Objavljeno: 5.9.2019 10:00

Ameriški preiskovalci stopnjujejo pritisk na Huawei

Wall Street Journal poroča o preiskavi ameriškega ministrstva za pravosodje (Department of Justice), ki se osredotoča na kar nekaj primerov domnevne kraje intelektualne lastnine s strani podjetja Huawei.

Preiskovalci naj bi junija zaslišali g. Rui Oliviera, portugalskega razvijalca, ki se je leta 2014 sestal s Huaweiem z namenom, da bi podjetje izdelalo panoramsko kamero po njegovem načrtu. Iz dogovora ni bilo nič, je pa Huawei leta 2017 na tržišču nastopil s svojo panoramsko kamero, Envizion 360. Oliviera meni, da gre za krajo njegove intelektualne lastnine, podjetje Huawei pa je marca zoper njega zaradi takih obtožb vložilo tožbo. Preiskovalce zanimajo imena tistih, ki so bili na zgoraj omenjenem sestanku.

V članku je omenjen tudi primer robota za preizkušanje mobilnih telefonov, ki ga je razvil mobilni operater T-Mobile US in so ga lahko uporabljali tudi izdelovalci mobilnih telefonov, med njimi tudi Huawei. Slednji naj bi vložil velike napore, da bi se dokopal do načrtov robota, kar pa jim zaradi sumnjičavosti zaposlenih v T-Mobile US ni uspelo.

Nadalje članek omenja, da so se preiskovalci pogovorili z g. Robertom Readom, v letih 2002 in 2003 bivšim Huaweievim inženirjem na Švedskem. G. Read naj bi v teh letih Huaweiu pomagal zaposliti odpuščene delavce konkurenta Ericsson. Mr. Read je preiskovalcem tudi povedal, kako je Huawei v svojih kletnih prostorih hranil strojno opremo svojih konkurentov, njihovi inženirji pa so jo razdrli in poskušali razbrati, kako deluje.

Preiskovalci so nekaj več povedali tudi o domnevnem »nagradnem programu«, ki naj bi ga v podjetju Huawei zagnali v letu 2013. Huawei naj bi vzpostavil »poseben šifrirani e-poštni predal« za pošiljanje in prejemanje posebej občutljivih informacij, zaposlenim pa je bilo povedano, da je »njihova dolžnost zbirati informacije o konkurenčnih podjetjih«. Zaposleni, ki bi jim to uspelo, naj bi dobili dodatek k plači. Ko je bila direktiva o tej »dolžnosti« z naslovom »Attention to get Rewards!« poslana Huaweievim zaposlenim v ZDA, je zaposleni iz kadrovskega oddelka opozoril druge zaposlene, da čeprav je tak program »v nekaterih državah in regijah običajen«, je v ameriškem delu podjetja Huaewei prepovedan.

   

Slovenska PR agencija, ki za Huawei opravlja »strateško komuniciranje« je novinarjem včeraj poslala Huaweiev demanti, ki najostreje zavrača del pisanja v Wall Street Journal, ki se nanaša na panoramsko kamero. Po njihovih besedah avtor panoramske kamere, o kateri je govora, g. Oliveira, le »izkorišča trenutno geopolitično situacijo«, saj da je njegova panoramska kamera evidentno popolnoma drugačna od modela panoramske kamere EnVizion 360, ki so jo tri leta kasneje »razvili Huaweijevi zaposleni«. Sporočilu so pripeli skice, ki naj bi to dokazovale.

Ostalih primerov domnevne kraje intelektualne lastnine, ki so omenjeni v članku Wall Street Journal, demanti ne omenja.

V sporočilu so še zapisali, da ameriška vlada »uporablja vsa orodja, ki jih ima na razpolago, vključno s sodnimi in upravnimi pristojnostmi, z namenom, da bi Huaweiju in poslovnim partnerjem onemogočala normalno poslovanje«. Izsiljevala naj bi bivše uslužbence Huawei, nezakonito preiskuje Huaweieve zaposlene in partnerje, kibernetsko napadala Huaweijev intranet in interni informacijski sistem, preiskuje podjetje na podlagi lažnih novic v medijih, ter zastrašuje z zavrnitvijo vizumom, zadrževanjem pošiljk, ipd.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji