Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon PIXMA iP4850

Canon PIXMA iP4850 je naslednik odhajajočega modela iP4700. Primerka že na pogled težko ločimo in tudi drobovji sta si močno podobni. To ni mišljeno slabo, saj je zapuščino iP4700 vredno podedovati in pri Canonu so se odločili, da ne bodo popravljali tistega, kar ni pokvarjeno, ampak bodo le malce izboljšali že tako dobro osnovo. Tako kot predhodnik je novinec sposoben ločljivosti do 9600 × 2400 pik na palec in zasede razmeroma malo prostora. Osnovne mere 431 × 297 × 153 mm se ob polni iztegnitvi odlagalnika in večnamenskega podajalnika sicer malce povečajo, a kompaktnost ostaja.

Kombinacija predala in večnamenskega podajalnika omogoča udobnejše delo, saj to pomeni, da imamo predal rezerviran za navaden papir, večnamenski podajalnik pa za fotografski papir. S tem se izognemo nenehnem odpiranju in menjavanju. Oba sprejmeta po 150 listov. Starejši modeli so imeli na ohišju stikalo za izbiro vira papirja, ki ga tokrat ni. To ni slabo, saj je bilo prek gonilnikov to izbiro tako ali tako mogoče zaobiti in je stikalo predstavljalo le dodatno zmedo. Ob izbiri načina za tiskanje fotografij se privzeto izbere večnamenski podajalnik, za navadne dokumente pa predal. Gonilniki omogočajo tudi popravke svetlosti, kontrasta in barv, izbiro različnih načinov, stopenj kakovosti in vrst papirja.

Pričakovali smo, da bomo z novim modelom dočakali tudi kakšen dodaten vmesnik, a smo ostali pri USBju in vmesniku PictBridge, ki omogoča neposredno tiskanje z združljivih fotoaparatov.

Tiskanje je poleg na papir možno tudi na optične nosilce podatkov, obenem pa je vključeno še tiskanje na obe strani. Kakovost je predvsem ob uporabi fotografskega papirja vrhunska. Prelivi so neverjetni, barve življenjske in podrobnosti odlične. Pri uporabi navadnega paprija so rezultati prav tako dobri, a se vidi, da je uporabljenega manj barvila. To pa tudi pomeni, da papir ni razmočen.

Glede na lanski model je največji napredek doživela hitrost tiskanja besedila. Naš testni pet strani dolg dokument je bil natisnjen v 38 sekundah, to je 15 sekund hitreje od predhodnika. Drugi časi so povečini enaki, tako tudi novinec za A4 fotografijo brez robov porabi malce manj kot dve minuti, kar je še vedno odlično.

Canon je z novo generacijo svojega paradnega konja spet dokazal, da evolucija deluje. Po razumni ceni nam zopet ponujajo odličen izdelek, katerega kakovost izpisa že skoraj meji na profesionalne naprave. Če ste namenjeni kupiti brizgalni tiskalnik, je težko najti izgovor, zakaj bi namesto iP4850 izbrali kaj drugega.

Canon PIXMA iP4850

Hitrost: 8.

Kakovost: 9.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Cena: 89 EUR.

Cena ČB strani: 7,6 centa.

Cena barvne strani: 31,8 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si.

Za: Kakovost izpisa, hitrost, kombinacija predala in večnamenskega podajalnika.

Proti: Le vmesnik USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji