Testi - Preizkusi

 • Mobilni telefon kot fotoaparat

  Od prvih skromnih začetkov uvajanja sestavnih delov fotoaparatov v mobilne telefone, ki jih je nekdanji urednik Monitorja opisal z besedami: "Nazadnje so vgradili vanje mikroskopsko lečo in droben čip in to poimenovali fotoaparat," so se stvari navidezno spremenile. Zdaj je pravzaprav na trgu le še malo telefonov, ki nimajo fotoaparata, nekatere pa skušajo izdelovalci celo prodati kot nadomestke za prave digitalne fotoaparate. Pravzaprav so fotoaparati v mobilnih telefonih zdaj že bolj razširjeni kot fotoaparati brez telefona in Nokia je kot največji izdelovalec telefonov tudi med največjimi izdelovalci fotoaparatov. Izbrali smo osem mobilnih telefonov štirih različnih izdelovalcev, ki jih promovirajo predvsem zaradi njihovih fotografskih zmogljivosti, si posebej ogledali njihove fotografske zmožnosti, a jih ocenili prizanesljivo, saj so vendarle samo - telefoni.

  Objavljeno: 30.1.2006 21:49 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Elektronsko bančništvo v Sloveniji

  Vprašajte se, kaj najbolj sovražite. Verjetno se bo nekje zelo pri vrhu seznama znašlo čakanje v vrstah. Temu neproduktivnemu početju se skušamo kar najbolj izogibati. Področje, na katerem tako izogibanje še pred nekaj leti ni bilo mogoče, je bančništvo. Ob hitrem napredku interneta in tehnologij za varno poslovanje pa je večina bank popustila in vpeljala sisteme za poslovanje na daljavo. Plačevanje položnic se s tem sicer ni spremenilo v užitek, je pa postalo vsaj malce bolj znosno. Če spotoma ugotovite, da so vam predčasno nakazali znesek, ki naj bi prispel šele čez mesec dni, pa boste še toliko bolj zadovoljni. Tokrat smo si ogledali e-bančne aplikacije, namenjene občanom. Bančništvo za pravne osebe bomo obdelali ob kaki drugi priložnosti.

  Objavljeno: 30.1.2006 21:49 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Od elektrona do papirja

  V vsesplošni poplavi digitalnih fotoaparatov, ki so v zadnjem času po levi in po desni prehiteli klasične fotoaparate, marsikateri od še svežih digitalnih fotografov pozablja na zadnji korak, ki je bil včasih samoumeven - na razvijanje. Večina fotografij, posnetih z digitalnim fotoaparatom, nekaj časa preživi na disku računalnika in morda konča svojo pot zapečena na kakšnem "obstojnem" nosilcu, kot je na primer CD ali DVD. Na žalost pa se marsikateri fotograf ne zaveda, da to ni ravno najprimerneje za shranjevanje fotografij. Verjetno se sprašujete, zakaj? Ste morda poskusili odpreti kak starejši zapisljivi CD? No, pred kratkim se je tudi nam zgodilo, da je zbirka datotek MP3, ki je bila na CD zapisana s takrat najmodernejšim zapisovalnikom z dvakratno hitrostjo pisanja, na najnovejšem bralniku DVD neberljiva. Čeprav naj bi ta bralnik bral vse, tudi najstarejše formate CD nosilcev. Sedem let star zapis je enostavno postal neuporaben. Kako bi bili šele razočarani, ko bi na tako "varen" CD shranili fotografije s poročnega potovanja ali na primer praznovanja stričevega srečanja z Abrahamom? Tega bi se novodobni fotografi morali še kako zavedati.

  Objavljeno: 28.12.2005 00:31 | Kategorija: Preizkusiveč
 • xDSL brez Telekoma

  Podjetje T2 je med internetnimi odvisneži v Sloveniji gotovo eno najbolj omenjanih v zadnjem času. Obljublja namreč, da bo do uporabnika po telefonskih paricah (žicah) speljalo nekajkrat širše "pipe", kot dosedanji ponudniki ADSL, in to za enako ali celo manj denarja. Uporabniške zahtevke so začeli zbirati 1. oktobra, vendar so bili prvi uporabniki dejansko priklopljeni šele sredi novembra. Med njimi smo bili tudi mi.

  Objavljeno: 21.12.2005 02:12 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Ko se omrežje prikaže na zaslonu

  Brezžična omrežja so se, tako doma kot v pisarnah, že dodobra uveljavila in le redki izdelki izstopajo iz povprečja. Kljub temu se vedno najde tudi kak pripomoček, ki ponuja nekaj več od konkurence.

  Objavljeno: 8.1.2005 11:06 | Kategorija: Preizkusiveč