Testi - Preizkusi

 • Googlov slikar

  Prvo Picaso je pred skoraj letom dni kupil Google od podjetja Picasa, Inc., jo nadgradil in izdal v novi različici. Tudi Picasa 2 je namenjena iskanju, urejanju in obdelovanju slik v računalniku, predvsem digitalnih fotografij. Že prva različica je marsikoga prepričala, saj je bila zelo preprosta za uporabo. Program je po novem brezplačen, izpopolnili pa so načine obdelovanja slik in odpravili marsikatero pomanjkljivost.

  Objavljeno: 27.4.2005 00:01 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Okna s 64 biti

  64-bitni nabor ukazov AMD64, ki ga je vpeljal AMD s svojimi procesorji Athlon 64 in Opteron, sicer poganja obstoječo 32-bitno programsko opremo, vendar resnične prednosti prinaša šele s 64-bitnim operacijskim sistemom in programi. Do nedavna smo bili pri izbiri omejeni na odprtokodne rešitve, s predstavitvijo 64-bitne različice Windows XP pa lahko računamo na hitrejšo uveljavitev 64-bitnosti tudi v namiznih računalnikih, ne samo v strežnikih.

  Objavljeno: 26.4.2005 00:01 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Drage fotografije

  Brizgalniki, ki so specializirani za tiskanje fotografij velikosti 10 × 15, se počasi prijemljejo, če lahko sklepamo iz poudarka, ki jim ga namenjajo izdelovalci. Prvi je z njimi nastopil Hewlett-Packard, pozneje pa sta jim sledila tudi Epson in Lexmark (njihovega modela sicer še nismo preizkusili), medtem ko je Canon za ta razred tiskalnikov predvidel sublimacijsko tehnologijo. Pravilno, bi lahko rekli zdaj, ko smo preizkusili tudi njihov brizgalni model.

  Objavljeno: 18.4.2005 13:48 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Knjižnica za plošče

  DC-300 lahko imenujemo tudi knjižnica za plošče, saj sprejme do 150 plošč s premerom 12 cm (CD, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RW), če pa to ni dovolj, je mogoče povezati več naprav z enim osebnim računalnikom prek vmesnika USB (teoretično 127 naprav, kar pomeni upravljanje 19.050 plošč). Velja omeniti, da je knjižnice mogoče naložiti drugo nad drugo, a več kot tri ni priporočljivo, predvsem zaradi šibke plastične zgradbe. Seveda pa se naprava uporablja tudi samostojno brez računalnika, denimo poleg glasbenega stolpa za shranjevanje glasbenih plošč. A bodimo iskreni: ob taki uporabi izgubi dobre lastnosti, kot so hitro iskanje in enostavna raba, saj si moramo mesto posamezne plošče lastnoročno zapisati na priloženi obrazec.

  Objavljeno: 18.4.2005 10:48 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Beležke z opomniki

  Kljub naprednim programom si včasih zaželimo nekaj bolj enostavnega, na kar se lahko zanesemo in kar hitro opravi želeno nalogo. Ogledali si bomo programe, ki omogočajo pisanje beležk, programe, s katerimi lahko v vsakem trenutku napišemo telefonsko številko, ki smo jo slišali, shranimo misel ali idejo ali pa si napišemo neko nalogo, ki jo bo program ob določenem času priklical na zaslon.

  Objavljeno: 15.4.2005 17:23 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Za umetnine z globino

  Zbrush2 se je v zelo kratkem času iz simpatičnega programčka, ki pa je bil v prvih različicah bolj igrača kakor resno orodje, prelevil v trenutno najbolj vroč in inovativen program za risanje. Še pred dvema letoma ga je le redkokdo jemal resno, kaj šele, da bi mu prerokoval bleščečo prihodnost. Danes pa je to program, ki postavlja nove standarde in "veliki" programi za 3D animacijo (Maya, Softimage XSI ...) kar tekmujejo med seboj, kdo bo na svoj izdelek prej nalepil oznako "združljivo z Zbrushem".

  Objavljeno: 15.4.2005 17:20 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Zmogljivi in svetli NEC

  WT 600 je med projektorji precejšen posebnež, saj omogoča trenutno najkrajšo razdaljo na kateri je mogoče sliko projicirati. Pri NECu so to dosegli tako, da sliko ne projicirajo neposredno preko objektiva na platno, pač pa to najprej povečajo preko posebnega sistema asferičnih zrcal (izdelanih iz posebne plastike), ki so postavljena drug proti drugemu. Najmanjša razdalja med projektorjem in platnom je tako le 6 centimetrov, pri tem pa dobimo sliko diagonale 102 centimetrov. Največja diagonala sicer znaša 254 centimetrov, dobimo pa jo na razdalji vsega 66 centimetrov. Res pa je, da je postavljanje kar zahtevna zadeva, tudi popravljanje trapeza, saj se že majhni zamiki precej poznajo na velikosti in geometriji slike. Trapez je sicer mogoče nastavljati za vsako stranico posebej.

  Objavljeno: 15.4.2005 17:20 | Kategorija: Preizkusiveč
 • S telefonom ali fotoaparatom

  Meja med pametnimi telefoni in ročnimi računalniki je čedalje bolj zabrisana, nekatere izdelke pa brez težav uvrščamo kar med oboje. Hewlett-Packard je tako predstavil nove ročne računalnike iPaq: nekateri omogočajo tudi telefoniranje, drugi pa imajo vgrajen digitalni fotoaparat.

  Objavljeno: 15.4.2005 17:20 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Brezžični LAN v peti prestavi

  V poletni številki smo vzeli pod drobnogled naprave s podporo Super G za hitro brezžično povezovanje. Tokrat pa predstavljamo konkurenčno tehnologijo AfterBurner, ki obljublja do 35 % pohitritev prenosa podatkov.

  Objavljeno: 15.4.2005 16:54 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Bitka v spodnjem razredu

  Podjetji AMD in Intel se že nekaj let bojujeta za prevlado na trgu procesorjev za namizne računalnike. Največ pozornosti pri tem pritegnejo procesorji višjega cenovnega razreda, dvoboj pa je verjetno še bolj silovit pri procesorjih za povprečne uporabnike.

  Objavljeno: 15.4.2005 16:45 | Kategorija: Preizkusiveč