletne zlobne vsebine in pri odpiranju okužene datoteke prek povezave SSL. Virus je počistil šele, ko smo ga odprli. Malce mu štejemo v škodo tudi to, da virusa, ki je bil shranjen v besedilni datoteki, ni našel.

AVG v Internet Explorer namesti še svojo orodno vrstico, s katero lahko varno iščemo po spletu, vstopamo v Facebook ... Privzeto nastavitev posodabljanja ima na 4 ure.

AVG Anti-virus 2012

Cena: brezplačen za osebno uporabo

Prodaja: AOI, www.avg.si.

Za: Hiter.

Proti: Ne najde virusov v stisnjenih datotekah.

Avira Free Antivirus

Avira je še en primerek brezplačnega protivirusnega programa, ki smo ga vzeli pod drobnogled. Že na začetku nas je zmotilo vsiljevanje namestitve orodne vrstice ASK.COM, ki po nepreverjenih podatkih na velja za "polvohunsko" programsko opremo. Čeprav pri izdelovalcu odgovarjajo, da ne pošiljajo nikakršnih podatkov v internet, pa širša skupnost o tem malce dvomi.

Kljub začetnim dvomom se je ta protivirusni program izkazal za dokaj solidnega, vendar kar precej počasnega, vsaj pri iskanju virusov med desetinami tisoči datotek. Kot še nekateri drugi programi na testu je imel težave s preverjanjem datotek po varni povezavi. Glede na predhodno različico se je nova Avira izkazala kot velik korak naprej, vendar še vedno pogrešamo funkcije, kot so dodajanje na belo listo in podobne. Avira bo svoje delo dobro opravljala pri uporabnikih, ki ne zahajajo prepogosto na "sumljive" spletne strani.

Avira Free Antivirus

Cena: Brezplačen.

Prodaja: Vizion, www.avira.si.

Za: Vključena zaščita proti vohunskim programom..

Proti: Vsiljevanje orodne vrstice ASK.COM.

Bitdefender Antivirus Plus 2012

Bitdefender se je na testu izkazal z zelo majhno porabo sistemskih zmogljivosti in najmanjšim vplivom na obdelavo video datotek. Tudi pri kopiranju velikega števila malih in velikih datotek je bil po rezultatih vedno na vrhu.

Malce nas je sicer zmotila velika in počasna namestitev, a ko je enkrat nameščen, deluje tako, kot uporabnik od njega pričakuje. Opazili smo, da je včasih blokiral dostope do nekaterih (sicer okuženih) internetnih vsebin, ne da bi uporabnika na to opozoril. Prav tako je našel viruse v več plastnih stisnjenih datotekah, še preden smo mogli okužene datoteke sploh odpreti. Glede na prejšnje različice je Bitdefender postal precej manj zahteven do gostiteljskega sistema, a je vendar ohranil hitrost in odlično zaznavanje nevarnosti in škodljivega programja.

Bitdefender Antivirus Plus 2012

Cena: Od 29,50 EUR.

Prodaja: Parametica, www.parametica.si.

Za: Hiter, zmogljivost AutoPilot zmanjša nepootrebno interakcijo z uporabnikom.

Proti: Podaljša zagon in zaustavitev sistema.

Total Defense Antivirus

Total Defense Antivirus je bil včasih znan pod imenom Computer Associates (CA) Antivirus.

Po uspešni namestitvi zahteva nov zagon računalnika. Med testom se ni ravno izkazal po hitrosti, uspelo pa mu je spregledati tudi trojanca, ki smo mu ga podtaknili v stisnjeno datoteko. Dokler programa ne registrirate, se bo vztrajno izogibal posodobitvam, to smo mu šteli v minus, saj bi morali taki programi poskrbeti za vedno posodobljeno zbirko vzorcev. Uporabniki jih namreč nameščajo šele takrat, ko sumijo, da je z računalnikom nekaj narobe.

Po drugi strani Total Defense ni preveč požrešen z računalnikovimi zmogljivostmi. Bil je eden redkih, ki je znal filtrirati promet SSL in je odkril grožnjo, še preden se je do konca prenesla v računalnik.

Total Defense Antivirus

Cena: 49,99 USD

Prodaja: Total Defense, www.totaldefense.com.

Za: Hitro zazna grožnje pri brskanju prek varne SSL povezave.

Proti: Ni našel virusa v stisnjeni datoteki.

Comodo antivirus

Izdelovalec Comodo je širši javnosti verjetno bolj znan po izdajanju varnih SSL certifikatov, vendar pa je njegovo področje tudi varnost računalnikov.

Na testu se je izkazal z zadovoljivo hitrostjo in je bil edini, ki ima v zastonjski različici možnost Game mode, ki ob intenzivni uporabi računalnika še zmanjša porabo že tako malo uporabljanih sistemskih zmogljivosti. Comodo se privzeto posodablja štirikrat na dan.

Funkcionalnost Sandbox omogoča Comodu neznane programe zaganjati v peskovniku, v omejenem pomnilniškem prostoru, kar včasih naprednim uporabnikom pride zelo prav. Navadni uporabniki, vajeni take tehnologije, pa utegnejo imeti s Sandboxom nekaj težav, sploh na začetku, da ugotovijo, kako program označiti kot varen.

Program privzeto namesti tudi DNS Forwarder, ki naj bi omogočal varnejšo rabo interneta, saj uporabniku ne dovoli brskati po straneh, ki jih ima označene kot škodljive. Comodo ima tudi enega prvih večjih posodobitvenih paketov, saj je bil ta težak kar 94 MB.

Comodo antivirus

Cena: Brezplačno / 39,99 USD za različico Advanced.

Prodaja: Edea, www.comodo.si.

Za: Izvajanje v peskovniku.

Proti: Brskanje po internetu se z uporabo DNS Forwarderja precej upočasni.

F-Secure Antivirus 2012

Znani starosta protivirusnega programja se na tokratnem testu ponaša z največjo porabo sistemskih zmogljivosti. Mimogrede, osnovni namestitveni program je kratek, vse drugo pa namestitev naloži iz spleta, zato je povezava v splet med namestitvijo nujna.

Kopiranje datotek program upočasni približno tako kot povprečje vseh protivirusnikov tokratnega testa- Žal nam ni uspelo odpreti izbire iskanja virusov po datotekah in mapah, ki bi jih sami določili. Prav tako smo opazili krepko zakasnitev pri zagonu programov ali dostopu do različnih datotek. Ker nismo mogli preizkusiti iskanja virusov po naših merilih, je v tabeli ta podatek izpuščen.

F-Secure uporablja lastno tehnologijo DeepGuard, ki v oblaku zbira podatke o škodljivih spletnih mestih in programski opremi in omogoča zaznavanje groženj tudi, če vzorca še nima v svoji krajevni zbirki podpisov.

F-Secure Antivirus 2012

Cena: Od 25,90 EUR.

Prodaja: Kabi, www.antivirus.si.

Za: Zaščita proti neznanim grožnjam Deep Guard.

Proti: Drastično upočasni zagon programov.

Kaspersky Antivirus 2012

Ruski Kaspersky se je na testu pokazal kot dokaj hiter protivirusni program, saj je bil pri kopiranju datotek vedno med prvimi. Malce slabše se je odrezal pri iskanju groženj na diskih, opazno pa je njegova prisotnost vplivala na stiskanje datotek v arhiv.

Stvar, ki nas ni navdušila, je bilo dokaj nerodno dodajanje map in datotek v izbrano iskanje. Po naši oceni gre za dokaj dober protivirusni program, ki pa ne skopari preveč s sistemskimi zmogljivostmi, zato se na trenutke izkaže z dokaj velikim vplivom na delovanje računalnika. Za zaščito pred ribarjenjem in okuženimi spletnimi mesti skrbita vtičnika za Internet Explorer in Firefox.

Na voljo je tudi navidezna tipkovnica, ki omogoča varen vnos gesel in drugih za varnost občutljivih podatkov, dodatek za namizje pa poskrbi, da uporabnik vedno ve, kako je zaščiten, saj ob sumljivem obnašanju kakšnega od programov spremeni barvo in opozori uporabnika.

Kaspersky Antivirus 2012

Cena: Od 25,83 EUR.

Prodaja: Mentis, www.mentis.si.

Za: Hiter pri kopiranju datotek.

Proti: Nerodno dodajanje map pri naprednem iskanju.

Microsoft Security Essentials

Microsoft se je v zadnjih nekaj letih dokaj dobro zasidral v družbi drugih izdelovalcev protivirusne programske opreme. Njegov Security Essentials je korektno orodje za domače in pisarniške uporabnike, saj ga lahko brezplačno uporablja do deset uporabnikov. Med namestitvijo pregleda sistem in se v nelegalni operacijski sistem ne dovoli namestiti.

Morda smo na testu pogrešali kako napredno funkcijo več, vendar je osnovno nalogo opravil dobro. Hitrost po naših merjenjih ni ravno njegova vrlina, prav tako porabi tudi kar nekaj sistemskih zmogljivosti. Pozdravljamo tudi posodobitve glavnega programa prek storitve Windows Update.

V resnici je prav ta izdelek tisti, zaradi katerega ima vedno več izdelovalcev protivirusnih paketov zadnje čase resne težave. Predvsem tistih, ki želijo za storitev še vedno zaračunati.

Microsoft Security Essentials

Cena: Brezplačno do 10 uporabnikov.

Prodaja: Microsoft, www.microsoft.si.

Za: Odlična integracija z Okni, posodabljanje glavnega programa prek Windows Update.

Proti: Dokaj počasen.

NOD 32

Nod, sicer izdelek slovaškega podjetja, je bil neko obdobje eden bolj, če ne kar najbolj priljubljen protivirusni program v Sloveniji.

V najnovejši, peti različici se je izkazal kot povprečen protivirusni paket s sicer majhno porabo sistemskih zmogljivosti, a precej dolgimi časovnimi vrednostmi, ki smo jih namerili na testu. Kot je to veljalo že od nekdaj, velja tudi še danes - uporabniški vmesnik je na trenutke malce neposrečen.

Mimogrede, med testom smo pri Nodu naleteli na težavo pri integraciji v Outlook. Ob pošiljanju elektronske pošte kot priponke iz Excela je Nod namreč samovoljno zbrisal spremno besedilo in ga nadomestil s svojim podpisom. Sumimo, da gre za hrošča, saj so prejšnje različice podpis samo dodale, in ne zbrisale celotne vsebine sporočila.

NOD32

Cena: od 18,24 EUR (popusti za dijake, študente in upokojence).

Prodaja: Si Splet, www.eset.si.

Za: Opozarja na manjkajoče sistemske popravke.

Proti: Težava pri integraciji v Outlook.

Norman Antivirus

Norman se je na naših testih uvrstil pod zgornjo polovico preizkušenih protivirusnih programov. Majhna poraba sistemskih zmogljivosti mu je vsekakor v prid, vendar ne odtehta počasnih meritev pri drugih operacijah. Norman ni preveč zapleten protivirusni program za uporabo in po njegovih menujih krmarimo dokaj hitro. Le namestitev in posodobitev sta potekali najdlje od vseh programov, kar smo jih preizkusili. Grožnje je zaznal vse, prav tako je vse tudi očistil.

Še to - proti neželeni odstranitvi iz sistema ima Norman vgrajeno zanko Captcha, ki prepreči nadaljevanje, če za računalnikom ne sedi človek, temveč "robot" ali trojanec.

Norman Antivirus

Cena: Od 43,20 EUR.

Prodaja: Faeton, www.norman.si.

Za: Zaznane grožnje odpre v peskovniku.

Proti: Dokaj počasen.

Norton Antivirus 2012

Norton. Antivirus. Dolgoletnim uporabnikom računalnikov znan kot izjemen balast za še tako hiter računalnik. O njem je krožil mit, da ni tako sposobnega inženirja, ki bi naredil tako hiter računalnik, da mu ga Norton Antivirus ne bi popolnoma zaustavil. Prav tako, kot smo včasih rekli za Microsoft Office.

No, tokratni test je pokazal prav nasprotno. Zmerna poraba sistemskih zmogljivosti in dokaj hitro delovanje pri vseh testih - to je Norton Antivirus 2012. Funkciji Whitelist in Reputation pa poskrbita, da se datoteke, ki so že bile preiskane, ne preiskujejo več, če ni bil spremenjen njihov podpis. Symantecova SONAR (Symantec Online Network for Advanced Response) tehnologija omogoča, da program zazna nevarnosti, čeprav jih še nima v svoji zbirki podpisov. To je tudi dokazal na testu z preprečitvijo prenosa virusnega vzorca, česar nekateri drugi programi niso omogočali.

Na testu smo odkrili še manjšo težavo - pri registraciji v polje z elektronskim naslovom nikakor nismo mogli vpisati afne ...

Norton Antivirus 2012

Cena: Od 39,99 EUR.

Prodaja: Chs, www.chs.si.

Za: Zazna neznane grožnje.

Proti: Povečana poraba sistemskih zmogljivosti med iskanjem po imenikih.

Panda Antivirus Pro 2012

Španski protivirusni program Panda ima tudi na našem trgu veliko število zagovornikov, ne nazadnje tudi urejeno distribucijo. Na testu se je izkazal s srednje dobrimi hitrostnimi rezultati, avtorja pa je begal rezultat kopiranja velikih datotek, ki smo ga ponovili večkrat, saj je drastično odstopal od povprečja. Ker smo za test kopiranja velikih datotek med drugim uporabili tudi namestitvene datoteke vseh v članku opisanih protivirusnih programov, je velika verjetnost, da ga je zmedla kaka stisnjena zbirka protivirusnih podpisov v njih. S povprečno porabo sistemskih zmogljivosti sicer ni preveč odstopal od zlate sredine.

Panda Antivirus Pro 2012

Cena: Od 19,96 EUR.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Integrirana požarna pregrada.

Proti: Počasen pri kopiranju velikih izvršnih datotek.

PcTools Antivirus Free

PcToolsov protivirusni program odlikuje dokaj visoka hitrost, ki smo jo dobili pri naših testnih meritvah. Sicer pa tudi tu namestitev poteka iz kratkega namestitvenega programa, ki nato iz spleta potegne več kot 200 MB posodobitev. To je bil absolutni rekord na testu.

Verjetno pa so ravno visoka hitrost delovanja in privzete nastavitve botrovale popolni ignoranci ob prisotnosti trojanskega konja v stisnjenemu arhivu. Za take programe skoraj nedopustna napaka. V tolažbo naj povemo, da je pri zagonu okužene datoteke protivirusni program trojanskega konja vendarle zaznal in datoteko uspešno zbrisal. Pri iskanju v točno določenih mapah vedno preišče tudi sistemske mape %systemroot%, %programfiles% in %commonprogramfiles%, to je vplivalo tudi na skupni čas pregledovanja datotek.

Med iskanjem po disku ni našel nobenih virusov.

PcTools Antivirus Free

Cena: Brezplačen.

Prodaja: PCTools, www.pctools.com.

Za: Dokaj hiter.

Proti: Ni zaznal virusa v stisnjeni datoteki, potrebna povezava v splet za namestitev.

Sophos Antivirus

Sophos uživa renome enega bolj razširjenih protivirusnih programov pri nas, predvsem po zaslugi velikih namestitev v javni upravi in šolstvu. Med preizkusom se je izkazal za povprečnega, za virus pa je označil tudi namestitev konkurenta Webroot Secure Anywhere.

Webrootov protivirusni program je Sophos zaznal kot grožnjo.

Po začetku namestitve je Sophos pripravljen odstraniti konkurenčne izdelke - dobra lastnost programa, saj marsikateri uporabnik v svoj računalnik namesti več protivirusnih programov in s tem precej upočasni delo računalnika. Sophosu pa žal ne moremo šteti v dobro, da je virus, ki je bil skrit v besedilni datoteki, preprosto ignoriral. Ko smo to datoteko preimenovali v izvršno, je seveda virus zaznal in ga odstranil.

Preprost uporabniški vmesnik omogoča hiter dostop do vseh nastavitev in podatkov, ki jih uporabnik potrebuje. Prav tako se Sophos ugnezdi v desni klik z mišjo, s katerim lahko uporabnik takoj preveri datoteko ali mapo, ki jo želi odpreti.

Sophos Antivirus

Cena: 40,80 EUR na uporabnika (minimalno trije uporabniki).

Prodaja: Sophos, www.sophos.si.

Za: Odstrani podobne programe med namestitvijo.

Proti: Legitimen program je označil kot virus.

Trend Micro Titanium Antivirus

Trend Micro, bolj znan po varnostnih rešitvah za velika podjetja, ima rešitev tudi za posameznike in mala podjetja. Titanium po naših testih ni prav hitra protivirusna zaščita. In s privzetimi nastavitvami tudi varna ne, saj je izpustil trojanca, ki ga je čakal v stisnjeni datoteki. Presenetil pa nas je z blokiranjem sumljivih internetnih strani, saj je vedno prikazal opozorilo. No, kljub opozorilu lahko uporabnik na lastno pest odsvetovano stran vendarle obišče. Prav tako kot Sophos tudi Titanium ni imel nič proti virusu, skritem v besedilni datoteki. Z uporabo storitve v oblaku Smart Protection Network pa omogoča predčasno zaznavanje groženj v elektronski pošti ali pri dostopu do različnih spletnih mest.

Trend Micro Titanium Antivirus

Cena: 24,95 USD.

Prodaja: Marand, www.marand.si.

Za: Spremljanje slovesa spletnih strani in zapora sumljivih.

Proti: Ni našel virusa v besedilni datoteki, dokaj počasen.

GFI Vipre Antivirus

Vipre, ki ga je pri pripojitvi podjetja Sunbelt software dodal v svoj portfolio GFI, je eden hitrejših protivirusnih programov. Med testiranjem smo opazili, da ne zna odpreti vseh kontejnerskih datotek, zato so verjetno njegovi rezultati pri iskanju virusov v datotekah na disku boljši. S sistemskimi viri ravna Vipre dovolj dobro, da ni moteč, to se je še posebej izkazalo pri obdelavi videa, saj je bil tam med najmanj obremenjujočimi. Vipre pa se lahko pohvali tudi z možnostjo varnega izbrisa občutljivih datotek ter popolnim izbrisom zgodovine brskanja po spletu. Na starejših računalnikih z operacijskim sistemom, starejšim od Windows XP, s servisnim paketom 2 Vipre ne bo deloval.

GFI Vipre Antivirus

Cena: 19,95 EUR.

Prodaja: GFI Software, www.vipreantivirus.com.

Za: Hiter.

Proti: Ni našel virusa v stisnjeni datoteki.

Webroot SecureAnywhere Antivirus

Webrootov protivirusni program se je na testu izkazal z veliko hitrostjo pri kopiranju datotek in arhiviranju. Pregledovanje diskovnih pogonov za virusi pa je očitno njegova šibka točka, saj ni našel trojanca v stisnjenemu arhivu, četudi je odprl vse kontejnerske datoteke. Ker smo testirali s privzetimi nastavitvami, bi verjetno z natančnejšo izbiro parametrov tudi to anomalijo odpravili. SecureAnywhere se je od vseh programov najhitreje namestil, posodobil in bil pripravljen za delo, to nam je bilo zelo všeč. Program omogoča tudi uporabo načina Sandbox (delovanje v peskovniku), v katerem omeji programom dostope do virov, ki jih uporabljajo drugi programi (pomnilnik, disk). SecureAnywhere tudi ni preveč izbirčen in bo prav lepo tekel tudi na starejših računalnikih, menda celo že na starejših procesorjih Celeron.

Webroot SecureAnywhere Antivirus

Cena: 29,99 EUR.

Prodaja: Smak, www.smakshop.si.

Za: Silno hiter.

Proti: Ni našel virusa v stisnjeni datoteki.

Kaj izbrati?

Izbirali smo, izbrali pa ne. Večina zgoraj opisanih protivirusnih programov svoje delo opravlja dobro, celo odlično. Z namenom smo programe testirali s privzetimi nastavitvami, saj jih večina uporabnikov, ki finega nastavljanja programov niso vešči, nikoli ne nastavlja po svojih željah. Če bi nekateri privzeto omogočali iskanje virusov tudi v stisnjenih datotekah, bi jih ob upoštevanju še drugih rezultatov takoj priporočili kot odlično izbiro. Saj tudi so odlična izbira in svojo funkcijo ob pravilnih nastavitvah tudi opravljajo tako, kot želimo. Morda bo za večino uporabnikov najbolje izbrati eno izmed zastonjskih različic protivirusnikov, med njimi morda kar Microsoftov izdelek, pa čeprav ni ravno med najhitrejšimi. Je pač najbolje integriran v Okna.

Naš namen je bil pripraviti objektiven test z najbolj uporabljanimi metodami uporabe računalnika, ki bi uporabnikom pomagal pri izbiri zanje najprimernejšega protivirusnega programa. Namenoma tudi nismo testirali celih varnostnih paketov, v katerih podjetja ponujajo še dodatno zaščito - saj so po eni strani dražji, porabijo precej več sistemskih zmogljivosti in jih verjetno večina uporabnikov, ki uporabljajo računalnik kot orodje, morda niti ne potrebuje. Pa tudi kompleksnost nastavljanja je malce bolj zahtevna.

S čim smo preizkušali

Kopiranje velikih datotek - med diski smo kopirali namestitvene datoteke vseh na testu objavljenih protivirusnih programov in en film v skupni velikosti 3,2 GB.

Kopiranje malih datotek - med diski smo kopirali 11.740 datotek manjše velikosti (elektronske knjige, mp3, pdf).

Video obdelava - iz formata AVCHD (.mts) smo 200 MB veliko datoteko prekodirali v format H.264 (.mkv).

Hitrost iskanja - hitrost preiskovanja nekaj ročno izbranih map.

Arhiviranje - čas, potreben za arhiviranje 200 MB različnih datotek (exe, pdf, txt).

Poraba zmogljivosti - od 1 do 5, pri čemer je 1 zelo malo (do 50 MB pomnilnika, do 2 dodatna servisa in minimalen vpliv na obremenjenost procesorja) in 5 veliko (nad 200 MB porabe pomnilnika, več servisov, večji vpliv na procesor, slabša odzivnost sistema).

Opomba: Programa Avast in Avg ne znata iskati po arhivskih datotekah, zato sta bila na testu seveda zelo hitra, vendar njun rezultat ni primerljiv.

Vsi rezultati so merjeni v sekundah, zato je manjša vrednost boljša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji