Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2008 | Teme: netbook, prenosnik, nenehni testi

Desetpalčni Eee

Asus je s svojim računalnikom Eee PC sprožil pravo revolucijo in ustvaril nov razred računalnikov, ki se imenujejo "netbook". Majhne prenosnike z diagonalo zaslona od 7 do 10 palcev so v zadnjem času predstavili skoraj vsi izdelovalci strojne opreme, od najmanjših do največjih. Da bi Asus obdržal primat na tem novem trgu, svojo ponudbo vedno dopolnjuje z novimi modeli (ob pisanju tega prispevka je bilo na voljo 18 prenosnikov, v družini Eee pa so tudi namizni računalniki). Pri nas žal bolj počasi.

Asus EEE PC 1000

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 51,2.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 45,2.

Trajanje delovanja: 5 ur 48 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 26,6 × 19,1 × 2,8-3,5 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Atom N270, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 40 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Xandros Linux.

Cena: Okoli 400 EUR, vendar v Sloveniji ne bo naprodaj.

Za: Kakovost izdelave, tipkovnica, akumulator.

Proti: Hroščat priloženi operacijski sistem, cena.

Največji med Eeeji je model 1000, ki je na voljo v štirih različicah: te se med seboj razlikujejo po velikosti diska in omrežnih vmesnikih, osnovne značilnosti pa so enake. Model 1000 (brez dodatne oznake, so še modeli 100H, HD in HA) je najzmogljivejši predstavnik družine. Opremljen je s procesorjem Intel Atom N270 s taktom 1,6 GHz, 1 GB pomnilnika in 40 GB diska SSD, kot vsi primerljivi modeli pa je tudi največji Asus brez optične enote. Desetpalčni zaslon ima ločljivost 1024 × 600 pik. Omrežni vmesnik podpira standard 802.11n, prenosnik pa je opremljen tudi z vmesnikom bluetooth. V primerjavi z manjšimi modeli se lahko 1000ka pohvali s spodobno tipkovnico: velikost tipk obsega 92 odstotkov tiste pri običajnih tipkovnicah na prenosnikih in omogoča udobno tipkanje. Nad tipkovnico so štiri dodatne tipke, ki jih lahko nastavljamo po želji. Pohvaliti moramo tudi sledilno ploščico: ta je med največjimi v primerjavi s podobnimi računalniki, podpira pa tudi več pritiskov naenkrat (multitouch).

Kakovost izdelave je dobra. Polirana plastika prenosnika je sicer pravi magnet za prstne odtise (tega se izdelovalec zaveda, tako da je računalniku priložena tudi krpica za čiščenje), računalnik pa deluje dokaj robustno in bi verjetno preživel tudi kak trši padec ob tla (kljub temu nismo izzivali sreče s praktičnim preizkusom te trditve). Zaslon je dobro vpet v ohišje, prenosnik pa je pri odpiranju zaradi akumulatorja na zadnji strani nekoliko neuravnotežen: pri odpiranju si moramo tako pomagati z obema rokama. Opremljenost z vmesniki je enaka kot pri drugih Eeejih: trije priključki USB 2.0, omrežni vmesnik, priključki za slušalke in mikrofon, izhod VGA in čitalnik kartic SD/MMC, ki podpira tudi kartice SDHC. Nad zaslonom ima vgrajeno spletno kamero z ločljivostjo 1,3 megapike.

Operacijski sistem bo dobro znan vsem, ki so že imeli v rokah katerega izmed Asusovih malčkov: Asusova različica linuxne distribucije Xandros z dodatnim poenostavljenim vmesnikom. Nameščeni sistem je, milo rečeno, slab. Ko vzamemo prenosnik iz škatle, takoj opazimo, da ne deluje brezžični omrežni vmesnik. To sicer rešimo tako, da dodamo v jedro sistema posodobljen gonilnik, vendar gre za postopek, ki ga povprečen uporabnik ne zna. Takih napak je še kar precej, tako da večini uporabnikov priporočamo namestitev kakega drugega operacijskega sistema - spodaj podpisani prisegam na Eeejem prilagojeno različico Ubuntu Linuxa. Modeli z navadnim diskom so na voljo s sistemom Windows XP Home, tudi preizkušeni tisočici pa je priložen CD z gonilniki za Okna.

Kako se prenosnik obnese v praksi? Po zmogljivosti se meri z večino podobno opremljenih mini prenosnikov, saj so vsi zasnovani bolj ali manj enako. Izstopa pa po času trajanja brez napajalnika. Asus Eeejem namreč prilaga zmogljivejše, šestcelične akumulatorje, večina konkurentov pa je opremljena s triceličnimi akumulatorji, tako da na terenu delamo z njim skoraj 6 ur (v Linuxu kakšne pol ure manj, ker ima sistem Windows XP boljši sistem za varčevanje z energijo).

Asusov največji model ima še eno slabost: ceno. Za prenosnik je namreč treba odšteti več kot 400 evrov (model s 160 GB navadnega diska bo sicer na voljo za 380 EUR), to pa je precej. Na drugi strani se prenosnik po večini opravil brez težav meri z večino lahkih prenosnikov s cenami nekaj tisočakov in lahko cestnim bojevnikom nadomesti tudi "navaden" prenosnik. In še zadnja slabost - mali Asus v Sloveniji ne bo naprodaj (mi smo ga kupili v Veliki Britaniji, ki zaradi nizkega funta zadnje čase postaja vse bolj ugodna) , zato ga tudi nismo uvrstili v našo tabelo majhnih prenosnikov, čeprav bi tam zlahka zasedel eno izmed najvišjih mest.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji