Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus Bamboo U6V Series

Asus je za Acerjem drugi najbolj znani tajvanski izdelovalec prenosnikov, vendar je njegova blagovna znamka prenosnikov manj cenjena in morda tudi po krivici spregledana med konkurenco. Ta je na trgu prenosnikov pač neusmiljena.

Asus Bamboo U6V Series

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 102.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 117.

Trajanje delovanja: 1 ura 39 minut (6 ur 2 minuti z večjim akumulatorjem).

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 30 × 22 × 2,8 cm, 1,57 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 3 GB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1699 EUR.

Prodaja: Pri nas ni naprodaj.

Za: Mere, teža, trajanje delovanja s 6-celičnim akumulatorjem.

Proti: Tipki sledilne ploščice.

Za preboj iz sivine povprečnosti so v Asusu poskrbeli z družino prenosnikov Bamboo. Kot izda ime, je njihovo ohišje (pokrov zaslona) narejeno iz bambusa. Da bi se prepričali, ali je tak notes enako dober kot "normalni" primerki s kovinskim ali plastičnim ohišjem, smo preizkusili primerek iz serije Bamboo U6V.

Samoumevno se pri tem prenosniku naše oči najprej ustavijo na ohišju. Ko U6V primemo v roke, nam občutek pravi, da je "bambusnik" lažji od običajnega prenosnika enakih mer. Ko odpremo pokrov, opazimo, da je iz bambusa tudi notranja stran ohišja (pod tipkovnico), tudi sledilna ploščica. Prenosnik se tudi pri visoki procesorski obremenitvi ne pregreva. Ohišje je na prvi pogled robustno, šele v daljšem obdobju uporabe pa bo mogoče ugotoviti, kako bo bambus kljuboval vsakdanjim udarcem in temperaturnim nihanjem.

Razen bambusnega ohišja se Asusov posebnež ne razlikuje bistveno od drugih prenosnikov. Notranjost ni nič manj zmogljiva od konkurence. Dvojedrni procesor Core 2 Duo tiktaka s taktom 2,4 GHz, pri delu mu pomaga razkošnih 3 GB pomnilnika. Taka zasnova je zaslužna za solidne rezultate hitrostnih preizkusov. Grafični podsistem temelji na kartici nVIDIA GeForce 9300M GS, podprti z 256 MB grafičnega pomnilnika, ki na 12-palčnem zaslonu prikazuje sliko ločljivosti 1280 × 800 pik. Vgrajen je spodobno zmogljiv disk (250 GB) in optična enota DVD-RW.

Za 12-palčni prenosnik je U6V solidno opremljen z vmesniki in priključki. Poleg treh vmesnikov USB 2.0 in enega eSata imamo na voljo še izhoda VGA in, malce presenetljivo, HDMI. Seveda ne manjkajo ožičena in brezžična omrežna kartica in bluetooth. Prav bosta prišla bralnik pomnilniških kartic SD in bralnik prstnih odtisov, nad zaslonom pa je skrita še spletna kamera. Za razširitev je pripravljena reža za kartice Express Card.

Vgrajeni 3-celični akumulator se ni preveč izkazal, saj mu je pošla energija po uri in 40 minutah. Vendar smo v škatli našli še zmogljivejši 6-celični primerek, ki mu je samemu uspelu obdržati prenosnik pri življenju kar šest ur.

Izdali smo že, da je sledilna ploščica iz bambusa. Prst se pri drsenju po njej malce zatika, še bolj moteči pa sta trdi tipki. Zato pa tipkovnica popolnoma brezhibno opravi svoje delo.

Na disk prenosnika Bamboo U6V je poleg okolja Vista Home Premium nameščenih še nekaj programov, ki olajšajo delo z notesom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji