Objavljeno: 18.11.2005 17:46 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004

Barvni pregledovalnik

Digitalna fotografija je trenutno uspešnica med kupci, še bolj pa med izdelovalci opreme. Na trgu je vse več fotoaparatov, vse več fototiskalnikov, pa tudi vse več strojne opreme, ki poskuša biti nekaj vmes in naj bi uporabnikom olajšala delo z digitalnimi fotografijami. Pred časom smo že pisali o napravi Image Tank, na katero lahko "praznimo" pomnilniške kartice, tokrat pa smo preizkusili izdelek, ki je podoben, a na nekoliko višji ravni.

Epson PhotoPC P-1000 je velik kot nekoliko debelejši ročni računalnik PocketPC. Vanj je vgrajen 10 GB disk in velik barvni zaslon (ločljivosti 640 × 480 pik). Osnovno poslanstvo te naprave je, da vanjo pretočimo vsebine pomnilniških kartic, ko v bližini nimamo računalnika. Denimo, na dopustu. Vanjo vtaknemo kartico Compact Flash (druge kartice le, če kupimo ustrezen prilagojevalnik) in pretočimo vso njeno vsebino, vgrajeni operacijski sistem pa vsebino kartice shrani v lastni podimenik. Ko smo spet v bližini računalnika, P-1000 priklopimo na vmesnik USB (lahko tudi 2.0) in fotografije pretočimo vanj. Seveda lahko na P-1000 prepišemo tudi posamezne fotografije in jih celo urejamo v albume. Smisel takega početja je v tem, da lahko na zelo dobrem barvnem zaslonu fotografije tudi pregledujemo, in sicer v obliki majhnih ikon ali pa čez ves zaslon. Na žalost se izkaže, da je v napravico vgrajen zelo šibak procesor, saj potrebuje za prikaz 12 slikovnih ikon (trimilijonskih fotografij) kar 18 sekund, in to neodvisno od tega, ali so fotografije na kartici ali na vgrajenem disku (težava torej ni v počasnem dostopu do kartice). Tega ogleda ne moremo prekiniti in to je včasih kar moteče. Tudi prikaz slike čez ves zaslon (omogočen je zaporedni prikaz več slik) je počasen, saj za sliko ločljivosti tri milijone pik (2048 × 1536 pik) potrebuje kar 5 sekund.

Fotografije lahko iz P-1000 tudi natisnemo, a so žal podprti le Epsonovi tiskalniki, pa še to le novejši. Mi smo tiskanje preizkusili z najnovejšim Epson Stylus Photo R300 in reči moramo, da deluje brez težav, kakovost pa je enaka, kot če izdelek natisnemo iz računalnika. Škoda, da (še?) ni podprt standard Pictbridge, saj bi tako lahko tiskali tudi na (nove) tiskalnike drugih izdelovalcev.

PhotoPC P-1000 je zanimiva naprava, a kar nekoliko pretežka (in predebela). Svoje osnovno poslanstvo (začasno shranjevanje vsebine pomnilniških kartic) dobro izpolnjuje, pregledovanje fotografij pa je bolj nerodno. Slednje si lahko precej bolje uredimo s kakim PocketPC, res pa je, da tam ni vgrajenega diska, ki bi nam hranil množico fotografij.

Epson PhotoPC P-1000

Kaj: Pregledovalnik digitalnih fotografij.

Izdeluje: Epson, www.epson.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 199.200 tolarjev.

Za: Zelo dober zaslon, enostavno in učinkovito hranjenje vsebine pomnilniških kartic.

Proti: Prepočasno prikazovanje slik in ogledovanje posnetkov. Tiskanje ne podpira tiskalnikov PictBridge. Zelo visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji