Desetpalčni Eee

Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Peter Šepetavc | Kategorija: Prenosni računalniki | Revija: December 2008 | Teme: netbook, prenosnik, nenehni testi

Asus je s svojim računalnikom Eee PC sprožil pravo revolucijo in ustvaril nov razred računalnikov, ki se imenujejo "netbook". Majhne prenosnike z diagonalo zaslona od 7 do 10 palcev so v zadnjem času predstavili skoraj vsi izdelovalci strojne opreme, od najmanjših do največjih. Da bi Asus obdržal primat na tem novem trgu, svojo ponudbo vedno dopolnjuje z novimi modeli (ob pisanju tega prispevka je bilo na voljo 18 prenosnikov, v družini Eee pa so tudi namizni računalniki). Pri nas žal bolj počasi.

Največji med Eeeji je model 1000, ki je na voljo v štirih različicah: te se med seboj razlikujejo po velikosti diska in omrežnih vmesnikih, osnovne značilnosti pa so enake. Model 1000 (brez dodatne oznake, so še modeli 100H, HD in HA) je najzmogljivejši predstavnik družine. Opremljen je s procesorjem Intel Atom N270 s taktom 1,6 GHz, 1 GB pomnilnika in 40 GB diska SSD, kot vsi primerljivi modeli pa je tudi največji Asus brez optične enote. Desetpalčni zaslon ima ločljivost 1024 × 600 pik. Omrežni vmesnik podpira standard 802.11n, prenosnik pa je opremljen tudi z vmesnikom bluetooth. V primerjavi z manjšimi modeli se lahko 1000ka pohvali s spodobno tipkovnico: velikost tipk obsega 92 odstotkov tiste pri običajnih tipkovnicah na prenosnikih in omogoča udobno tipkanje. Nad tipkovnico so štiri dodatne tipke, ki jih lahko nastavljamo po želji. Pohvaliti moramo tudi sledilno ploščico: ta je med največjimi v primerjavi s podobnimi računalniki, podpira pa tudi več pritiskov naenkrat (multitouch).

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki