Objavljeno: 1.9.2005 00:55 | Avtor: Damir Odlak | Monitor Julij 2005

Canon bere tudi navpično

CanoScan LiDE 500F je nov model optičnega bralnika podjetja Canon. Oblikovno se precej razlikuje od sorodnih modelov tega podjetja, saj se odpira na stran, na spodnji strani lepo oblikovanega ohišja pa se nahaja zložljiva noga, ki omogoča postavitev bralnika v skoraj navpični položaj. Bralnik lahko uporabljamo tudi v tem položaju, vendar je branje oteženo, saj vloženi dokumenti drsijo po bralni ploskvi. Ohišje je narejeno iz kakovostne plastike, na njem pa najdemo tudi štiri gumbe za hitro branje. Naprava je majhna in tehta le dva kilograma.

Bralnik temelji na tipalu CIS, za napajanje pa zadostuje priključitev na vmesnik USB (podpira standard USB 2.0). Zanimivo je, da bralnik kljub tipalu CIS in napajanju zgolj prek USB omogoča tudi branje prosojnic. Prav v tej vlogi se je zelo izkazal. Dobljene slike so bile barvno korektne in pravilno osvetljene, z dobrim kontrastom in ostre. Žal ima pri branju prosojnic tudi pomanjkljivost. Branje negativov je preprosto, diapozitive pa je treba pred branjem vzeti iz okvirčkov, saj sicer zanje ni prostora v priloženi matrici.

Tudi pri branju neprosojnih dokumentov se je bralnik izkazal. Tudi tako dobljene slike so bile dobre, primerno osvetljene in korektnih barv.

Glede hitrosti branja se lahko CanoScan LiDE 500F kosa s konkurenčnimi bralniki. Za predhodni ogled strani A4 je potreboval 11 sekund, za branje istega dokumenta pri ločljivosti 300 pik na palec pa 22 sekund. Hiter je bil tudi pri branju prosojnic in sicer 1 minuto in 15 sekund pri ločljivosti 2400 pik na palec.

Canon CanoScan LiDE 500F

Kaj: Optični bralnik.

Vrsta tipala: CIS.

Način priklopa: USB 2.0.

Optična ločljivost: 2400 dpi.

Navpična ločljivost: 4800 dpi.

Cena: 40.000 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Kakovostno branje prosojnic.

Proti: Nepraktično branje diapozitivov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji