Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Xerox ColorQube 8570DN

Xerox se od drugih izdelovalcev laserskih tiskalnikov loči po rabi barvil v trdnem stanju namesto prahu, ki ga vsebujejo običajni tonerji, ali tekočih barvil pri brizgalnikih. Ta tehnologija je tudi del preizkušenega ColorQube 8570DN.

Kot bi lahko sklepali že iz imena, je ColorQube zelo blizu dimenzijam kocke, monotonost pa razbije zaobljeni zgornji del, kjer je uporabniški vmesnik, ki ga sestavlja običajni nabor gumbov, in šestvrstični monokromatski zaslon LCD. Menuji bi lahko bili bolj intuitivni, a je z malo potrpežljivosti mogoče nastaviti vse.

Predal na spodnji strani naprave sprejme 525 listov, poleg tega je na voljo še večnamenski podajalnik za 100 listov. Spodoben je tudi odlagalnik, ki jih sprejme 350. Če vam to ni dovolj, Xerox ponuja razširitev s kar tremi dodatnimi predali, kar pomeni, da celotna zmogljivost preseže 2000 listov.

Tiskalnik lahko povežemo prek USB ali omrežne povezave, pri doplačilu pa imamo možnost uporabe brezžičnega omrežja WiFi.

Oglaševana hitrost je 40 strani na minuto za barvno in črno-belo tiskanje. Tem številkam se na testu nismo niti približali. Najboljši rezultat je bil 20 strani na minuto pri tiskanju daljšega besedilnega dokumenta. Omeniti velja, da lahko ob začetku tiskanja na prvo stran čakamo tudi nekaj minut, če je bila naprava pred tem popolnoma izključena. To je nujno zlo trdnih barvil, ki zahtevajo dolgotrajnejše ogrevanje, obenem pa pomeni tudi večjo porabo v mirovanju, kot jo imajo običajni laserski tiskalniki, saj je del barvila treba vzdrževati pri določeni temperaturi. Smo pa zaradi tega nagrajeni s hitrim izpisom prve strani, če je tiskalnik vnaprej ogret.

Najbolj smo bili razočarani nad kakovostjo tiska. Natisnjeno besedilo je še najbolj podobno izdelkom brizgalnih naprav, tako da smo deležni nazobčenih robov in drugih nepravilnosti. Tudi kakovost vektorskih in bitnih slik je v primerjavi z običajnimi laserskimi tiskalniki občutno slabša: barve so blede, vidna je zrnjavost.

ColorQube 8570DN bi, glede na rezultate, ki smo jih dosegli, težko priporočili, še posebej zaradi visoke cene, saj so na trgu na voljo naprave, ki ponujajo primerljivo hitrost ob neprimerno višji kakovosti tiskanja po ceni, ki ne presega polovice zneska, ki ga za ColorQube zahtevajo pri Xeroxu. Že res, da so trdna barvila prijaznejša do okolja (pri tiskanju se ne sprošča ozon, pa tudi samo barvilo dobimo brez dodatne plastike, za razliko od običajnih laserskih tiskalnikov, kjer je prah znotraj plastičnega ohišja), in ponujajo nizke stroške tiskanja, a to težko opraviči visoko ceno in druge kompromise.

Xerox ColorQube 8570DN

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 2400 FinePoint.

Navedena hitrost: 40 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 525 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik), PCL, PostScript, 512 MB.

Cena: 910 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,1 centa.

Prodaja: www.xerox.si/partnerji.

Za: Cena tiskanja.

Proti: Kakovost izpisa, dolgotrajno ogrevanje, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji