Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2017

Videofilsko veselje

Video vsebine lahko danes »konzumiramo« na najrazličnejših zaslonih naprav. Na pametnem telefonu, tablici, računalniku, televizorju … A pravim filmofilom so seveda namenjeni video projektorji, natančneje, projektorji za domači kino.

Prodaja projektorjev za domači kino sicer v Sloveniji velja za dobesedno »butično«, tudi v trgovinah s potrošniško elektroniko jih bomo le poredko videli razstavljene, kaj šele, da bi lahko v njihovi sliki dejansko uživali. Prodajalci imajo le redko na zalogi kak model, saj prodaja večinoma poteka po naročilu. V Monitorjev laboratorij smo v teh mrzlih zimskih dneh naročili več projektorjev za domači kino, dobili pa vse skrajnosti ponudbe – celo enega poslovnega – torej vseh velikostnih in cenovnih razredov.

Za začetek bi si sicer morali uporabniki, ki razmišljajo o nakupu projektorja za domači kino, najprej razjasniti pojem, kaj sploh predstavlja hišni oz. domači kino. Gre za zaprt prostor brez dnevne svetlobe ali pa s čim manj (Saj ste že bili kdaj v kinodvorani, kajne?). Temačnost prostora dosežemo na več načinov – bodisi z uporabo žaluzij ali rolet na oknih (če si takšnega prostora ravno ne omislimo v kleti). Zavedati se moramo, da je glavno delo projektorja projiciranje svetlobe različnih barv, pri čemer velja, da projektorji lahko naredijo marsikaj, le črno ne zmorejo svetiti. Prav zato potrebujemo za njihovo idealno okolje čim temnejši prostor. Ne nazadnje tudi v kinodvorani ob ogledu filma ugasnejo luči, mar ne? Uporabnikom, ki jim opisani pogoji ne ustrezajo, svetujemo, naj raje kupijo sodoben digitalni televizor.

Obenem so moramo zavedati, da velja na hišni kino gledati kot na celovit sistem, projektor pa je le eden izmed njegovih gradnikov. Projektor tako poskrbi za kar najboljšo video izkušnjo, zato ga velja povezati z ustrezno avdio opremo, saj je zvok prav tako pomemben del kinematografske izkušnje. Namen projektorja ni zamenjava televizorja v dnevni sobi, temveč naj bi projektor obravnavali kot njegovo kakovostno nadgradnjo. Projektor namreč ponuja povsem drugačno uporabniško izkušnjo pri ogledu filmov, torej gibljivih slik. Obenem naj spomnimo, da projektorji nimajo sprejemnika tv programov, torej mora to delo zanje opravljati druga naprava, če želimo na njih spremljati program tv postaj.

Projektor je stvar razkošja, razkošja dolge diagonale. Tokratni preizkus je potrdil, da v praksi še vedno velja, da je treba za dober projektor za domači kino odšteti vsaj tisočaka, tej naložbi pa velja dodati še par evrskih stotakov za platno in zvočniški sistem, če ju še nimate. Na koncu o kinotečnem ozračju v zavetju domače dnevne sobe v praksi skoraj vedno odločata debelina denarnice in spretnost prodajalca v trgovini z zabavno elektroniko.

Tokratni Monitorjev preizkus projektorjev velja jemati kot okviren vodnik, kaj posamezna vrsta projektorja zmore (in česa ne). Na trgu (beri: v spletu) je cel kup projektorjev, ki bi jih radi videli na našem preizkusu, a jih zaradi že omenjenih omejitev nikoli ne bomo. A predstavo o tem, kakšen projektor bo pravšnji za potešitev videofilske lakote, si boste zlahka oblikovali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji