Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2004

Brezžična projekcija

Z modelom Panasonic PT-LB10NTE tudi Panasonic predstavlja ultra lahki projektor, ki mu lahko sliko posredujemo tudi brezžično (to je sicer vedno bolj priljubljeno pri vseh izdelovalcih). Projektorju je dodana PC kartica WLAN, ki jo z imbusnim ključem "namontiramo" v režo na gornjem stranskem delu ohišja. Ta deluje po standardu 802.11b, domet povezave naj bi bil do 50 metrov. Za nadzorovanje brezžičnega prenosa rabi preprost program Wireless Manager ME. Z njim lahko preklapljamo sliko med različnimi viri, tako brezžičnimi, recimo če imamo v prostoru več računalnikov z brezžično povezavo, kot tudi tistimi, ki so na projektor povezani prek kablov. Mimogrede, še najpreprostejše je povezovanje, če uporabljamo prenosne računalnike s procesorji Centrino, saj tedaj ni potrebno dodatno nastavljanje, drugače pa zna biti nastavljanje ustreznih naslovov težavnejše (nam je samodejno nastavljanje sicer delovalo tudi na drugih brezžičnih rešitvah, na nekaterih pa tudi ne).

Miniaturni programček poskrbi za hkratno brezžično projiciranje do štirih slik hkrati.

Na zaslonu lahko prikazujemo slike tudi iz več virov hkrati, in sicer tako, da so ti razporejeni v štiri enako velike dele, ali pa večji del slike zasede glavno okno, pod njim pa so nanizani manjši prikazi. Prek naslova IP pa lahko projektor (vsaj deloma) nastavljamo tudi kar iz svojega brskalnika. Tako lahko določimo način delovanja žarnice, izberemo vhod, spreminjamo glasnost zvoka, izberemo način slike (oziroma, bolje rečeno, barvni model) in podobno. Seveda je hitrost standarda 802.11b (0,6 MB/s) premajhna, da bi bilo mogoče prenašati tudi vse vrste gibljivih slik. Vsaka slika XGA namreč pri 24-bitni kakovosti zaseda nestisnjeno kar 2,3 MB (1024 × 768 × 3 bajtov) - prevelik zalogaj torej tudi za hitrejše brezžične standarde. Kljub temu pa lahko projektor v načinu Handy Live deloma prikazuje tudi animirane sekvence, in sicer tiste, ki uporabljajo učinke iz Power Pointa, in pa spletne strani z animiranimi vsebinami.

Sami tehnični podatki projektorja so solidni. Svetlobni tok je uradno 2000 ANSI lumnov, kar zadostuje tudi za dokaj osvetljene prostore, seveda če ne projiciramo prevelike slike. Projektor je prilagojen manjšim prostorom, saj ima širok kot projiciranja, tako da že z dobrih treh metrov lahko dosežemo diagonalo dveh metrov in pol. Ostrenje in zumiranje sta izvedena ročno (kot pri večini takih modelov), za enostavnejše postavljanje si lahko pomagamo z 1,2-kratno povečavo in digitalno korekcijo trapeza (po navpični osi, ki pa kvarno vpliva na kakovost slike). Kontrastno razmerje 500 : 1 pri t. i. polnem vklopu/izklopu (full on/off in ne veliko bolj merodajni meritveni standard ANSI) je dokaj povprečno. O tem, da projektor kljub uporabljeni tehnologiji projiciranja s tremi polisilikonskimi zasloni LCD povsem zadostuje tudi za zahtevnejšo "prenosnost", priča podatek, da ima le 2,2 kilograma. Priključkov ni pretirano veliko, na hrbtni strani ohišja sta vhod in izhod VGA, priključek za video in S-Video ter stereo činč priključek za zvok. Prav tu je nameščen tudi upravljalni del za menuje, ki ga sestavlja majhna krmilna palica in tipka za menu. Dokaj nerodna rešitev, tudi zaradi globoke postavitve krmilne palice. Slab občutek pušča tudi daljinski upravljalnik, ki je zelo majhen in ima neobčutljive folijske tipke. Na vrhu ohišja so sicer še tipke za vklop, izbiro vira in samodejno nastavitev slike. Menuji so dobro organizirani, na njih pa najdemo številne nastavitve, med drugim lahko določimo tudi način delovanja žarnice in celo hitrost vrtenja ventilatorja, izbrati je mogoče barvne modele ter popravljati kakovost slike. Ta je sicer solidna, a ne brez napak. Predvsem barve so po zaslugi tehnologije LCD boljše kot pri projektorjih DLP, je pa slaba stabilnost slike, na kontrastnih robovih pa so vidne barvne sence.

Panasonic PT-LB10NTE

Kaj: Digitalni projektor.

Vrsta projekcije: LCD (trije polisilikonski zasloni z diagonalo 0,7 palca).

Optična ločljivost: XGA (1024 × 768 pik).

Svetlobni tok, kontrastno razmerje: 2000 lumnov, 500 : 1 (full on/off).

Vrsta žarnice, pričakovana življenjska doba: 155 W UHM.

Velikost, masa: 6,5 × 29,8 × 21 cm, 2,2 kg.

Cena: 648.000 tolarjev.

Prodaja: TSE, www.tse.si, (01) 242 54 22.

Za: Ima kartico WLAN 802.11b, majhne mere in masa, velik svetlobni tok, možnost hkratnega projiciranja iz več virov, hitri vklop in izklop.

Proti: Manj stabilna slika z barvnimi sencami na kontrastnih prehodih, neroden upravljalni del in daljinski upravljalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji