Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2017

YouTube kot največja videoteka na svetu

YouTube je največje spletišče z video posnetki na svetu. Vsak dan sprejme slabih pol milijona ur posnetkov, ki si jih ogleda več kot milijarda ljudi. Uporaba spletišča je preprosta, želeni video posnetek poiščemo in si ga ogledamo. Potrebujemo le spletno povezavo. Razen če si zaželimo, da bi posamezni izdelki iz gibljivih slik dobili stalen dom na našem disku.

Uporaba spletišča YouTube kot največje videoteke je s stališča zakonitosti sporna. Tako izposojanje objavljenih videoposnetkov lastnik spletišča Google v pogojih rabe izrecno prepoveduje. Pravijo, da je vsak prenos video posnetka, ki mu ni dodan gumb Download, nezakonit. S prenašanjem in nenadzorovanim ogledovanjem podjetju in avtorjem posnetkov odtegujemo vsakdanji kruh. Ker je deljenje posnetkov na spletišču že privzeto omogočeno, prave potrebe po prenašanju ni. Ker kljub temu menimo, da občasni prenos za osebno rabo ne povzroči posebne škode, vam pokažemo, kako si objavljeni video snamemo iz spleta na računalnik, tablico ali telefon.

YouTubeByClick predstavlja hitro in učinkovito rešitev za prenašanje video posnetkov s spletišča YouTube na računalnik.

Prvi način prenašanja video posnetka s spletišča YouTube na računalnik predstavljajo namenski programi. Eden boljših je YouTubeByClick. Gre za program, ki poleg prenašanja s spletišča YouTube ponuja enako sodelovanje z več kot petdesetimi istovrstnimi storitvami. Izbranemu video posnetku je moč prilagajati kakovost, izluščiti iz njega zgolj zvok, poiskati sorodne izdelke in podobno. Uporaba je preprosta in povsem brezplačna. Avtorji poleg osnovnega programa ponujajo plačljivo različico Premium, ki brezplačnemu naboru zmožnosti med drugim doda prenašanje celotnih predvajalnih seznamov ali kanalov, pretvarjanje v različne video oblike zapisa, visoko ločljivost video posnetkov, prenos podnapisov, dodajanje oznak, izdelavo zvonjenja za telefon in še kaj bi se našlo. Plačljiva različica programa YouTubeClick je seveda brez oglasov.

Če na računalniku ne želimo navlake v obliki dodatnih programov za najrazličnejša opravila, uporabimo za prenašanje video posnetkov s spletišča YouTube sorodne spletne storitve. Ta spletišča bodo rade volje sprejela posredovano povezavo, jo v oblaku pretvorila v ustrezno datoteko in nam jo ponudila za prenos. Tako uslužnih spletnih pomočnikov je na tisoče, skorajda vsi ponujajo podobne usluge. Med seboj tekmujejo, kdo bo uporabniku najbolj olajšal kopiranje spletne povezave. Namesto klasičnega kopiranja in lepljenja izumljajo nove pristope. Če ob obisku video posnetka na spletišču YouTube na primer v naslovni vrstici domeni youtube.com dodamo črki vd (vdyoutube.com in dodatek, ki kaže na izbrani video), nam spletni brskalnik izriše storitev VDYouTube, ki posnetku doda tako želeni gumb Download. Pristop z uporabo spletnih storitev je priročen, a veliko počasnejši kot v primeru nameščenih namenskih aplikacij.

Nekje vmes so razširitve spletnih brskalnikov. Gre za hitrejše storitve z zelo malo nameščanja. Težave z njimi bodo imeli le uporabniki Googlovega spletnega brskalnika Chrome. Razširitev vGet, ki jo najdemo na tržnici Google Web Store, bo na primer delovala na najrazličnejših spletiščih z video posnetki, razen na Googlovi videoteki YouTube. Rešitev predstavljajo drugi spletni brskalniki (Opera, Firefox, Edge) ali ročna namestitev dodatkov, kakršen je Download Youtube Chrome. Na uradni spletni strani pripomočka najdemo namestitveno datoteko in navodila, kako se lotiti nameščanja. Zadeva ni zahtevna, brskalniku je treba najprej omogočiti način za razvijalce in nato naložiti preneseno razširitev. Ker Google zadeve v svoji trgovini seveda ne želi imeti …

Na napravah z Androidom nam do video posnetkov s spletišča YouTube pomaga program Tubemate YouTube Downloader.

Ob podobne ovire z logotipom G trčimo tudi uporabniki mobilnih naprav. Telefoni in tablice z operacijskim sistemom Android si s tržnico Play pri prenašanju video posnetkov s spletišča YouTube ne moremo pomagati, saj zopet bdi nad nami veliki Google. Namesto uporabe uradnega kanala z mobilno napravo obiščemo spletišče tubemate.net in z enega od zaupnih partnerjev prenesemo namestitveno datoteko aplikacije Tubemate YouTube Downloader. Na telefonu ali tablici omogočimo nameščanje iz neznanih virov in pripomoček namestimo. Uporaba je podobna drugim že omenjenim pripomočkom. V aplikaciji želeni video poiščemo in izberemo gumb za prenos, ki je tokrat v obliki narobe obrnjene puščice. Na Applovem telefonu iPhone in tablici iPad je, zaradi večjih omejitev izdelovalca iz Cupertina, te pripomočke brez tako imenovanega jailbreaka še težje najti in namestiti. Trenutno je ena izmed možnosti uporaba brskalnika v brezplačnem bralnem pripomočku Documents 5 in obisk spletnega naslova en.savefrom.net. Če v spletno storitev vnesemo povezavo do želenega video posnetka s spletišča YouTube, nam ta ob predvajanju ponudi možnost Copy Link.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji