Objavljeno: 28.3.2005 22:48 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor April 2005

Brezžično z boljšim dometom

Nastajajoči standard za brezžično omrežno povezovanje IEEE 802.11n, ki obljublja občutno izboljšan domet ter hitrost prenosa podatkov, dokončne ratifikacije najbrž letos še ne bo doživel. Vseeno so se nekateri izdelovalci odločili pohiteti in so predstavili rešitve, ki temeljijo na delovnih osnutkih novega standarda.

Od tod pravzaprav izhaja kratica "Pre-N" v nazivu novih brezžičnih izdelkov izdelovalca Belkin. Paleta omenjenih izdelkov je zasnovana na naboru čipov, imenovanih True MIMO podjetja Airgo. Poleg Belkina sta svoje izdelke, zasnovane na omenjenem čipovju, pred kratkim predstavila tudi veliki komunikacijski podjetji Linksys in Netgear, kar kaže na to, da ponujena rešitev očitno ne bo le muha enodnevnica.

Preizkusili smo tri izdelke, zgrajene na prej omenjenem naboru čipov: brezžični usmerjevalnik, kartico PC Card za prenosnik ter komplet, ki ga sestavlja kartica PC Card in dodaten pretvornik PCI, s čimer dobimo vmesnik za uporabo v namiznih računalnikih. Izmed vseh na pogled najbolj izstopa usmerjevalnik, saj je dokaj velik in težak, poleg tega pa se namesto običajne ene na njem bohotijo kar tri (neizmenljive) antene! Po zmogljivosti upravljanja ne izstopa preveč iz množice podobnih izdelkov, saj razen vsakdanjih zmožnosti ne ponuja nekaterih novejših storitev, kot so npr. QoS ali WDS. Vmesnik PC Card je povsem tipičen izdelek, pri katerem moramo pograjati priloženi program, ki je le povprečno zmogljiv, za povrh pa pogosto nenatančno prikazuje jakost signala dostopnih točk.

Bistveni novosti, ki ju prinašajo novi Pre-N izdelki, sta dve. Prva je povečana hitrost prenosa podatkov, saj je ta na fizični ravni podvojena glede na standard 802.11g in dosega 108 Mb/s. Pozorni bralci se bodo spomnili, da smo v lanski julijski številki Monitorja že preizkušali izdelke, ki so obljubljali enako visoko nazivno hitrost, vendar z nestandardno metodo združevanja radijskih kanalov, ki se v praksi zaradi motenj in nezdružljivosti ni preveč dobro obnesla. Pri novih izdelkih so se zato inženirji raje osredotočili na pohitritev prenosnega kanala obstoječe pasovne širine. Sodeč po rezultatih meritev, ki smo jih opravili s Belkinovim usmerjevalnikom in brezžičnim PC Card vmesnikom za prenosnik, so to nalogo opravili nadvse uspešno. Izmerjena hitrost prenosa podatkov pri dobrem signalu je namreč skorajda enkrat višja kot v običajnih 802.11g omrežjih in sega vse tja do 40 Mb/s oz. 5 MB/s. Pri tem je izdelovalcu uspelo ohraniti popolno združljivost s starejšimi generacijami izdelkov po standardu 802.11b ter .11g, le da so hitrosti pri uporabi takih kartic ustrezno nižje. Nekoliko smo bili razočarani le nad tem, da se ob morebitnem priklopu starejših kartic (takih brez podpore Pre-N) občutno zniža hitrost prenosa hitrim odjemalcem Pre-N.

Druga zanimivost pa je navedba, da naj bi izdelki omogočali vse tja do osemkrat večjo pokritost s signalom. To naj bi zagotovili z novo tehnologijo MIMO (Multiple Input, Multiple Output), ki združuje nekaj tehnik izboljševanja sprejema in oddaje signala. Usmerjevalnik ima tako vgrajene kar tri med seboj neodvisne sprejemno-oddajne enote (od tod tudi tri antene na ohišju naprave), nato pa s pomočjo zapletenega procesiranja radijskih signalov izlušči iz signala kar največ. Poleg tega je opazno izboljšana tudi občutljivost sprejemnikov, kar prinese še stabilnejše delovanje v robnih okoliščinah sprejema signala. Navedimo še podatek, da oddajna moč omenjenih izdelkov ni prav nič večja kot pri običajnih 802.11b/g rešitvah.

Za preizkus dometa smo prenosni računalnik z že vgrajeno Intelovo brezžično kartico (nabor Centrino, različica 802.11g) dodatno opremili z Belkinovim kartičnim vmesnikom s podporo Pre-N. Nato smo se na različnih medsebojno oddaljenih lokacijah znotraj večje hiše povezovali na usmerjevalnik Pre-N in izmenično merili hitrost prenosa prek obeh vmesnikov. Izkazalo se je, da izdelovalčeve navedbe vendarle niso povsem iz trte izvite, saj smo med preizkušanjem naleteli celo na to, da smo bili prek Intelovega vmesnika komajda še lahko povezani na dostopno točko, medtem ko smo na istem mestu prek Belkinove kartice podatke prenašali s hitrostjo več kot 10 Mb/s! Vsekakor pa smo prav na vseh točkah, kjer smo opravljali meritve, izmerili vsaj nekaj večjo jakost signala in tudi višjo hitrost prenosa z uporabo Belkinove kartice Pre-N v primerjavi z Intelovim brezžičnim vmesnikom.

Belkinovi izdelki Pre-N so vsekakor dobrodošla osvežitev na trgu, na katerem v zadnjem času ni bilo toliko udarnih novosti kakor nekdaj. Kombinacija dobrega dometa signala in visokih ter stabilnih hitrosti prenosa po razumni ceni bo prepričala predvsem tiste, ki bi radi iz brezžičnega prenosa informacij že zdaj iztisnili kar največ.

Belkin Wireless Pre-N Router

Kaj: Brezžični usmerjevalnik s podporo True MIMO.

Izdeluje: Belkin.

Spletni naslov: www.belkin.com.

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Telefon: (01) 520 28 00.

Cena: 46.500 tolarjev.

Za: Hitrost, domet signala, enostavna raba, združljivost s starejšimi izdelki.

Proti: Nekoliko višja cena, neizmenljive antene.

Belkin Wireless Pre-N Notebook Adapter

Kaj: Brezžična PC Card kartica s podporo True MIMO.

Izdeluje: Belkin.

Spletni naslov: www.belkin.com.

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Telefon: (01) 520 28 00.

Cena: 28.500 tolarjev.

Za: Hitrost, velik domet.

Proti: Visoka cena, neroden upravljalni program.

Belkin Wireless Pre-N PCI Adapter

Kaj: Brezžična PCI kartica s podporo True MIMO.

Izdeluje: Belkin.

Spletni naslov: www.belkin.com.

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna-i.si.

Telefon: (01) 520 28 00.

Cena: 32.250 tolarjev.

Za: Hitrost, velik domet.

Proti: Visoka cena, neroden upravljalni program.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji