Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2012

Analogno-digitalno

CD plošče se že počasi poslavljajo, njihovi vinilni predhodniki pa še vedno vztrajajo v marsikaterem domu - včasih le zato, ker se nam jih zdi škoda vreči stran, v digitalni medij pa jih je težko pretočiti. Pa je res tako?

Presnemavanje plošč ni tako velik problem. Potrebujete le gramofon, predojačevalnik in zvočno kartico. Pa še ustrezen program. In skupno ozemljitev računalnika in gramofona, sicer bo posnetek zoprno brnel. Ali pa poiščete izdelovalca, ki je vse skupaj že zapakiral v eno napravo, in dobite tokrat preizkušeni Profile Flash LP.

Ko sem v prejšnjem odstavku zapisal "vse skupaj zapakiral", sem prav res mislil na vse - skupaj z računalnikom. Profile Flash je namreč gramofon, ki so mu dodali še predojačevalnik in enostaven računalnik, s katerim lahko glasbo s plošče snemate neposredno na pomnilnik USB ali SD. Seveda pa ga lahko tudi priključite na ojačevalnik in poslušate stare dobre analogne plošče, tako kot se je to počelo včasih - z dobrim zvokom, prasketanjem in pokanjem.

Posnetki so mediju primerni - če je plošča v dobrem stanju in sveže očiščena, so odlični. Shranjeni so v zapisu MP3 z bitno širino 192 kb/s, kar je popolnoma dovolj za shranjevanje v digitalni obliki. (Razen, seveda, če poslušate analogne avdiofile, a ti za začetek ne bodo uporabljali tako osnovnega gramofona, predvsem pa ne bodo šli presnemavati glasbe na digitalni medij.) Moteče je le, da je celotna plošča (oziroma ena njena stran) shranjena v eno datoteko, ki jo morate nato ročno razrezati v več posnetkov. Alternativa - sedenje ob gramofonu in pritiskanje tipke "Split track" po vsakem komadu - je praktično neuporabna. Škoda, da niso vgradili še samodejnega razreza ob zaznani tišini.

Omenimo še, da lahko gramofon snema poljuben zvok, ki ga pripeljete na analogni zvočni vhod, in da deluje kot predvajalnik glasbe z nosilcev SD/USB, pa smo zaključili opis. A za take namene ga najverjetneje ne boste kupili, zanimal bo predvsem v uvodu omenjene lastnike manjših in večjih glasbenih zbirk.

ION Profile Flash LP

USB gramofon z zmožnostjo snemanja na SD/USB.

Izdeluje: www.conrad.si.

Cena: 157 EUR.

Za: Enostavnost rabe, deluje brez računalnika.

Proti: Cena, ne zaznava tišine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji