Objavljeno: 26.5.2006 20:52 | Avtor: Igor Bizjak | Monitor Junij 2004

CAD

AutoCAD že dolgo ni več le orodje za enega uporabnika, ki pri svojem delu potrebuje orodje za risanje in načrtovanje. Za kaj takega je preveč kompleksen in absolutno predrag. To nalogo je AutoCAD prerasel.

Boljša učinkovitost za CAD

Spomladi se ni prebudila samo narava, prebudili so se tudi v Autodesku in prenovili kar nekaj programov. Naj jih naštejemo: AutoCAD, AutoCAD LT (okleščena izdaja), Autodesk Architectural Desktop (AutoCAD za arhitekte), Autodesk Building Systems (AutoCAD za gradbene inštalacije), Autodesk Civil Design (AutoCAD za gradbenike), Autodesk DWF Composer (program za delo z datotekami DWF in DWG), Autodesk Land Desktop (AutoCAD za krajinske arhitekte), Autodesk Map 3D (Autodeskov GIS - geografski informacijski sistem), Autodesk MapGuide (GIS za spletni strežnik), Autodesk OnSite Enterprise (program za prenos risb na mobilne naprave), Autodesk Raster Design (program za delo z rastrskimi podatki), Autodesk Revit (Autodeskov odgovor na Archicad), Autodesk Survey (prenos geodetskih podatkov v AutoCAD), Autodesk VIZ (program za 3D vizualizacijo).

Novosti, ki so jih pripravili v Autodesku in vgradili v AutoCAD 2005, so naravnane predvsem na izboljšanje delovne učinkovitosti. Autodesk je s spreminjanjem učinkovitosti začel že z različico Autocada 2004. Datoteke, narejene v različici 2004, so na primer kar za 50 odstotkov manjše kot pri prejšnjih različicah, z novimi orodji, ki so vdelana v program, pa naj bi se po Autodeskovih trditvah učinkovitost povečala kar za 70 odstotkov.

Novosti so v Autodesku razdelili na dva sklopa. Novo je orodje za projektno vodenje, ki omogoča urejanje in obvladovanje risb z enega mesta in tudi lažje in hitrejše porazdeljevanje in souporabo risb po internetu. Drugi sklop so orodja za hitrejšo izdelavo risb, zbirk podatkov in predstavitev. Za povrh so v Autodesku dodali še 25 popravkov in izboljšav, ki so jih želeli in predlagali sami uporabniki.

Upravljalnik listov

Upravljalnik listov (sheet set manager) je novo Autocadovo orodje za izboljšanje učinkovitosti. Pravzaprav je to nekakšen dodatek za projektno vodenje. Pri izdelavi kompleksnega projekta (npr. načrta stanovanjskega bloka) sodeluje več strokovnjakov različnih profilov, vsak med načrtovanjem v Autocadu prispeva svojo datoteko, plast v datoteki ali blok podatkov. Upravljanje in usklajevanje take količine Autocadovih datotek je težko opravilo, še posebej, če so datoteke razpršene po več računalnikih, strežnikih ali celo po internetu. Upravljalnik to delo precej poenostavi.

Z njegovo pomočjo določimo, katere datoteke ali celo katere podloge iz datotek sestavljajo določene sezname načrtov, ki se nato združujejo v projekt. V upravljalniku jih lahko prerazporedimo po sklopih (arhitekturo, inštalacije skupaj, prereze skupaj ipd.), pri številčenju listov v projektu je mogoče samodejno preštevilčenje in prikazovanje pomanjšanih slik listov. Z njim lahko celo pregledujemo in vnašamo v risbo poimenovane poglede, ki jih imamo shranjene v datotekah dwg.

Ker upravljalnik listov v projekt združuje vse dokumente iz različnih virov, je tiskanje projekta zelo poenostavljeno. Lahko izberemo tiskanje vsega projekta in ga izrišemo z risalnikom, tiskanje enega sklopa ali samo posameznega lista. Izrisovanje se po novem izvaja v ozadju in omogoča takojšnje nadaljevanje dela. Ob izrisu z risalnikom se zapiše datoteka morebitnih napak, kar je ključnega pomena za odpravo le-teh.

Osrednja novost različice 2005 je upravljalnik listov.

Med drugim lahko poleg izrisa na risalnik izberemo tudi izdelavo datotek DWF, ki jih objavimo v internetu za nadaljnje pregledovanje in vnašanje komentarjev, ki so v pomoč načrtovalcu pri vnašanju popravkov v dejanske risbe.

Arhiviranje, ki ga omogoča izbira arhiviranja iz upravljalnika, arhivira vse datoteke, ki so vsebovane v projektu, pa tudi vse zunanje sklice in nastavitvene datoteke za izrisovanje.

Rišite hitreje

Pri risanju načrtov je navadno treba napisati tudi precejšne količine besedila, tudi v obliki tabel. V ta namen so v Autodesku dodali orodje za izdelavo tabel s pogovornim oknom. V oknu je mogoče izdelati tabele tudi po že vnaprej določeni predlogi. Besedilo vpisujemo naknadno z izbiro celice in spreminjanjem njenih lastnosti, od katerih velja ena za vsebino celice, to je besedilo. S spreminjanjem lastnosti lahko dokaj hitro spremenimo tudi samo obliko tabele.

Vnašanje polj, ki so velikokrat pripeta blokom, je precej duhomorno delo, povezano tudi z obširnejšim poznavanjem Autocada. Z novim ukazom Insert Field je to opravilo prav otročje lahko, ker so pri Autodesku že vnaprej pripravili precej sistemskih podatkov o risbi za takojšnjo rabo. V risbo lahko dodamo vse, od imena datoteke, ure zadnjega shranjevanja, ure spremembe, velikosti lista, časa zadnjega izrisovanja itd.

Pogovorno okno za izdelavo tabel

Prilagoditev in izdelava lastnih menujev in orodnih vrstic je bila vedno naloga, ki je zahtevala nekaj malega programiranja v autolispu in pozneje v dieselu. Vse to so v Autodesku poenostavili in že v različici 2004 naredili prilagajanje prijaznejše za uporabnika, v 2005 pa je to še laže, saj gumbom v orodnih vrsticah lahko priredite karkoli, od ukazov, makrov ter klicev lisp in rutin ARX. Še več, AutoCAD zdaj podpira neomejeno število orodnih vrstic, ki jih lahko tudi razvrščate po smiselnih skupinah.

Autodeskovi programerji so se lotili tudi plasti in dela z njimi. Ker delo z Autocadom omogoča neomejeno število plasti, so številni uporabniki to s pridom izkoriščali in število plasti je največkrat naraslo čez vsako obvladljivo mejo. V različici 2005 lahko po novem določite skupine plasti, ki omogočajo uporabniku, da hkrati spremeni lastnosti vseh plasti v skupini. Pogovorno okno za delo s plastmi tako zasede manj prostora in ga je preprosteje in pregledneje uporabljati.

Končno smo dočakali tudi rešitev vrstnega reda izrisa predmetov. Pri Avtocadu so se predmeti izrisovali v takem vrstnem redu, kot so bili narisani. Velikokrat je bilo zelo težko, če ne skoraj nemogoče prepričati program, da je spodnji predmet prestavil nad zgornjega in ga tako izrisal zadnjega. Funkcija, ki jo že dolgo poznajo Illustrator, CorelDraw in podobni grafični programi, se je zdaj znašla tudi v Autocadu. Pohvalno.

Dolgo pričakovana možnost razvrščanja predmetov

Od petindvajsetih popravkov, ki so dodani novi izdaji, omenimo enega, ki se je zdel najboljši. Po novem je mogoče slikam v projektu določiti tudi relativno povezavo in ne samo absolutne. S tem je resnično prihranjeno veliko časa, ki so ga uporabniki porabili za popravljanje poti do slik, ko so prestavili risbo iz enega imenika v drugega ali iz enega računalnika v drugega.

Za konec

Autocad vse bolj sodi v inženirska podjetja, v katerih izdelajo veliko načrtov in potrebujejo orodja, ki omogočajo timsko delo, tj. hitre izmenjave datotek, delo v omrežju, delo prek interneta, pametna orodja, ki znajo iz risbe narediti popise materiala, površin in drugih podatkov. In, ne nazadnje orodja, ki poskrbijo tudi za smiselno arhiviranje risb. K vsemu temu v Autodesku stremijo z novim Autocadom in lahko rečemo, da so na dobri poti.

Žal pa moramo tu omeniti še drugo stran medalje. Ljudi, ki bi se lahko naučili uporabljati tako kompleksen program v kratkem času, je vedno manj, to pa pomeni, da bodo morala podjetja vlagati v izobraževanje še več denarja, uporabniki, ki bodo vešči obvladovanja Autocada, pa bodo postali zelo iskani. Tu pa se seveda samo od sebe zastavlja vprašanje o cenejših in manj zahtevnih programih, kot je Autocad, za vse tiste, ki si ga ne morejo privoščiti in bi radi program obvladali v sorazmerno kratkem času.

Autodesk AutoCAD 2005

Kaj: Program za računalniško podprto načrtovanje.

Izdeluje: Autodesk, www.autodesk.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 485 43 11.

Cena:. 1.023.120 tolarjev.

Operacijski sistemi:.Windows 2000, XP.

Za: Nekaj zares dobrih popravkov, ki smo jih že dolgo čakali, ter lažje delo na velikih projektih z veliko uporabniki.

Proti: Premalo novosti, predrag program.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji