Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2023

Umetnointeligenčne razširitve

Programska orodja, ki jih poganja umetna inteligenca, s pravilno uporabo močno zvečajo učinkovitost. Ne glede na področje, najsibo v šoli, pri delu ali zabavi, z naslednjimi razširitvami postane še močnejša. Le kdo si ne bi želel osebnega pomočnika, ki ustreže sleherni želji?

Umetna inteligenca (AI) je vroča tema v tehnološki industriji in ne mine dan, da ne bi izvedeli za nov način, kako jo uporabiti pri svojem delu. Največ navdušencev nad AI si pri delovnem vsakdanu pomaga s storitvijo ChatGPT, ki je dostopna prek uradne spletne strani ali aplikacije. Zanjo in druge storitve AI obstajajo številne razširitve spletnih brskalnikov, s katerimi umetni um lažje vpnemo v svoj delovni proces. Ker večina večjih spletnih brskalnikov, razen Firefoxa, deluje na osnovi Chromiuma, si oglejmo razširitve za Googlov brskalnik Chrome, ki večinoma rade sodelujejo tudi s spletnimi pohajkovalci Microsofta, Opere in z drugimi.

Razširitev Wiseone privzeto deluje na več kot 100.000 spletnih straneh, na drugih jo je treba ročno omogočiti.

V svetu, kjer smo vsakodnevno bombardirani s poplavo informacij, je bistveno, da imamo ob sebi orodje, ki nam pomaga razumeti in prečistiti vsebino na spletu. Wiseone je z umetno inteligenco podprta razširitev, ki s svojimi naprednimi zmožnostmi močno izboljša spletno bralno izkušnjo. Z nastavitvami Focus, Cross-check, Ask Wiseone in Quick Access button omogoča hiter dostop do preverjenih in prečiščenih informacij. Razširitev samodejno obdela obiskano spletno stran in ponudi pomoč v podobi treh osrednjih zmožnosti. Summarize z učinkovitim povzetkom informacij omogoča hitro dojemanje vsebine, medtem ko jo z dodatnimi vprašanji dodatno razjasni Ask Anything. Če nas tematika pritegne, nas funkcija Explore z drugimi na spletu najdenimi članki popelje v njene globine. Razširitev privzeto deluje na več kot 100.000 priljubljenih spletnih straneh, na drugih jo je treba pred uporabo omogočiti.

SciSpace Copilot je namenjen obdelovanju vsebine kompleksnih znanstvenih člankov z najrazličnejših področij.

Nadaljujemo z naslednjo razširitvijo, ki olajša raziskovanje po spletni zakladnici znanja. Znanstvena literatura je ključnega pomena za razvoj in širjenje znanja, vendar so znanstveni članki pogosto zapleteni in težko razumljivi za tiste, ki niso strokovnjaki na področju. Tukaj nastopi SciSpace Copilot, razširitev za brskalnik Chrome, ki uporablja moč umetne inteligence za pomoč pri brskanju in razumevanju znanstvenih del. Glavne značilnosti programskega pripomočka so takojšnja razlaga označenega besedila, številke ali grafikona, ki pomaga razumeti pomen in kontekst, uporaba naprednega jezikovnega modela, generiranje jasnih povzetkov in razlag navedenih metod ter splošna učinkovitost pri obdelovanju vsebine kompleksnih člankov.

ChatGPT for Google brezplačno deluje z jezikovnim modelom ChatGPT, za druge je treba plačati.

Hiter dostop do natančnih in koristnih informacij zagotavlja razširitev ChatGPT for Google, ki dopolni delovanje priljubljenih spletnih iskalnikov, kot so Google, Baidu, Bing, DuckDuckGo, Brave, Yahoo in Naver, tako, da ob zadetkih prikaže razlago robota ChatGPT (in v plačljivi različici še GPT-4, Claude-2 in Bard). Med zmožnostmi razširitve so prikaz Markdown, označevanje kode, temni način, kopiranje v odložišče in preklapljanje jezikov. Namesto tradicionalnega iskanja razširitev ponuja iskanje s pogovorom ter hitro uporabo najdenih odgovorov v nadaljevanju, kar močno izboljša uporabniško izkušnjo pri delu s spletnimi iskalniki.

ChatGPT Writer se izkaže kot odlična pomoč pri sestavljanju elektronskih sporočil v Googlovem odjemalcu e-pošte Gmail.

Pisanje predstavlja velik del pisarniškega vsakdana, zato je naslednja razširitev pri tovrstnem delu nadvse dobrodošla. ChatGPT Writer je razširitev za spletne brskalnike na osnovi Chromiuma, ki uporablja moč umetne inteligence ChatGPT za ustvarjanje celovitih elektronskih sporočil in obvestil na vseh spletnih straneh, pri čemer je z namenskim gumbom in s preprostim uvozom še posebej izpopolnjena za sodelovanje z Googlovim odjemalcem elektronske pošte Gmail. Razširitev podpira vse jezike, njena politika zasebnosti pa zagotavlja, da vaša sporočila niso shranjena na strežnikih. Prav tako ne uporablja piškotkov ali neželene kode tretjih oseb. Orodje je zelo preprosto za uporabo in na spletni strani izdelka ponuja tudi demonstracijsko različico, ki pojasnjuje njegovo delovanje in funkcionalnosti. Razširitev ChatGPT Writer za Chrome predstavlja prelomnico v načinu, kako pišemo in oblikujemo e-poštna sporočila. Ob združevanju zmogljivosti ChatGPT z naprednimi funkcijami razširitve je komuniciranje učinkovitejše kot kadarkoli prej.

Poseben vtičnik GPT for Sheets and Docs se ugnezdi v Googlove dokumente in preglednice in nam močno olajša delo z njimi.

Med bolj posebne razširitve s podporo umetne inteligence sodi GPT for Sheets and Docs, ki je ozko namenjena zgolj delovnemu okolju Google Workspace oziroma preglednicam in dokumentom spletnega velikana. Gre za funkcionalnost, ki jo Microsoft za svoj pisarniški paket šele pripravlja. Med čakanjem na Bardove napredne usluge lahko prihodnost izkusimo pri delu z Googlovimi preglednicami Sheets in dokumenti Docs. Razširitev med drugim omogoča poizvedovanje na podlagi označenega besedila in izdelavo izvršilnih povzetkov, na voljo pa so tudi različne funkcije za oblikovanje in organizacijo. Z integracijo ChatGPT v Google Sheets in Docs so preglednice in dokumenti v trenutku bolj dinamični, analitični in učinkoviti.

Razširitev čarobnega imena in moči Merlin AI je umetnointeligenčna rešitev vse v enem.

Včasih moramo biti pri svojem delu malo čarovnik, da dosežemo raven učinkovitosti, ki jo trenutna naloga zahteva. Ker vsak čarovnik potrebuje čarobno palico, si omislimo svojo. V svetu razširitev za spletne brskalnike se čarobna palica imenuje Merlin (polno ime razširitve je sicer Chat with Merlin AI assistant powered by GPT4). Merlin izkoristi moč modela ChatGPT, da uporabnikom ponudi impresiven nabor funkcionalnosti. Med te sodijo brezplačen klepetalnik AI, prevajanje besedil v več jezikov, z umetno inteligenco oplemeniteni odzivi pri Googlovih iskanjih, osnutki e-poštnih sporočil v Gmailu ter strategije za večanje priljubljenosti na družbenih omrežjih, kot sta LinkedIn in Twitter. Merlin nudi tudi kratke povzetke za video posnetke s spletišča Youtube, obnove raznovrstnih spletnih objav ter povzemanje spletnih strani in dokumentov, kar je idealno za hitro pridobivanje ključnih informacij.

AIPRM for ChatGPT popolnoma spremeni komunikacijo z botom podjetja OpenAI.

Zadnja predstavljena razširitev je namenjena jezikovnemu modelu vseh modelov. AIPRM for ChatGPT predstavlja umetno inteligenco v obliki razširitve za Chrome, ki je oblikovana posebej za uporabnike jezikovnega modela ChatGPT. Če smo med tistimi, ki se zanašajo na ChatGPT za iskanje odgovorov na različna vprašanja ali pisanje e-pošte, je AIPRM prava izbira za nas. Zakaj? ChatGPT je zgolj jezikovni model, ki ne more presojati, ali so njegovi odgovori koristni ali škodljivi. V tem kontekstu AIPRM pride v ospredje z zbirko predlog za tržnike, podporo strankam, prodajne skupine in mnoge druge. Ta razširitev je zasnovana tako, da uporabnikom omogoča učinkovitejšo in varnejšo uporabo jezikovnega modela. Z več kot impresivnih milijon uporabnikov, med katerimi so strokovnjaki iz priznanih podjetij, kot so Adobe, Intel in Microsoft, AIPRM nudi visoko stopnjo zaupanja in verodostojnosti. Ni presenetljivo, da tako ugledna podjetja izbirajo to razširitev za optimizacijo svojega dela s ChatGPT. Poleg tega AIPRM pomaga prepoznati in zmanjšati morebitna tveganja, povezana z odzivi ChatGPT. Med najpogostejšimi tveganji so pristranskost, zasebnost in varnost. Z uporabo AIPRM bomo tako bolj zaščiteni pred morebitnimi nevšečnostmi in uživali v boljšem sodelovanju z jezikovnim modelom.

Zaključek

Razširitev, ki spletne brskalnike opremijo z močjo umetne inteligence, je na trgu seveda še mnogo več. Izbira je odvisna od posameznikovih potreb in želja. Vsaka razširitev ponuja številne nastavitve in možnosti, ki jih je priporočljivo preučiti in uporabiti, da nam bo karseda dobro služila. Velja si zapomniti, da je umetna inteligenca orodje in ne gospodar, torej nam zgolj pomaga, ne morejo pa nas nadomestiti. Ob množici pripomočkov je lahko zapasti v nameščanje slehernega najdenega orodja, zato pazimo na kakovost ter poiščemo le tiste, ki izboljšajo učinkovitost dela. V vsakem primeru se vedno prepričamo, ali razširitve, ki jih dodajamo izbranemu brskalniku, prihajajo iz zaupanja vrednih virov, in si s tem zagotovimo varnost in zasebnost na spletu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji