Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2010

Zmešnjava

Občutek poznamo. Ob napovedi nove generacije izdelkov, še posebej če gre za grafične kartice, nam vedno znova zaigra srce. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, upoštevaje napovedane ugodne cene za izdelke iz srednjega razreda kartic, so nam usta kar sama lezla v nasmešek. A le do prvih praktičnih preizkusov, kjer je sledila kruta realnost: nove kartice so počasnejše od svojih predhodnic! K sreči so hkrati tudi cenejše ...

Tako, pa smo vam že v samem uvodu izdali grozljivo dejstvo, ki nas je spremljalo na tokratnem preizkusu novih kartic srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. Predvsem oba Radeona, modela HD 6850 in HD 6870, sta se izkazala za počasnejša od predhodnikov HD 5850 in HD 5870, medtem ko je Nvidiina predstavnica GeForce 460 GTX tudi shujšala več pri zmogljivostih kot ceni. Vse tri preizkušene kartice so bile opremljene z gigabajtom hitrega pomnilnika GDDR5, ki je s procesorjem komuniciral prek 256-bitnega vodila, zato smo lahko natančno opazovali vpliv grafičnega jedra in njegovega takta na zmogljivosti.

Seveda moramo priznati, da vse ni le v zmogljivostih, te so za povprečnega igričarja več kot zadostne. Nova generacija kartic AMD Radeon 6800 prinaša več pomembnih novosti, ki jih bomo zaman iskali pri izdelkih prejšnje generacije. Med najpomembnejšimi so predvsem kratice 3D, saj kartice podpirajo stereoskopska 3D očala in igre, prav tako znajo strojno pospeševati 3D vsebine na ploščkih blu-ray. Nove dimenzije obdelave slike so vidne na področju glajenja robov, precej grafičnih učinkov senčenja in prosojnosti je občutno pohitrenih, za nameček pa lahko na vsako novo kartico iz te generacije priklopimo kar do šest zaslonov. Za slednje bi sicer potrebovali več DisplayPort vmesnikov in zaslonov, ki nam jih izdelovalci obljubljajo že dalj časa, a v 2011 naj bi le prišli na police trgovin v večjih količinah. Pa si oglejmo, kakšne novosti so povprečnim računalnikarjem namenili izdelovalci grafičnih kartic.


AMD Radeon HD 6850, 1 GB DDR5

Grafična kartica.
Proizvaja: Sapphire, www.sapphiretech.com.
Prodaja: www.pchand.si.
Cena: 193 EUR.
Za: Večpredstavne zmogljivosti, vmesnik HDMI 1.4a, podpora do šest monitorjev.
Proti: Počasnejša od prejšnje generacije, hladilna rešitev ni najučinkovitejša.

AMD Radeon HD 6850

Čeprav številke razkrivajo, da je bil Radeon HD 6850 najpočasnejša kartica na tokratnem preizkusu, pa razlike vseeno niso zelo velike. V povprečju je za zmagovalcem, modelom HD 6870, zaostajal okoli 15 odstotkov, ki pa so v najzahtevnejših primerih narasli tudi do vrednosti 40 odstotkov. Zato bo morebiten razmislek pri razliki v ceni med omenjenima modeloma še kako dobrodošel, prav tako ima šibkejši Radeon velikega konkurenta v kartici GeForce GTX 460, ki ga redno premaguje v igrah. Se pa zato novi Radeon odkupi z že na oko lepšo grafiko, precej pa je napredoval tudi na področju predvajanja večpredstavnih vsebin. Strojno pospeševanje predvajanja vsebin na nosilcih DVD in blu-ray je seveda dobrodošlo, AMD pa se je potrudil in v gonilnikih poskrbel tudi za odkodiranje DivX in podobnih posnetkov na grafičnem procesorju, ki tako občutno razbremeni osrednji procesor. Glede na razmeroma nizko delovno frekvenco grafičnega jedra lahko uporabniki pričakujejo visok navijalski potencial kartice, saj lahko njene zmogljivosti (hkrati pa tudi segrevanje in hrup ventilatorja) precej povečajo. Obenem naj zapišemo, da nova Radeona v brezdelju dosegata temperature okoli 40? C, ki pa se lahko ob mučenju z 2D- in 3D-poligoni dobesedno podvojijo. Še kakšno stopinjo več pa je sposobna doseči Nvidiina kartica, kljub temu da jo hladita kar dva ventilatorja.


AMD Radeon HD 6870, 1 GB DDR5

Grafična kartica.
Proizvaja: Sapphire, www.sapphiretech.com.
Prodaja: www.pchand.si.
Cena: 257 EUR.
Za: Dobre zmogljivosti, strojno dekodiranje HD vsebin, visoka kakovost slike, podpora 3D vsebinam.
Proti: Znatno glasna hladilna rešitev.

AMD Radeon HD 6870

Za novi Radeona HD 6870 lahko zapišemo, da gre za izredno dobro uravnoteženo kartico, saj po ugodni ceni ponuja veliko zmogljivosti. Kljub temu da v starejših naslovih ne dosega zmogljivosti kartice HD 5870, pa na večini preizkusov jasno premaga dražji in starejši Radeon HD 5850, še posebej ko je govor o igrah s podporo DirectX 11. Radeon HD 6870 se zdi kot ustvarjen za igranje iger v ločljivosti 1920 x 1080 pik, saj tudi ob vklopu glajenja robov in natančnejšega izrisovanja podrobnosti ne poklekne tako hitro kakor njegova tokratna tekmeca. Kljub temu pa velja zapisati, da so višje ločljivosti, kot je denimo 2560 x 1600 pik, še vedno rezervirane le za kartice najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. Toda zahvaljujoč tehnologiji CrossFire, ki dovoli kombiniranje različnih kartic AMD Radeon, lahko uporabniki, ki imajo v računalnik vgrajeno ustrezno osnovno ploščo z dvema grafičnima režama, svoje grafične zmogljivosti z nakupom takšne kartice občutno nadgradijo.

Ena izmed pohvalnih lastnosti novega rodu kartic Radeon HD 68xx je njihova energijska varčnost, saj je Radeon HD 6870 v mirovanju zahteval le okoli 15 W energije (za toliko se je namreč dvignila poraba glede na sicer uporabljeno na osnovno ploščo vgrajeno grafično rešitev), ob polni obremenitvi pa dobrih 120 W. Njegov šibkejši brat pa je bil z dobrimi 100 W maksimalne porabe še skromnejši. Nekaj graje si zasluži le s starejših modelov podedovana hladilna rešitev, ki korektno, a precej slišno opravlja svoje delo.


Nvidia GeForce GTX 460, 1 GB DDR5

Grafična kartica.
Proizvaja: Gigabyte, www.gigabyte.com.tw.
Prodaja: Avtera, www.avtera.si.
Cena: 246 EUR.
Za: Solidne zmogljivosti, podpora 3D-vsebinam.
Proti: Poraba energije, padec zmogljivosti pri visokih ločljivostih in uporabi tehnologij za lepšanje slike.

Nvidia GeForce GTX 460

V taboru zelenih si zadnje leto pulijo lase in iščejo rešitve, s katerimi bi zaustavili prodor Radeonov, ki so v prejšnji generaciji dokazali, da znajo tudi velikane spraviti na kolena. A treba je priznati, da so z modelom GeForce GTX 460, ki gradi na jedru GF104, našli zelo posrečeno kombinacijo strojne opreme. Za dodatno konkurenčnost so poskrbeli kar sami izdelovalci, saj na trgu le stežka najdemo "normalne" kartice GTX 460, večina je namreč tovarniško navita čez tehnične specifikacije izdelovalca. Takšna je, denimo, tudi preizkušena kartica Gigabyte GTX 460 z gigabajtom GDDR5 pomnilnika (na voljo so tudi manj zmogljive in cenejše kartice s 768 MB pomnilnika), ki ima standardni takt grafičnega procesorja povišan s 675 na 715 MHz. Medtem ko takšno tovarniško navijanje pomaga dosegati boljše rezultate na naših preizkusih, pa bo manj všeč navijalcem, saj je del frekvenčnega potenciala izkoristil že izdelovalec. Kljub temu boljši primerki teh kartic ne bi smeli imeti težav pri delu s takti okoli 800 MHz, na kar jasno kažejo nekateri konkurenčni primerki.

Arhitekturno malce starejša zasnova kartice, ki pa vseeno podpira pospeševanje grafike po knjižici DirectX 11, ji omogoča konkurenčnost do ločljivosti 1920 × 1080 pik, če se odpovemo vsem grafičnim dobrotam, oziroma 1680 × 1050 pik, če bi radi gledali lepšo sliko, ki je posledica glajenja robov tekstur. V tej ločljivosti predvsem šibkejšega Radeona pogosto premaguje v igrah (v nekaterih ji do boljših rezultatov pomaga tehnologija PyshX), pri višjih ločljivostih ali ob vklopu tehnologij za lepšanje slike pa se generacija HD 68xx preprosto "odlepi". Gigabyte je kartico opremil z velikimi hladilnimi rebri in kar dvema ventilatorjema, ki dobro in razmeroma tiho opravljata svoje delo, čeprav nas pretekle izkušnje učijo, da več ventilatorjev v prašnih okoljih sčasoma preprosto pomeni več hrupa. Nvidiina kartica je tudi bolj zahtevna glede porabe energije, ob obremenitvi namreč lahko porabi tudi prek 160 W energije, in se tako kot druge kartice iz generacije GeForce 4xx ne more pohvaliti z najboljšo učinkovitostjo glede na porabljeno električno energijo. Če vas poraba elektrike ne moti, so tovarniško navite kartice GeForce GTX 460 bržkone najboljši nakup v razredu do 200 evrov - vsaj toliko časa, dokler cena Radeona HD 6870 v Sloveniji ne pade na to raven.

Za konec

Če bi podeljevali medalje, bi med tokratnimi udeleženkami zmagala kartica Radeon HD 6870, njena sestra pa bi osvojila bron. Srebrno medaljo bi domov odnesel GeForce GTX 460, ki je ob nižjih ločljivostih kos tudi nekaterim dražjim karticam, ob večjih obremenitvah pa mu hitro poide sapa. AMDju je z novo generacijo uspel opazen napredek, saj je inženirjem uspelo odpraviti padce zmogljivosti ob uporabi očem prijetnih dodatkov, z novo generacijo tehnologije glajenja robov in drugih algoritmov so celo dosegli po našem mnenju najbolj kakovostno sliko v igrah ta hip. Večpredstavna naravnanost kartic, ki znajo do digitalnih tv sprejemnikov spraviti tudi večkanalni zvok, pa je le še dodaten plus, tako kot možnost priklopa do šest monitorjev. A tudi Nvidiina predstavnica ima v žepu asa, to pa je predvsem boljša združljivost in zmogljivost v programih za računanje z grafičnimi karticami (GPGPU). Z zanimanjem pa že zremo proti koncu koledarskega leta, ko izdelovalca grafičnih procesorjev obljubljata predstavitev novih najzmogljivejših modelov in boj za naslov absolutnega grafičnega kralja.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji