Objavljeno: 27.3.2007 02:03 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Marec 2007

Acronis True Image 10 Home

True Image, program za varovanje sistema, ki celoten disk ali razdelek stisne v sliko, v kateri so vsi podatki, je že dolgo znan. Deseta domača različica razširja to možnost na varovanje posameznih datotek in programov, s čimer postaja True Image vedno bolj popoln izdelek za vse vrste varnostnih kopij.

Varnostne kopije podatkov so pravzaprav obveza, ne samo pravica, če smo nekoliko (pre)strogi. Programov v ta namen je zelo veliko, od brezplačnih do komercialnih. Mnogo manj pa je programov za izdelavo slik diska, ki hranijo vse podatke, programe, register, nastavitve in gonilnike. Take slike ni težko prenesti na nov disk ali priklicati nazaj starejše revizije sistema.

Vmesnik True Image 10 Home je pregleden in intuitiven.

True Image 10 Home je kakor nalašč za to delo. Prijeten vmesnik z dovolj čarovniki, ki vodijo začetnike. Nova različica zna poleg slik sistema izdelovati tudi arhive izbranih datotek. Oba načina poznata progresivno shranjevanje, torej le tistih delov sistema ali datotek, ki so se spremenili. Pri varovanju datotek poljubno nastavimo tipe, ki jih želimo shraniti (denimo slike ali dokumente), izberemo pa tudi mape, ki jih želimo vključiti. Priročna možnost je shranjevanje programskih nastavitev in elektronske pošte. Seveda to deluje le za programe, ki jih True Image prepozna in ve, kje so shranjene nastavitve. Pohvalno je, da je znanih programov več kot 150, graja pa leti na to, da ni nekaterih bolj znanih programov, kot so Internet Explorer 7, Firefox 2, Thunderbird, TheBat itd. True Image samodejno označi tiste, ki so nameščeni v našem sistemu, čeprav bi bilo bolje, da ne bi prikazoval drugih. Tu in tam ga pri zaznavi zmoti že novejša različica znanega programa. Vsekakor pohvalno in priročno, saj se shranijo tudi ustrezne nastavitve iz registra. Upamo le, da se bo zbirka programov v naslednjih revizijah nadgrajevala.

Po novem dela True Image 10 tudi z Visto in to je bilo seveda pričakovati. Bolj razveseli to, da so avtorji tudi v domačo različico poleg shranjevanja na diske (USB, Firewire, ZIP, JAZ), plošče (CD in DVD) in omrežno soseščino vključili podporo strežnikom FTP. Uporabimo lahko tudi skriti razdelek na matičnem disku, ki ga Acronis imenuje Security Zone. Virusi in črvi mu ne morejo do živega, izgubimo pa vse podatke, če se disk mehansko okvari. Za to, da bi bil ta predel res varen pred vsiljivci, nam "desetka" omogoča uporabo gesla.

True Image ima vgrajen tudi vmesnik za kloniranje diskov.

Nastaviti je mogoče urnik dogodkov, ki sam opravi svoje delo in pošlje obvestilo po e-pošti. Slike razdelkov naredimo kar med delom, tudi sistemski razdelek ne povzroča težav. Shranita se tudi MBR in zagonski blok. Tudi restavriramo lahko med delom, a to seveda ne velja za zagonski okenski razdelek. Popolno restavriranje pa ni edina možnost, ki jo imamo. Če želimo le do nekaterih datotek, lahko sliko kliknemo in odpremo v raziskovalcu kot datoteko ZIP, lahko pa jo namestimo (mount) kot navidezni disk. Slednja možnost je podprta že od prej in je priporočljiva, ker lahko v sliko na ta način celo zapisujemo podatke.

Sliko sistema restavriramo tudi brez Oken. Uporabimo zagonsko ploščo CD, ki zažene poseben program z zelo podobnim vmesnikom, kot je okenski. Plošča ima vgrajene gonilnike za diskovne vmesnike, vendar je zelo pomembno preveriti združljivost z našim sistemom. Medtem ko smo imeli s prejšnjimi različicami zaradi bogate razvejenosti diskovja v testnem računalniku težave s prepoznavo, je deseta različica brezhibno prepoznala vse nameščene naprave za zapisovanje, skupaj z diskom USB.

True Image poleg varovanja podatkov omogoča tudi preslikavo razdelkov in diskov na večje ali manjše.

Deseta različica True Image je odličen program za domačo rabo, ki ima dodanih precej koristnih možnosti in se ga ne bi branilo niti manjše podjetje.

Acronis True Image 10 Home

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij sistema in datotek z izdelavo slik.

Izdeluje: Acronis, www.acronis.com.

Operacijski sistemi: Windows 2000-Vista.

Cena: 50 evrov.

Za: Primeren tako za različne načine varovanja, zanesljivost, možnost restavriranja brez Oken.

Proti: Ne prepozna nekaterih priljubljenih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji