Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2022

Uvodnik: Logistika skozi očala tehnologije

Nekaj dni pred izidom revije, ki jo držite v rokah, sem obiskal t. i. evropski oskrbovalni center enega največjih IKT-gigantov na svetu. Gre za hibridni objekt – skladiščni center in proizvodno okolje v enem. Nahaja se pri naših sosedih, le streljaj od Budimpešte, od koder »zalaga« vso Evropo in širšo regijo (skoraj 50 držav). A bolj kot sama lokacija je pomenljiva »razstava« sodobne tehnologije, ki jo premore in s pridom uporablja. To je nekakšen poligon sodobne logistike.

Da ne gre za tipično skladiščno-proizvodno okolje, priča že več kot 20 »škatel«, ki skrbijo za pokritost s signalom 5G. Objekt namreč za komunikacijo vseh rešitev in naprav uporablja zasebno 5G-omrežje, ki je skoraj nepredušno zaprto navzven. Dostop dovolijo le izjemoma, navadno vzdrževalcem, sicer pa je ta »5G-mehurček« nadpovprečno dobro zavarovan. Saj ne, da bi skladiščni podatki lahko padli v roke nepridipravom, skrbniki pač ne želijo, da bi hekerji prevzeli nadzor nad samovozečimi pametnimi viličarji in avtomatskimi vozički, ki prekladajo blago po skladišču in oskrbujejo proizvodnjo.

V skladišču (za zdaj še) deluje tudi klasična ekipa »viličaristov«, a je hitro očitno, kateri del skladišča ima pod nadzorom umetna pamet. Visokoregalno skladišče, nad katerem bedijo računalniški vid ter pametni viličarji, je urejen kot iz škatlice. Na prvi pogled so vse palete videti zložene na centimeter natančno. Dostava materialov v proizvodnjo prav tako poteka z avtomatskimi vozički.

A še bolj impresivna kot avtomatizacija skladiščnega poslovanja se mi je zdela uporaba očal s tehnologijo obogatene resničnosti v proizvodnji. Najzahtevnejše opravilo v proizvodnji je povezovanje optičnih vlaken med različnimi stikali v telekomunikacijski omari. Ker so te za vsako stranko izdelane/sestavljene po naročilu in skladno z vnaprej določenimi specifikacijami, monter nosi pametna očala, ki mu sproti prikazujejo shemo montaže priključkov, obenem pa se njegovo delo tudi snema. Tako ga lahko ob zahtevnejših projektih na daljavo spremlja/preverja sodelavec, shranjeni posnetek pa se lahko uporabi tudi za hitrejše iskanje in morebitno odpravo napak ali pa bistveno hitrejše vzdrževanje, če komponenta v telekomunikacijski omari nekoč odpove. Poleg tega so očala z obogateno resničnostjo zelo uporabna tudi za hitrejše izobraževanje zaposlenih o montaži izdelkov, saj jih hitro in enostavno vodijo skozi postopke dela. Mimogrede, v omenjenem podjetju lahko prav po zaslugi tehnologije skoraj vsak zaposleni dela na vsakem delovnem mestu v proizvodnji (ali skladišču). Očala AR v logistiki torej niso le modna muha, temveč imajo vsako leto več dobrih praks.

Sem kaj pogrešil? Niti ne, sicer pa so v omenjenem oskrbovalnem centru zaposlili več ukrajinskih državljanov, zato razmišljajo o uvedbi t. i. glasovnega komisioniranja, kjer sistem zaposlenega v njegovem jeziku vodi skozi naloge, torej tudi v ukrajinščini ali madžarščini … Direktor tega centra mi je zaupal, da so z omenjenimi tehnologijami dvignili produktivnost zaposlenih za 40 odstotkov, a da obenem pričakuje še nadaljnjo rast učinkovitosti zaradi stalnih optimizacij poslovanja. Zdaj pa vprašanje za vas – kaj od naštetega uporabljate v vašem skladišču/proizvodnji?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji