Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Februar 2010 | Teme: chrome, google

Zloščeni krom

Brskalnik Google Chrome je vsak dan bolj razširjen in je na tretjem mestu po priljubljenosti že prehitel Applov Safari. V preizkusnih različicah brskalnika pa lahko že uporabljamo številne razširitve, s katerimi bo postal brskalnik še bolj uporaben in gotovo tudi bolj priljubljen.

Google je tiho pripravljal lasten brskalnik in ga na veliko presenečenje javnosti razkril svetu leta 2008 kot Google Chrome. Odtlej ga nenehno razvijajo in izpopolnjujejo in je celo ključni element prihajajočega operacijskega sistema za sodobne lahke odjemalce. Chrome je bil sprva izdelan za Okna, nedavno pa so ga v preizkusni različici predstavili tudi za operacijska sistema Mac OS X in Linux. Razvoj brskalnika Chrome je tako intenziven, da je sočasno na voljo v kar treh različnih razvojnih stopnjah. Za najmanj težav pri rabi lahko izberemo stabilno različico (stable, trenutno 3.0.x, na voljo zgolj za Okna), nekoliko več novih tehnologij in zaradi tega malo bolj tvegano rabo prinaša preizkusna različica (beta, trenutno 4.0.24x), največ novih zmožnosti, ki pa lahko vnašajo nestabilnost v delovanje, pa ponuja razvojna različica (developer, trenutno 4.0.26x), ki se tudi najpogosteje osvežuje. Stabilno ali preizkusno različico lahko prenesemo z uradnih spletnih strani Chroma (www.google.com/chrome/), razvojne z navodili za namestitev pa bomo našli na spletišču odprtokodnega brata brskalnika, projekta Chromium (dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel).

Razširitve

Že od prve predstavitve Chroma je Google zagotavljal, da bodo zanj omogočili tudi razvoj uporabniških razširitev. Podrobnosti so počasi curljale v javnost, podpora razširitvam pa se je pojavila v razvojni različici septembra 2009. Od decembra lani so razširitve uradno podprte in dokumentirane, uporabnikom pa je na voljo tudi posebno spletišče (chrome.google.com/extensions), kjer lahko najdemo različne sezname in ocene razširitev ter gumb za njihovo hitro namestitev. Poudariti moramo, da je trenutno za uporabo razširitev potrebna razvojna ali preizkusna veja brskalnika, saj v stabilni še niso podprte.

Kako lahko razširitve krojijo (ne)uspeh brskalnika, smo že lahko spoznali na negativnem zgledu Internet Explorerja in nadvse pozitivnem zgledu Mozillinega Firefoxa. Skoraj ni dvoma, da prav bogat nabor razširitev in njihovo čim bolj preprosto razvijanje, ki lahko pritegne dovolj programerjev, dokaj vpliva na priljubljenost brskalnika. V času, ko brskalniki postajajo temeljna programska oprema računalnikov, razširitve zanje postajajo uporabniško programje prihodnosti (v žanru, ki ga na namizju imenujemo pripomočki / utility). Razvijalci Chroma so ubrali pametno pot in za razvoj razširitev izbrali temeljne spletne tehnologije (javascript, HTML in CSS) in to prihaja tudi v druge brskalnike (npr. Firefoxov projekt JetPack). S tem so dosegli razmeroma preprost razvoj ter nameščanje in upravljanje razširitev, saj v Chromu niso potrebni nenehni vnovični zagoni brskalnika, kot ga zahteva upravljanje "klasičnih" razširitev v Firefoxu. Seveda je drugačen pristop do razvoja razširitev omogočil bliskovit razvoj omenjenih temeljnih spletnih tehnologij, ki smo mu priča v vnovič prebujeni konkurenci pri brskalnikih in mu botruje predvsem zdrava konkurenca projektov Opera, Firefox in WebKit (ključna sestavina brskalnikov Apple Safari, Google Chrome in še številnih drugih).

Galerija

Z ustrezno (preizkusno) različico brskalnika Chrome se lahko odpravimo na spletišče razširitev, ki ga najdemo na naslovu chrome.google.com/extensions. Povezava zanj je na voljo tudi na dnu strani, namenjeni upravljanju razširitev, ki jo lahko dosežemo prek izbire Extensions/Razširitve z orodnega menuja (ikona mehaničnega ključa, skrajno desno).

Spletišče galerije razširitev ponuja predstavljene razširitve ter tri dodatne sezname, urejene po priljubljenosti, svežini in ocenah. O vsaki razširitvi lahko preberemo kratek opis ter ocene uporabnikov, lahko jim dodamo tudi svojo. Uporabniki razširitev Firefoxa se bodo v tej galeriji počutili precej domače, saj so številne priljubljene razširitev Mozillinega brskalnika nared tudi že za Chrome, kjer ravno tako sodijo med bolj priljubljene. Poleg tega bomo seveda našli tudi nekatere sveže zamisli, povezane predvsem z izpopolnjevanjem zmogljivosti Googlovega zelo hitrega, a precej minimalističnega brskalnika.

Ker se razširitve za Chrome razvijajo s spletnimi tehnologijami, imajo običajno tudi zelo preproste uporabniške vmesnike. Nameščena razširitev je vedno našteta na seznamu, dostopnem z menuja, kjer jo lahko tudi začasno onemogočimo ali odstranimo. Nekatere izmed njih imajo še dodaten gumb, ki se naseli v orodjarno ali ikono, ki se naseli v naslovno vrstico, vendar to ni nujno. Poleg tega se razpoložljivi prostor v orodjarni za dodatne gumbe razširitev manjša, če krčimo osnovno okno brskalnika. Chrome sicer spremlja naše uporabniške navade in se trudi vedno prikazati gumbe razširitev, ki jih najpogosteje uporabljamo. Gumb razširitve lahko prikliče tudi stran za nastavitve, bolj gotovo pa bomo nastavitve, če jih razširitev seveda pozna, priklicali z njihovega seznama.

V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj zanimivih razširitev, ki po našem mnenju sodijo v nabor pripomočkov malo bolj zahtevnega spletnega deskarja, seveda pa vam priporočamo, da si vsak dan pestrejši nabor razširitev podrobneje ogledate tudi sami in preizkusite tudi lastne favorite. Upravljanje razširitev je v Chromu precej bolj udobno kot v Firefoxu in lahko hitro ločimo zrnje od plev. Seveda pa velja, da vsaka razširitev prinese dodatno obremenitev brskalniku, zato se ne izplača z njimi pretiravati. Na srečo jih lahko tudi zlahka o(ne)mogočamo in tako držimo v pripravljenosti za kasnejšo, bolj ustrezno priložnost.

Vsak dodatek potrebuje pomnilnik in nekaj odstotkov procesorja, zato z njimi ne gre pretiravati. K sreči Chrome s pritiskom na Ctrl-Esc omogoča zelo natančen vpogled v porabo sredstev.

AdThwart

Odstranjevanje oglasov

Ker Google in večina njihovih projektov živi od denarja, ki priteka od spletnega oglaševanja, so številni zelo skeptično gledali na možnost razširitev, ki bo preprečila prikazovanje oglasov. A Google ni postavil nobenih ovir in ena prvih razširitev, ki se je kmalu znašla na vrhovih seznamov priljubljenosti, je postal AdThwart. Za razliko od priljubljenega AdBlock Plus, ki v Firefoxu deluje na veliko nižji ravni in sploh ne prenese oglasnih in drugih motečih elementov, se AdThwart osredotoča na umikanje oglasov s spletne strani, ki je že prenesena, kar je pač omejitev trenutno razpoložljivega nabora orodij za razvijalce razširitev. Zaradi tega se lahko oglasi pred umikom za trenutek prikažejo, to pa lahko preprečimo s posebno, eksperimentalno nastavitvijo, ki skrije vse grafične elemente, dokler ne izseje oglasov (opcija "Experimental: Hide all images and Flash while ads are removed"). Sicer si obe razširitvi delita kodo (AdThwart je povzel kodo AdBlock Plus).

AdThwart doda svojo ikono v naslovno vrstico in tam rabi kot bližnjica za onemogočanje blokade za obiskano spletišče ali hitro ustvarjanje novega filtra. V nastavitvah (dostopnih s seznama razširitev) najdemo možnosti za naročanje na javne sezname filtrov in urejanje lastnih, ki spoštujejo zapis, kot ga je uveljavil AdBlock Plus za Firefox.

Brizzly

Olajša uporabo Twitterja in Facebooka

Za uporabnike Twitterja in Facebooka zna biti zelo koristna razširitev Brizzly, ki omogoča tako branje novih posodobitev ščebetov/statusov za obe spletišči kot tudi enotno posodabljanje naših prispevkov za oba hkrati. Ob tem dodaja zanimive zmožnosti, kot je vstavljen prikaz videov in slik namesto golih povezav do njih, razširjanje skrajšanih naslovov, utišanje uporabnikov, ki nas trenutno ne zanimajo, in še marsikaj.

Bubble Translate

Prevajanje spletnih strani

Google poleg brskalnika ponuja tudi številne spletne storitve in ena bolj priljubljenih je prevajanje, ki omogoča samodejno zaznavanje izvirnega jezika in prevod, temelječ na statistični analizi besedil, ki podpira številne svetovne jezike, med njimi tudi slovenščino. Google ponuja celo lastno razširitev za Chrome, ki olajša uporabo storitve, a jo - sodeč po uporabniških ocenah - trenutno prekaša Bubble Translate. Tudi ta razširitev uporablja Googlove storitve, a ponuja drugačen uporabniški vmesnik in veliko več možnosti za prilagoditev.

Ima tudi nekatere zanimive možnosti, kot je sprotno prevajanje vnesenega besedila, prikaz prevodov v oblačkih (tooltip) in celo samodejno posodabljanje z novimi različicami.

Chrome Flags

Informacije o obiskanem spletišču

Še ena uporabna razširitev iz Firefoxa je našla svojo različico tudi za Chrome. Trenutno sicer deluje le v različici za Okna, vendar avtor v kratkem obljublja podporo vsem sistemom.

Razširitev v naslovno vrstico doda ikono, ki ponazarja državo, v kateri je obiskani strežnik. Klik ikone nam ponudi še nekaj dodatnih podatkov o naslovu: številko IP, lastnika domene (whois) in povezave na analizo spletišča, ki je na voljo na različnih spletnih storitvah (Google Trends, Quantcast, Compete, Alexa. McAffe Site Advisor in Web of Trust).

Docs PDF/PowerPoint Viewer

Spletni predogled dokumentov

Google ponuja številne razširitve, ki povezujejo brskalnik s katero od njihovih storitev. Takšna je tudi tale, precej nesrečnega imena, ki pa na srečo veliko bolje deluje. Ko jo omogočimo, bodo povezave na dokumente v lastniških zapisih, kot so PDF, DOC ali PPT, te odprle v ustreznih Googlovih pregledovalnikih, ki jih prikažejo kot spletno stran s precej dobro ohranjenimi značilnostmi dokumenta.

GooglePreview

Predogled spletišč v iskalniku Google

Avtor razširitve Firefox Google Preview je svojo razširitev prenesel tudi v Chrome. Pri prikazu seznama zadetkov Googla bo v spletno stran vstavil slike s predogledom ciljne strani. Zato, da je delovanje storitve dovolj hitro, vsi predogledi niso najbolj sveži, tu in tam kak tudi manjka, a bo mnogim, ki so se na podobno razširitev navadili v Firefoxu, zelo olajšala uporabo novega brskalnika.

Google Similar Pages

Odkriva sorodne spletne strani

Še ena, sveža Googlova storitev (seveda beta!), ki ponuja sicer kopijo že dolgo znane tehnike odkrivanja novih informacij, a tokrat s pomočjo zelo kakovostnih zbranih podatkov tega internetnega velikana. Razširitev nam ob pomoči gumba v orodjarni ponudi predogled do štirih spletišč, ki so sorodna pravkar obiskanemu. Še klik slike ali povezave in takoj bomo lahko na sorodno vsebino pogledali še z ene plati (in na novem jezičku). Preprosto, a učinkovito in pogosto zelo uporabno.

History2

Boljša zgodovina obiskanih strani

Chrome sicer ponuja zgodovino obiskanih strani, vendar prikazani seznam ne omogoča kaj več kot kronološki pregled, Google pač ponuja okence za preiskovanje. Če smo vajeni bolj razčlenjenih seznamov, nam bo priskočila na pomoč razširitev History2. Ta sicer ne nadomesti vgrajene zgodovine, prikličemo jo z namenskim gumbom razširitve v orodjarni.

Prikazani seznam je urejen po spletiščih, na vrhu seznama pa so gumbi, s katerimi lahko prikazano zgodovino omejimo na danes, včeraj, zadnje 2-4 dni ter minula teden in mesec. Ohranja tudi okence iskalnika, iskani izraz pa ostaja v veljavi, tudi ko preklapljamo časovno območje prikaza.

Na dnu prikazane zgodovine najdemo tudi povezavo za preklop v način urejanja, ki nam omogoča zelo natančno odstranjevanje povezav iz zgodovine.

IE Tab Classic

Prikaz strani s pogonom Internet Explorerja

S to razširitvijo, prav tako znano uporabnikom Oken in brskalnika Firefox, lahko obiskano spletno stran prikažemo s pogonom Internet Explorerja, ne da bi zapirali Chrome in zaganjali sam IE. Zelo uporabno za razvijalce, uporabo strani, ki zahtevajo specifičnosti IE (npr. gradnike ActiveX) ali za pogled na krajevni datotečni sistem, kot ga prikaže okenski Raziskovalec.

Z nastavitvijo, ki samodejno aktivira pogon IE za izbrane vzorce URLjev, bo uporaba te razširitve še udobnejša, naš spletni vsakdan pa preprostejši.

Facebook Styler

Preoblikovanje spletišča Facebook

Ni dvoma, tudi številnim Slovencem je Facebook ne le domač, temveč kar nekakšen spletni dom. Mnogim pa verjetno ni všeč videz in razporeditev elementov na straneh "Fejsa". Na pomoč nam lahko priskoči posebna razširitev za Chrome, ki z vsako novo različico ponuja več možnosti prikrojitve videza Facebookovih strani. Med drugim lahko skrije stransko vrstico, nogo strani in menujske gumbe na vrhu ter celo odstrani oglase. Poleg tega so na voljo tudi druge oblikovne prilagoditve.

Če po Facebooku listate z brskalnikom Chrome, vsekakor preverite tudi to razširitev.

Firebug Lite

Pripomoček za razvoj spletnih strani

Firebug je razširitev brskalnika Firefox, ki toliko olajša razvoj zahtevnejših spletišč, da je kar nekakšna ubijalska aplikacija brskalnika. Zdaj je na voljo tudi lahka različica, ki deluje v brskalniku Chrome. Za razvijalce to pomeni predvsem možnost uporabe kode za razhroščevanje tudi pri ogledu strani v tem brskalniku.

Sam Chrome sicer ponuja svoja, kakovostna orodja za razvijalce, ki so del pogona WebKit. Chrome je, dopolnjen s Firebug Lite, lahko prva izbira tudi za spletne razvijalce.

Speed Dial

Zamenjava za stran novega jezička

S strani avtorja tu predstavljenih razširitev Chrome Flags in IE Tab Classic prihaja tudi zamenjava za stran, ki se pojavi ob odprtju novega jezička. Speed Dial nam omogoča zelo natančno razporeditev ikon za spletišča, ki so nam pomembna, in to v mreži, katere mere določimo sami. Izbiramo lahko med več barvnimi temami in celo določimo lastno sliko za ozadje, ki pa mora biti trenutno še dostopna prek spletnega naslova. Ko lastno izbirno stran polnimo, nam pomaga posebna ikona v naslovni vrstici. Ko smo izbrali svoja spletišča, lahko s posebno nastavitvijo ikono tudi izklopimo in pridobimo izgubljeni prostor nazaj.

TidyRead

Prečiščeni prikaz besedila

Vse več vsebin, tudi daljših prispevkov, prebiramo na zaslonih računalnikov, v oknih spletnih brskalnikov. Razširitev TidyRead nam omogoča samodejno čiščenje odvečne vsebine in povečan prikaz besedila prispevka, ki ga želimo prebrati. Deluje povsem samodejno in večinoma brez posebnih težav izlušči natančno tisto, kar nas zanima. TidyRead zna celo sam slediti povezavi na naslednje strani in celotno vsebino zlepi skupaj. Poleg tega ponuja orodjarno, s katero lahko hitro preoblikujemo prikazano besedilo, z nekaj nastavitvami pa nam lahko čiščenje na izbranih spletnih naslovih izvaja takoj ob obisku, ne da bi ga morali aktivirati ročno.

Xmarks Bookmarks Sync

Sinhronizacija zaznamkov

Google Chrome sicer vsem, ki imajo Googlov račun, omogoča samodejno usklajevanje zaznamkov, ki so varno shranjeni tudi v oblaku. Vendar pa številni uporabniki ne vztrajajo le z enim brskalnikom, pogosto pa uporabljajo celo različne sisteme. Ena najboljših rešitev za usklajevanje med različnimi brskalniki in/ali operacijskimi sistemi je razširitev Xmarks, ki je začela svojo življenjsko pot pod imenom Foxmarks (lahko uganemo, za kateri brskalnik).

Razširitev je po prekrstitvi že na voljo za brskalnike Chrome, Firefox, Safari in Internet Explorer ter omogoča polno usklajevanje ali bolj natančno izbiranje usklajenih zaznamkov ob pomoči profilov. Medtem ko ponekod podpira tudi varno in zaščiteno usklajevanje shranjenih gesel, ta možnost v Chrome trenutno še ni podprta.

Zemanta

Orodja za izboljšavo zapisov

Tudi slovenska Zemanta je svojo tehnologijo izpostavila skozi razširitev za Chrome. Trenutno sicer še v precej neizbrušeni obliki (alpha) že kaže lepo integracijo v novo okolje, ki prinaša vse dobrote izboljšave vsebine nastajajočega zapisa v blogu ali novega e-sporočila z možnostjo samodejnega vstavljanja povezav do sorodnih vsebin in iskanja slik z javno dostopnih virov.

Ker poleg spletnih orodij za upravljanje blogov podpira tudi spletna e-poštna odjemalca GMail in Yahoo Mail, zna priti prav široki množici uporabnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji