Objavljeno: 28.6.2005 14:08 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Acer TravelMate C302Xmi

Acer je med vodilnimi izdelovalci prenosnih računalnikov, še v večji meri pa to velja za tablične računalnike oziroma križance med prenosniki in tablicami. Spominjamo se še Billa Gatesa, kako je z Acerjevim tabličnim računalnikom v roki poskušal prepričati svet, da je prihodnost mobilnega računalništva prav v teh napravah. Prodaja tabličnih računalnikov se ni odvijala po željah Microsoftovega šefa, ti so namreč ostali nišni izdelek. Acer (skupaj s še nekaterimi izdelovalci) pa se ne vda.

TravelMate C302XMi je križanec med pravo tablico in prenosnim računalnikom. Z zasukom zaslona za 180 stopinj spremenimo prenosnik v ne prav vitko tablico. Debelina (3,5 cm) je ena večjih pomanjkljivosti in zbode v oči poslovneža, ki bi rad tablico med delom držal v eni roki.

Prostora na disku (60 GB) zlepa ne bo zmanjkalo. Za dodatno shranjevanje podatkov je tu še izmenljivi zapisovalnik DVD, ki podpira oba standarda (DVD+/-RW), obvlada pa tudi zapisovanje dvoslojnih nosilcev DVD+R.

Računalnik je zasnovan okoli Intelovega nabora 855 GME in procesorja Pentium M 725, ki deluje s taktom 1,6 GHz. Pol gigabajta pomnilnika zagotavlja udobno delo. Grafični podsistem je integriran in si odreže do 64 MB sistemskega pomnilnika. Vsekakor tablica ni namenjena razvajenim igralcem iger.

Ena od značilnosti tabličnih računalnikov bi moralo biti dolgotrajno delovanje brez zunanjega električnega napajanja. Slabe 4 ure delovanja pri Acerju je rezultat, ki je dober za prenosnike, pri tablici pa bi skorajda pričakovali nekoliko daljši čas delovanja.

Računalnik je dobro opremljen z vmesniki. Poleg dveh priključkov USB 2.0 in firewire so tu še infrardeči in bluetooth vmesnik, VGA, TV-out, modem ter ožičeni in brezžični omrežni vmesnik (802.11g). Za razširitve uporabimo režo PC Card, ki sprejme eno kartico II, dokupimo pa lahko tudi podvojevalnik vmesnikov.

V prenosniškem načinu uporabljamo tipkovnico s sledilno ploščico, v tabličnem pa računalnik krmilimo s peresom po zaslonu, ki je občutljiv za dotik. Pod zaslonom so tipke, ki nadomeščajo nekatere najpogosteje uporabljane tipke na tipkovnici (vnašalka, tabulatorska tipka, ubežnica), ena od njih pa spreminja orientacijo slike na zaslonu. Rahlo ukrivljena tipkovnica je tipična za prenosnike TravelMate. Občutek pri tipkanju je zadovoljiv, pograjati pa moramo sledilno ploščico, katere gumba sta odločno pretrda.

Nameščeno okolje je Windows XP, različica za tablične računalnike. Da bi bilo delo uporabnika čim udobnejše, so pri Acerju dodali kup programske opreme. Poleg standardnih programov (za zapisovanje optičnih nosilcev in prikazovanje filmov na ploščah DVD) najdemo programe za zaščito pred virusi, izdelavo varnostnih kopij ter pomožne programe za delo s tabličnimi računalniki.

Acer TravelMate C302Xmi

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 21,4.

Mere: 33,4 × 27,2 × 3,5 cm, 2,7 kg.

Trajanje delovanja: 3 h 49 min.

Značilnosti: Pentium M 1,6 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 14,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 503.500 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; TrendNet, www.trendnet.si, (03) 586 30 33.

Za: Hitrost, opremljenost, pestra programska oprema.

Proti: Tipki sledilne ploščice, šumniki na tipkovnici le z nalepkami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji