Objavljeno: 20.5.2024 07:00 | Teme: umetna inteligenca, varnost

Inspect omogoča preverjanje in testiranje modelov umetne inteligence

Angleški agencija AI Safety Institute je pred kratkim predstavil platformo za testiranje varnosti AI modelov, imenovano Inspect. Gre za odprtokodno knjižnico, ki omogoča podjetjem preverjanje zmogljivosti njihovih AI modelov pred javno objavo. Platforma ponuja orodja za testiranje modelov glede na razumevanje, avtonomijo in uporabo zunanjih virov. Ena od ključnih lastnosti Inspecta je možnost testiranja modelov, ki gostujejo v oblaku, kot je AWS Bedrock. Poleg tega platforma vključuje tudi podatkovne zbirke (datasets) za ocenjevanje in jasna navodila za izvedbo testov.

Inspect je namenjen razvijalcem, ki stremijo k bolj učinkoviti in varni uporabi AI tehnologij. Z uporabo te platforme lahko razvijalci hitreje identificirajo in odpravijo morebitne pomanjkljivosti svojih modelov, kar prispeva k večji varnosti in zanesljivosti AI sistemov. Glavni cilj odprtokodne narave Inspecta je spodbujanje inovacij in odgovorne uporabe naprednih tehnologij v računalniški industriji.

Platforma se razlikuje od drugih podobnih orodij, saj omogoča celovit pregled nad delovanjem AI modelov in njihovih zmogljivosti. To je še posebej pomembno v času, ko AI tehnologije postajajo vse bolj kompleksne in vplivne v različnih panogah. Inspect ponuja tudi podporo za različne vrste testov, kar omogoča prilagodljivost glede na specifične potrebe razvijalcev in podjetij.

AI Safety Institute si s to platformo prizadeva ustvariti standarde za varnost AI modelov, ki bodo prispevali k boljši zaščiti uporabnikov in zagotavljanju, da se AI tehnologije uporabljajo na etičen in odgovoren način. Inštitut že nartuje dodatna orodja, ki bodo sledila rešitvi Inspect in bodo služila za napredno testiranje programske opreme. Agencija obenem sodeluje s podobno ameriško agencijo s ciljem, da bi ustvarili širše standarde in merila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji