Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor December 2010 | Teme: android

Desire na steroidih

Tajvanski HTC je eden najuspešnejših izdelovalcev sodobnih pametnih telefonov in sodeluje s številnimi partnerji. Kot prvi ponudnik naprav za sistem Android, ki so ga precej uspešno preoblekli s svojim programskim dodatkom Sense, redno predstavlja nove in nove modele, ki po zmogljivostih prekašajo predhodnike. Eden najzmogljivejših telefonov trenutno v njihovi ponudbi je Desire HD, ki ima številno sorodstvo v družini. Izvirni model je bil sistemu Windows Mobile namenjeni HD2, v ZDA je prispel prek ponudnika Sprint kot EVO 4, zdaj pa je z imenom Desire HD in nekoliko spremenjeno opremo na voljo tudi v Evropi (HTC je kasneje na isti osnovi predstavil še HD7, namenjen svežim mobilnim Oknom).

Ko Desire HD prvič uzremo, se zdi velikanski, saj ponuja 4,3-palčni zaslon. Podrobnejše primerjanje mer razkrije, da je le malo večji od sorodnih modelov in celo tanjši od manjšega HTC Desire. Vsekakor je še dovolj udoben za prenašanje v žepu, pa čeprav na zgornji meji sprejemljivega. K dobremu občutku pripomore tudi "unibody" kovinsko ohišje, izdelano iz enega kosa, ki ga dopolnjujejo trije plastični čepi, za boljši sprejem antene ter možnost zamenjave baterije in vstavljanje kartic SIM in SD.

Naprava navdušuje s hitrostjo. Od skoraj trenutnega zagona do zelo gladkega delovanja. To ne preseneča, saj vsebuje zadnji rod 1 GHz procesorja Snapdragon, izdelanega v energetsko zelo učinkoviti 45 nm tehnologiji, in kar 768 MB pomnilnika RAM. Desire HD to v testu Quadrant, ki meri hitrost procesorja, grafike, pomnilnika in "diska", izstreli kar do izida 2120 (HTC Desire 1289), kar je največ kar smo doslej zasledili na (nenavitih) napravah z Androidom. Tudi programska oprema je izpopolnjena, saj temelji na najbolj svežem Androidu 2.2, ki pa je obogaten s prenovljenim vmesnikom Sense, ki je za povrh zdaj še povezan s spletno storitvijo HTCSense.com, s katero lahko usklajuje podatke.

Žal ima naprava tudi pomanjkljivosti. V primerjavi z neposrednim sorodnikom iz ZDA nima izhoda HDMI in priročnega izvlečnega stojalca, še hujša pa je zmanjšana kapaciteta baterije (1250 mAh proti 1500). Kljub bolj učinkovitemu procesorju se manjša baterija kar hitro izprazni, saj velik zaslon LCD terja svoj davek. Je pa uporaba naprave pri velikem zaslonu, čeprav ima ločljivost povsem enako manjšim 3,7-palčnim sodobnikom, pravi užitek. Vse skupaj je večje in lažje berljivo in še posebej v ležečem položaju sta ogled video posnetkov in brskanje po spletu zelo udobni izkušnji.

HTC z Desire HD nadaljuje izpopolnjevanje svoje palete pametnih telefonov, kjer se za vsakogar najde nekaj. Če vam je všeč Android in vas ne moti velikost naprave, je trenutno nekaj najboljšega na trgu.

HTC Desire HD

Pametni telefon.

Sistem: Android 2.2 (FroYo) + Sense.

Procesor: 1GHz Snapdragon QSD8255

Cena: 640 EUR

Zaslon: 4,3-palčni LCD, 800 × 480 pik.

Za: Izdelava, hitrost.

Proti: Nima izhoda HDMI kot njegov ameriški brat, trajanje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji