Objavljeno: 25.2.2018 23:00

Samsung predstavil Galaxy S9 in S9+

Samsung je na novinarski konferenci pred začetkom sejma Mobile World Congress v Barceloni predstavil novo generacijo svojih zastavonoš, modela Galaxy S9 in S9+.

Telefona sta na prvi pogled videti zelo podobno obstoječim Galaxy S8 in S8+, vključno z velikim zaslonom, ki se razteza čez praktično celo prednjo stranico telefona. Seveda se zaslon tudi tu ukrivi čez rob naprave, a mere so ostale praktično enake - vseeno pa dovolj drugačne, da telefona ne bosta pasala v dosedanje ovitke.

Glavna novost ohišja je premik tipala za branje prstnih odtisov na sredino zadnje strani, kar je po našem mnenju dobra poteza. S9 ima sicer 5,8 palčni zaslon, S9+ pa 6,2 palčnega, ločljivosti so ostale enake kot pri predhodnikih, so pa zasloni tokrat še nekoliko svetlejši. Posebej so omenili tudi vključitev klasičnega vmesnika za slušalke, hkrati so povedali, da sta stereo zvočnika tokrat 40 odstotkov glasnejša kot prej. Seveda sta telefona še naprej vodotesna, dodana pa je tudi možnost vstavitve podatkovne kartice MicroSD.

Pri novih telefonih so na novinarski konferenci poudarili predvsem izboljšano izkušnjo fotografiranja. Prvo, kar nam je skočilo v oči, je vpeljava mehansko spremenljive zaslonke, kar je med telefoni novost. S tem se bo lahko bolje nadziralo količino svetlobe, ki pade na tipalo. Telefoni osvetlitev korigirajo z spreminjanjem občutljivosti tipal in s spremembo časa zajetja fotografije, zaslonke pa so pri tem fiksne. No, novi Galaxiji imata v osnovi zaslonko F/1,5, a se lahko zapre na F/2,4. Čeprav se sliši kot majhna razlika bo v slednjem primeru prepustila manj kot pol toliko svetlobe kot pri najbolj odprti vrednosti. Telefona bosta to po privzetem nadzirala samodejno, lahko pa bomo preklopili v ročni način in sami upravljali z zaslonko.

Naslednja zanimivost so izredno počasni posnetki. Počasne posnetke sicer zmore zajeti marsikateri telefon, a so se pri Samsungu res potrudili, saj lahko tu zajamemo do 960 slik na sekundo (a le pri ločljivosti 720p). Tak posnetek lahko tako pretvorimo v res počasni posnetek, tudi v obliki GIF. Izboljšali to tudi sistem samodejnega ostrenja, zaradi novega procesorja za obdelavo fotografij pa obljubljajo 30% manj šuma v slabih svetlobnih pogojih. Galaxy S9 bo imel zadaj le eno kamero (z vsemi naštetimi zmogljivostmi), S9+ pa dve, eno široko (ta bo imela tudi omenjeno mehansko zaslonko) in eno ožjo (s fiksno zaslonko F/2,4). Kamera na sprednji strani ostaja enaka kot lani.

Kot del izkušnje pri fotografiranju omenimo še nove animirane emojije, imenovane AR emoji. Delujejo praktično enako kot Applovi Animoji - s kamero sami sebe snemamo, čez naše poteze pa se digitalno doda nek animiran lik. Pri tem so pri Samsungu podpisali pogodbo celo z Disneyjem, tako imamo med drugim na voljo tudi Miki Miško. Zanimiva pa je tudi možnost izdelave samega sebe v obliki animiranega lika. Fotoaparat zajame sliko našega obraza, to spremeni v risano obliko, kjer lahko še popravimo posamezne podrobnosti (si dodamo očala, spremenimo frizuro, ipd). Tako imamo sami sebe v obliki animiranega lika, spet pa deluje enako kot že opisani AR emojiji. Izboljšano resničnost ("Augmented Reality") so sicer večkrat omenili, na novinarski konferenci so s pomočjo namenske aplikacije tudi vstopno karto "predelali" v navidezni telefon.

Pri programski opremi bosta telefona uporabljala Android 8.0 Oreo. Za odklepanje telefonov bomo lahko poleg prstnega odtisa uporabili tudi obraz, torej bomo v telefon enostavno pogledali. Nekaj novosti so dodali tudi digitalnemu asistentu Bixby, a so hkrati napovedali, da prihaja Bixby 2.0 nekoliko kasneje v letošnjem letu.

Po našem prvem vtisu gre za odlična telefona, ki glede na predhodnika prinašata predvsem boljšo izkušnjo pri fotografiranju. To pravzaprav kaže na to, kako dobra telefona sta že lani predstavljena Galaxy S8 in S8+. Cene naj bi ostale podobne kot doslej, v Evropi bo prodaja stekla 16. marca, tudi pri nas se že zbira prednaročila.

G1kMXbTsIDg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji