Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2022

Angleške besede

Ugankarske igre so priljubljena zabava za preganjanje dolgčasa. Čeprav večina od nas ob njihovi omembi pomisli na zlaganje barvnih draguljev po tri v vrsto, so tovrstni naslovi zelo raznoliki. Najbolj možgane razgibajo tisti s črkami. Če nam znanje angleščine ne predstavlja težav, preizkusimo naslednje predstavnike zvrsti.

SpellTower+ je nadgrajena igra uspešnice iz leta 2011, v kateri moramo iz tabele pomešanih črk poiskati čim več tem bolj zapletenih in dolgih besed. Igralna mehanika je preprosta, s prstom rišemo kačo v levo, desno, gor, dol ter diagonalno, nakar ob uspešno sestavljeni besedi črke kače iz tabele izginejo. Ko gravitacija naredi svoje (beri: preostale črke popadajo proti dnu na način Tetrisa), lahko nadaljujemo. Če beseda ni priznana, a smo vseeno prepričani o njej, lahko igro izzovemo, da jo dodatno preveri. Igra je v okviru Applove naročnine Arcade zastonj.

Podobno besedno zmešnjavo pod okriljem servisa Arcade ponudi tudi igra Word Laces. Tokrat črke zvežemo z vezalkami tako, da sestavijo besedo stvari, ki je prikazana na dani fotografiji. Ob uspešnem zavezovanju črk smo nagrajeni s točkami ter z marsikatero zanimivostjo, ki se tiče pravkar ugotovljene besede oziroma stvari, ki jo ta predstavlja.

Igranje z besedami na višjo raven ponese igra Dear Reader, ki nas postavi v čevlje lektorja. Nekdo je »uničil« literarne klasike, naša naloga pa je, da jih znova uredimo, kot se šika. Začnemo z Jane Austen, Dickinsonovo poezijo in Alico v čudežni deželi. Igranje oziroma delo je preprosto, z dotikom izbrane vrstice zamenjujemo med sabo, dokler ni odstavek urejen ter je na vrsti naslednja stran knjige. Začuda je lektorjevo delo lahko zelo zabavno!

Bolj igri podobno je sestavljanje besed v naslovu Spellspire, ki je pravi pravcati RPG, v katerem se na poti do vrha stolpa borimo z različnimi pošastmi. Občasno se spopademo s šefi, za katere moramo ustrezno nadgraditi orožje in opremo ter predhodno pridobiti čarovnijo, kakršna je samodejna postavitev najdaljše mogoče besede.

Iger, v katerih sestavljamo besede, je ogromno, zato nismo omenjali očitnih naslovov, kakršna sta Scrabble in trenutno najbolj priljubljena igra na planetu črk Wordle. Namesto njih smo se osredotočili na po krivici spregledane igre, ki so nekaj posebnega. Najbolj posebna med njimi je plod striparja z imenom Matthew Inman, ki je zaslužen za spletišče The Oatmeal. V Kitty Letter ne manjka humorja, mačk, ki eksplodirajo, in seveda črk, iz katerih je treba sestaviti čim več besed, da v spopadu z zlobnim sosedom postanemo zmagovalec.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji