Objavljeno: 6.7.2017 12:00

Zgodba z NotPetya se še zapleta

Pred kratkim je predvsem v Ukrajini razsajal novi kripto-virus, ki je uporabljal nekaj tehnologije WannaCry, s tem, da so varnostni raziskovalci kmalu objavili, da se zašifriranih datotek ne da povrniti v prvotno stanje.

Virus torej naj ne bi deloval izsiljevalsko (torej da nas izsiljuje z lastnimi datotekami), temveč povsem uničevalsko, zaradi česar se govori, da naj bi za njem stala Rusija (glede na množične okužbe v Ukrajini).

Pred dnevi pa so se oglasili hekerji, povezani s tem virusom, in ponudili ključ, s katerim bi se naj odklenile vse datoteke, ki so bile zašifrirane. Zanj zahtevajo 100 bitcoinov, vrednih okoli 250.000 dolarjev. Pri spletnem mediju Vice so hekerjem poslali primer zašifrirane datoteke in jo dobili vrnjeno v nešifrirani obliki, kar potrjuje, da bi se vsaj nekatere datoteke (morda pa res vse), dalo odkleniti. Iz različnih virov prihajajo domneve, katere datoteke bi lahko omenjenih hekerji sploh odšifrirali, hkrati tudi ni jasno, zakaj so se glede tega šele sedaj oglasili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji