Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Canon PowerShot G5 X

Resni kompaktni fotoaparati so v zadnjih letih postali konkretna konkurenca cenejšim DSLRjem in brezzrcalnikom, Canonov G5 X pa jih še nekoliko resneje napada. Aparat je sicer že kar nekaj časa naprodaj, a smo ga šele pred kratkim dobili na preizkus. Načeloma gre za sorodnika modela G7 X, ki smo ga preizkusili že pred časom, s tem, da je ta G5 X še nekoliko resneje opremljen.

Najočitnejša razlika je v večjem ohišju, to je predvsem višje, nad zaslonom je namreč dodan tudi digitalni okular. Ti so iz žepnih aparatov praktično izginili, z njim pa pri Canonu merijo na nekoliko zahtevnejše uporabnike. Okular poskrbi za višino, kar pomeni, da bomo aparat zelo težko spravili v žep. Okular je presenetljivo dober. Res je majhen, a je natančen, zelo svetel in barvit – v rabi je namreč panel OLED. Zraven je tudi tipalo, ki samodejno izklopi glavni zaslon in vklopi tistega v okularju.

Nad okularjem je tudi klasični vmesnik hot-shoe za zunanje bliskavice. Sami smo z njim preizkusili Canonovo bliskavico in se odlično sporazumeta (čeprav je v tem primeru bliskavica že večja od aparata). Ima pa aparat vgrajeno tudi manjšo bliskavico (ta seže do sedem metrov). Zaslon je tipične velikosti, je pa zelo koristna možnost vrtenja, kot jo poznamo tudi iz drugih Canonovih aparatov. Aparat ima tako WiFi kot NFC, nima pa vhoda za mikrofon (kar je pri kompaktnih aparatih tako ali tako redkost).

Upravljanje aparata je odlično in hitro, sama postavitev in logika spominja na zmogljivejše DSLRje. Program fotografiranja izbiramo s kolescem na levi strani osrednje konzole z okularjem, poleg vseh ročnih in nekaj avtomatskih načinov je na voljo tudi program, ki si ga sami nastavimo. Na drugi strani, torej na zgornjem desnem robu, imamo kolesce za prilagajanje osvetlitve (+/- 3 EV), spredaj, pred prožilcem, pa je funkcijsko kolesce. Namembnost tega se seveda spremeni glede na uporabljeni program. Uporabljamo ga v navezi z obročem, postavljenim okoli objektiva. Tako lahko v polnem ročnem načinu nastavimo tako čas kot zaslonko, ne da bi pri tem aparat odmaknili od očesa.

Aparat uporablja enako tipalo kot že omenjeni G7 X. To po diagonali meri en palec in je osvetljeno od zadaj. Gre namreč za Sonyjevo tipalo, ki ga najdemo tudi v novejših aparatih RX100. Ponuja občutljivosti do ISO 12800 in dobro nadziran šum, aparat pa omogoča tudi zajem v obliki RAW.

Seveda je pomemben tudi objektiv. Tudi tega poznamo že iz G7X, seže pa od 24 do 100 milimetrov. Marsikdo si bo želel nekoliko več zlasti pri daljšem delu, čeprav je to že več, kot ponujajo značilni kit objektivi cenejših DSLRjev. Objektiv ima zelo dobro vrednost zaslonke, največja je F1,8 pri širokem in F2,8 pri najožjem kotu. Na voljo je tudi sivinski filter, s katerim si lahko pomagamo v svetlih razmerah, da nam nekoliko zatemni sliko in lahko uporabimo večjo zaslonko ali daljši čas (prvo za doseganje manjše globinske ostrine, drugo za zameglitev gibanja).

G5X je dobrodošel član Canonove družine G. V praksi gre za nekoliko preoblečen model G7X. Tako ponuja še solidni okular, vrtljiv zaslon in več tipk ter kolesc za hitrejše ročno upravljanje. Kot pri G7X pa je tudi tu cena razmeroma visoka, zanj hočejo v času pisanja 720 evrov.

Canon PowerShot G5 X

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–250 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–5,9; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800, programsko do 25600).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 720 EUR.

Za: Svetlobna prepustnost in razpon objektiva, kakovost fotografij in videa, podpora RAW, kompaktno ohišje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji